Hej!

Tog nyligen bort kakelplattorna i mitt kök, och då följde halva väggen med! På två sidor var det spånskivor under, går det att bara slipa så allt blir slätt, eller måste jag såga ut och lägga nya skivor? Det är inga stora hål, bara lite av ytan som följde med.

Dock är det värre med den sidan som var fäst direkt på betongputs. Kan jag spackla så att det blir jämt, eller måste jag hitta på något starkare? Kakelplattorna är ganska små och tunna, så jag tror inte det kommer bli så mycket tyngd.

Tacksam för svar!

/Anna
 
Husfix är ett starkare spackel som är bättre att använda än vanligt finspackel när det gäller större hål. Huvudsaken är att du har ett jämnt underlag.
 
Tack så mycket! Hur är husfix att arbeta med? Är det lika enkelt som spackel? Sjunker det ihop som spakel? Torktid?
 
Här kommer lite tips

Spackelguide - http://www.casco.se/_upl/pdf/forside/Spackling%20av%20v%E4gg.pdf

Produktionfo husfix från Casco

HusFix 3676

Användningsområde

• För inom- och utomhusbruk.

• Fäster på de flesta typer av byggnadsmaterial t.ex. betong, puts, lättbetong, tegel, gips-, träfiberskivor och liknande.

• Kan användas som fästmassa till normalt sugande kakel och klinker.

• Casco HusFix 3676 kan spacklas i tjocka skikt utan att krympa och är mycket lättslipad.
OBS! Innan tapetsering och målning på HusFix 3676 bör först en test göras, då det finns risk för alkaliutfällningar i samband med färg och tapet. Speciellt känsliga är tunna papperstapeter och alkyd/olje baserade färger.

Produktegenskaper

• En väderbeständig cementbaserad spackel, fäst- och lagningsmassa.

• Efter uthärdning går det att spika och skruva i lagningen.

• Finkornig.

• Appliceringstid ca 45 minuter vid +18°C.

• Dryg.

• Mycket bra fyllnadsförmåga.

• Mycket god vidhäftningsförmåga.

• Krymper ej.

• Smidig, krämig konsistens.

Bruksanvisning

Förbehandling av underlaget
Underlaget skall vara torrt, fast, rent. Svaga ytskikt avlägsnas mekaniskt.
Ej sugande underlag behöver inte primas.
Sugande underlag inomhus (t.ex. betong, puts, cement) primas med 1 del Casco Primer 3698 blandat med 5 delar vatten innan spackling/lagning.
Sugande underlag utomhus (t.ex. betong, puts, cement.) slammas eller blöts innan spackling. Blanda en slamningssats bestående av ca 1 del pulver och 5 delar vatten. Pensla slamningen på aktuell yta och spackla på slamningen när den fortfarande är fuktig dock ej blöt.

Blandning
4 volymdelar Casco HusFix blandas ned i ca 1 volymdel kallt, rent vatten. Blanda Casco Husfix till en homogen och klumpfri massa helst med maskinomrörare (borrmaskin och visp). Låt massan stå ett par minuter innan arbetet påbörjas.
Lagning och spackling
Stryk ut HusFix mot underlaget med en slät stålspackel/bredspackel. Ytan kan slipas när massan har härdat. Vid användning i våtrum följ alltid noggrant separata tätningsanvisningar vilka återfinns i gör-det-själv broschyr Sätta Kakel.
Montering av keramik/sten
Stryk ut ett lager Casco HusFix med slät stålspackel eller den släta sidan av fixkammen, omedelbart därefter tandas massan med en tandade spackel eller den tandade sidan av fixkammen. Tryck dit plattan med en lätt vridning. Dra inte ut mer än du hinner sätta inom ca 20 minuter och kontrollera under arbetets gång att baksidan på keramiken är helt täckt med fästmassa. Välj rätt spackeltandning till rätt platta och underlag. För att undvika missfärgningar vid montering av färgkänsliga plattor t.ex. ljus marmor, sjösten, glasmosaik och liknande rekommenderas Casco Husfix Rapid (den är vit). Tänk på att temperatur och fuktighet har inverkan på torktiden. Det gäller både underlag och material. Fogning kan påbörjas tidigast efter ca 24 timmar.

TEKNISK DATA
Typ
Specialcement med lättfiller.
Färg
Gråvit
Densitet
Ca 800 kg/m³, färdigblandad 1100 kg/m³.
pH
>10
Brandfara
Ingen
Arbetstemperatur
+5°C till +30°C.

Blandning
Blanda 4 volymdelar pulver med 1 volymdel vatten
Åtgång
Ca 1,0 kg/m²/mm. Åtgång vid plattsättning beror på typ av platta/fixkam, genomsnittligt ca 2,5 kg/m².
Appliceringstid
Ca 45 minuter vid +18°C.
Brukstid
Blandad, upp till 8 timmar vid +18°C.

Torktid
Helt beroende på skikttjocklek och klimatförhållande. Upp till 2 mm härdar på ett par timmar, tjockare skikt upp till 2 dygn. Hög luftfuktighet och låg temperatur förlänger härdningstiden avsevärt.

Lagringstid
1 år i sluten förpackning, öppnad förpackning återförslutes väl. Lagras svalt och torrt.
Förpackning
750 gram
2,5 kg
10 kg (påse)

HÄLSA OCH MILJÖ
Märkning
IRRITERANDE, Innehåller >30 % cement.

Hantering och Rengöringsföreskrifter

Iakttag god arbetshygien. Hanteras varsamt för att undvika damning. Vid hudkontakt, tvätta med tvål och vatten. Vid stänk i ögonen spola genast med vatten och kontakta läkare. Förvaras oåtkomligt för barn. Verktyg rengöres med vatten innan fixet torkat.
Ytterligare information finns i VARUINFORMATION.

Lycka till !  :)
 
Finns det något alternativ till HusFix. Något som är billigare? Kanske annan tillverkare.

Mvh Zax
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.