Vi funderar över att bygga en altan ut från ena gaveln av vårt torp. Huset har stengrund så man vill som jag förstår det inte gräva överdrivet mycket kring grunden osv då stenarna riskerar att är sig. Gammalt stengrund kring timmerhus skall väl helst vara rätt orörda det närmsta och sedan kan man förbättra dräneringen osv en bit ut.

Tanken är att altanen skall gå längs med gaveln ca 8 meter och sedan tre meter ut från huset. Dvs totalt 24 kvm. En altandörr skall också sätta upp med tiden. Hur tycker ni att jag skall lösa förankringen av altan i hus och förankringen i marken. Hur mycket skall man ge sig på att gräva. Tacksam för alla tips och vanliga nybörjarmisstag.
 
  • En röd timmerstuga med vita fönster på en stengrund, intill en gräsmatta delvis täckt av snö där en altan ska byggas.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Just nu lutar det åt att inte förankrar i huset alls. Vi vill inte att altanen hamnar så högt å med tanke på att det sluttar lite blir det att förankra i stengrunden Det känns sådär med tanke på att i en gammal stengrund som rör sig känns sådär och för att det finns kommande renoveringar osv av syll mm som lär kräva sitt arbete. Tror ni att det funkar bra med två rader plintar utanför och sedan kanske pallra upp med plattor tex för att förankra den innersta raden? Ca 8 x 3 m.
 
Varför inte marksten ? Tex skiffer kommer passa bra till ert hus.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.