Hej,

På bilderna ser man tydligt hur ekgolvet har spruckit. Det är ett Baseco Ek Prime tilja 14mm som är lagt på grålumppapp och plast på betongplatta. Plattan har vattenburen värme. Detta golv las 2015 och sprickorna har kommit under hösten 2019 som inte var särskilt kall utan tämligen mild för årstiden och gav inte anledning till att påkallade mer uppvärmning än normalt.

Tillverkaren säger i sitt svar till mig att:
""Vi är ju mitt i vintern nu, det är kallt ute och vi har värme på som i sin tur gör att luftfuktigheten (RF) blir lägre. HusAma beskriver att luftfuktigheten skall ligga mellan 30-60% vid 20 rader celcius. Sannolikt är luftfuktigheten i din bostad lägre än 30% och att det är detta som orsaker sprickorna/skadorna i golvet. Det ni nu kan göra är att skaffa en utrustning som tillför fukt så att luftfuktigheten kommer upp över 30%"".

Detta höftar man till med innan man tagit reda på golvets förutsättningar dvs husets beskaffenhet, isolering, ventilation etc etc

Min fråga var egentligen:
"" Vi har 14 mm Baseco Ekgolv i 4 rum med golvvärme. Nu har vi upptäckt sprickor (se bilagorna). Detta Oss ledsna då vi är supernöjda med golven. Vad kan vi göra för att "rädda" dessa golv?""

Men man slår ifrån sig och påstår att golvet spricker p g a för torr luft i huset/bostaden. Det är väl inte meningen att Vi ska behöva tillföra fukt i bostaden? Har beställt en hydrometer men jag anser att ett kvalitets golv som monteras enligt instruktioner ska tåla normala påverkan - vi hoppar ju inte runt på tårna p g a för varmt golv eller hostar damm p g a för torr luft. Vi bor på en Ö ute i bottenviken, och inte uppe i kallaste och norra delen av landet. .

Vad anser Ni?
 
  • Närbild av ett sprucket ekgolv med synliga sprickor i träets struktur.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Närbild på ett sprucket ekgolv, Baseco Ek Prime, visande tydliga sprickor mellan träplankorna.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
Torrsprickor för att du inte har ett bra inomhus klimat är inte ovanligt speciellt inte med golvvärme.
Säga vad man vill om svaret men det är korrekt information och det finns fler anledningar till att du bör (ska) hålla koll på inomhus klimatet. Om du har för torrt så mår inget naturmaterial bra ej heller människor och djur eftersom slemhinnor torkar ur så är risken högre att bli drabbad av bakterier och virus.
För att höja luftfuktigheten kan du börja med enkla knep.
Stora blomkrukor (gärna med självbevattningssystem)
Snittblommor i vaser glöm inte fylla på vatten.
koka vatten utan att sätta på fläkten
hänga tvätt istället för torktumlare o.dyl
duscha med öppen dörr.
om ni har vanliga radiatorer så kan ni hänga vattenbehållare som hjälper till med att höja luftfuktigheten fyll på samtidigt som du vattnar blommorna.
och till sist en eller flera luftfuktare.
 
Hm, finns det nått bra vax som man kan "vaxa igen" sprickorna och samtidigt göra en viss behandling av ytskiktet? F.ö ett fint och "mjukt" golv som vi egentligen är väldigt nöjda med och vill behålla ;)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.