Efter många bud och tankar behöver jag forumets samlade kompetens. Vi har ett 250 år gammalt hus med en för ca 100 år sedan tillbyggd glasveranda som står på gjuten betongmur på berg (torpargrund) Hela bjälklaget är rivet invändigt och berget i grunden är i dagen. Utvändigt lutar berget mot verandan och skrevorna i berget i grunden fylls med vatten vid nederbörd/avsmältning. Vattnet sjunker undan/dunstar efter ett par dagar/någon vecka utan vidare nederbörd. Tidigare bjälklag/konstruktion var tydligt vattenskadad med anledning av ovanstående.


Att spränga/skära rännor/diken och använda dräneringsrör utanför murarna för att helt hindra vatteninträngning i skrevorna i grunden är uteslutet.


Så, till min fråga - Skulle det vara att rekommendera att fylla skrevorna i grunden med kapillärbrytande material (exvis tvättat singel), lägga ett diffusionstätt skikt, isolering och sedan gjuta en platta ovanpå?

Eller - är det bättre att satsa på att spräcka/spränga i berget i grunden för att skapa avrinning mot avvattning eller brunn och därefter bygga en varmgrund - dvs sätta igen ventiler, lägga diffusionstät matta på berget, fylla med isodränkross upp till oisolerat bjälklag och trägolv?


Tacksam för alla tankar.


/Karl
 
Har inget svar på vilket av de två alternativen som är bäst. Men kommer med ett 3e.

Du kan ju åter bygga det som en torpargrund, fast med betongbjälklag istället. Gjut ett betonggolv uppe i plintnivå. Låt vattnet finnas därnere under grunden. Betongen är inte lika känslig för fukten. Kan man sedan dessutom gjuta in lite frigolit, så att betongen håller inomhustemp, så bode det bli ännu bättre.
 
Hej Hempularen, tack för svar/förslag!

Kanske ingen dum idé. Har du någon erfarenhet av konstruktionsmetoden själv/sett en sådan lösning vid liknande problem?
 
Avstånd berg och bjälklag. Att gjuta ett bjälklag i plintnivå blir kostsamt då det kanske ska vara självbärande mellan plintar, det fodrar dubbelarmering och min 200 mm tjockt
 
K Kallelsen skrev:
Hej Hempularen, tack för svar/förslag!

Kanske ingen dum idé. Har du någon erfarenhet av konstruktionsmetoden själv/sett en sådan lösning vid liknande problem?
Vårt förra hus var byggt (1984) med betongplintar, som de hade lagt betongbalkar på. Sedan låg det färdiga lättbetongelement på det som alltså bildade ett tätt bjälklag. Det låg även "lösa" betongelement tunt sidorna som fick det att se ut som en hel grund. Men det var alltså en plintgrund byggd helt av oorganiska material.

De hade sprängt för grunden, så den här betongkonstruktionen låg i huvudsak under marknivå, översidan av lättbetongelementen låg ca 30 cm över marken.

Det var 18 likadana hus byggda. Under huset såg det ut som en bomkrater, ungefär som om de bara borrat ett hål, och laddat med en jätteladdning. Det var snustorrt i grunden. Alla husen ingik i ett självbyggarprojekt. Husägarna fick tomten levererad med betongrunden färdig. Sedan byggdes det tvåplanshus helt i lösvirke på grunden. De flesta hade aldrig hållit i en hammare innan (vilket det fanns vissa tecken på i husen....). Vi köpte huset när det var några år.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.