Hej!

Vi funderar på att i framtiden bygga ut vårat hus som idag är ett två-plans hus på 99kvm med källare och vind (se ungefärlig planritning nedan, måtten stämmer inte exakt). Entré plan enligt första bild nedan.
Översiktsplan för entréplan i ett hus, med kök, vardagsrum och trapp till övre våningen.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Översiktlig planritning av ett tvåplanshus med mått på rum som kök, vardagsrum och badrum, angivna i kvadratmeter.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder



Vi har bollat alla möjliga typer av ombyggnader såsom att inreda vinden eller källaren. Men den främsta tanken har varit att bygga ut huset 1 eller 2 plan nedåt (se bild nedan).
Översiktsbild av ett tvåvåningshus med snötäckt tomt, utan de tidigare träden nämnda i texten.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Syftet med tillbyggnaden är att vi vill ha fler sovrum/gästrum, gärna totalt 4st, samt få öppnare sociala ytor på entré plan där kök och vardagsrum kommer vara.
Vi är egentligen öppna för alla förslag och tips, de viktiga är att få till antal rum enligt ovan. Kök och toaletter behöver alltså inte vara där de är idag enligt ritningarna. Likaså behöver inte sovrummen på övre våningen vara lika stor till ytan som idag.
En plan vi har är att bygga en året om veranda som skall användas som matsal, denna byggs då ut på kortsidan till höger enligt bild ovan.

Översiktsbild av ett gult tvåplanshus med svart tak, snötäckt tomt, veranda och trädgård.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Framsidan av huset har vi inte tänkt göra så mycket med. Här är det sol från morgon till kväll. En tanke dock är om vi ska bygga in balkongen till en del av huset, för att då även kunna bygga in den befintliga utvändiga trappen som går ner till källare där tvättstugan är idag. Ni skymtar trappen till höger om farstun.

Översiktsbild av ett två-plans hus med snötäckt trädgård, trapp och försvunna träd till höger.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Här ser ni en överblicks bild av tomten idag. Obs, träden snett nedanför till höger finns inte längre kvar.

Tacksam för alla tips och råd kring hur man skulle kunna utnyttja tomten och huset på bäst sätt mot vad det kostar. Vi har inte tänkt in vad som är lättast sett till hur taket ser ut osv men tänker att de mesta går att ändra på, men då till en högre kostnad.

Tack på förhand!
 
N
P pafemman skrev:
Hej!
Svar se nedan:
Tack på förhand!
Hej
Ni planerar ett helhetsgrepp på erat hus och ni är glada och ser fram emot er framtid men har inte landat bland alla idéer. Ett sätt att gå vidare kan vara att säga till en arkitekt "Rita ett förslag åt oss efter dessa tankar och vi ger dig fria händer för en summa mellan 15-25 000". Låt det sedan ingå ett möte och en ändring. Genom det har ni kommit långt och har väldigt mycket mer att diskutera kring.

När man greppar över mycket behöver man ofta totalentreprenad för att orka driva igenom det. Bara beslutsprocessen är evigt lång. Det bästa är att man kan finna ut vad som är det verkliga behovet för stunden. Det klarar man av att göra klart. Nåväl ett par ord på vägen i det läge ni är just nu:
Om ni bygger nedåt: Sovrum måste ha tillgång till uteluft, man måste kunna öppna ett fönster. Risken är att källaren kommer att räknas som en extra våning om ni vill ha ingång direkt utifrån och in i den. Tillåter er detaljplan eller era områdesbestämmelser det ( checka kommunens direktiv).
Att ändra innehållet i nuvarande plan med kök, veranda, bygga in balkong och få öppnare sociala ytor är ett annat projekt.
Inreda vinden: Då har ni möjlighet att använda de generösa attefalltillbyggnadsreglerna som ger er 15 m2 fri yta. Bygga in balkongen kommer att addera er byggarea ( checka detaljplan). De nya takkupereglerna tillåter takkupor upp till halva längden på huset och kommer att göra att det blir bra rum, och ni tillåts nog två så det finns goda möjligheter.

Hade jag ordnad ekonomi skulle jag ta in en arkitekt i det här läget och sedan återkomma till det här forumet och bolla idéer. Det är den enklaste och snabbaste vägen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.