Jag har bott i Norge tidigare och där får man inte ha brännbart material monterat mot murstock. Ideen är att man enkelt måste kunna inspektera om det finns/uppstår sprickor i murverket.

Vad gäller här i Sverige?

Vi har ett hus byggt 1933 där man limmat papp mot den putsade murstocken och sen målat pappen.
På andra sidan väggen är det monterat någon typ av målad träskiva.

Bedöms den befintliga lösningen som ok här i Sverige?
 
Och att luften runt skorstenen ska kunna kyla den vid en skorstensbrand.
 
Skorstenseld ( soteld ) är väl att ta i lite, men en otät skorsten är inte bra, det brukar för det mesta vara ovan innertak vid
1 planshus och upp till topp som en skorsten får stryk och läcker. Går att rökbomba själv eller ta in sotaren så besiktar hen det och ger ett utlåtande om konditionen.
 
Claes Sörmland
Om huset har en originalmurstock från 1933 som inte har uppdaterats tekniskt så gäller lagstiftningen från installationsåret. I det här fallet blir det 1931-års byggnadsstadga. den hittar du här:

https://www.boverket.se/sv/lag--rat...bocker/aldre-lagar-om-planering-och-byggande/

Följande gäller från den:

Sida ur en lagbok från 1931 med text om regler för skorstenar och eldstäder ur 1931 års byggnadsstadga.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


På 30-talet var reglerna ganska milda, sen kom alla skorstensbränderna under kriget (p g a att man eldade fuktig ved i kockspannorna i städerna) vilket gav hårdare lagstiftning.

Traditionen att en putsad murstock inte ska täckas med papp eller annat finns också i Sverige. Min granne som har ett hus från 30-talet hade papp på murstocken likt du har. När han skulle installera en ny kamin och gjorde anmälan fick han underkänt vid installationsbesiktningen p g a detta.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.