Hallå!

1. I vårt Leveransavrop från husleverantören står det "dubbelfasspontpanel fabriksmonterad". När huset väl kom på plats visade det sig att fasaden ej var spikad på plats på en stor del av huset. Snickaren började dock gladeligen spika på fasad på ställen där den saknades. Efter några veckor som i förbifarten förstod vi att snickaren nu satte upp fasaden, som vi alltså redan betalat för, på löpande räkning som han avsåg skicka till oss. En tilläggskostnad på kanske 160 000:-. Vi flippade såklart och tog ett möte kring detta med snickare och husleverantör. Husleverantören visade då på ett ställe i produktionskalkylen där det står att vi ska betala max 30 000:- för den delen av panelen som var tvungen att spika för hand.

Min fråga är: vilket dokument har högst juridisk ställning? Gäller leveransavropet (där det längst ner står "observera att efter detta dokument är signerat kan inga ändringar göras") ska vi betala noll kronor för att panelen inte var spikad. Gäller produktionskalkylen (som inte alls stämmer i en massa avseenden. Saker har inte tagits upp där som vi har fått betalat. Ska den gälla måste den ju gälla åt båda håll och husleverantören får väl stå för de kostnader de missat) så ska vi betala 30 000:-

2. Nästa fråga. I offerten från snickaren står det "balkonger, material från *husleverantören* monteras - 90 000:-
På den senaste fakturan står det "Extra: skruv, balkskor, markarbeten, etc... 30 000:-" I offerten, som är fast pris, enligt ABS 18, står det inget om att dessa kostnader skulle tillkomma. Snickaren har till och med en kolumn som heter "förtydliganden" där saker som inte ingår står uppräknade, men inte detta. Han har heller inte talat om för oss att dessa arbeten utförs (inte ÄTA alltså) utan bara jobbat på och skickat en faktura. Får han göra så? Vad gäller rent juridiskt?

3. Om man har en offert från snickare med underleverantörer, en med husleverantören och en med markarbetena, samt en produktionskalkyl. Är det då 15% man får räkna med (som vissa säger i forumet) eller är det offerterna - med noll påslag - som vissa säger som gäller? Man kan ju tycka att det inte borde komma som en överraskning för en snickare att en balkong behöver stå på stolpar t ex. Det här är liksom ingen renovering där saker kan uppkomma som en överraskning utan en nyproduktion där alla variabler är kända redan från början i princip.

Killgissande är trevligt, men jag vill gärna veta vad som gäller från någon som faktiskt vet.

Allt gott och glad påsk!

/f
 
1. produktionskostnadskalkylen har nästan inget juridiskt värde. OM snickaren på något sätt har "godkänt" kalkylen, så kan 30 000 anses vara en prisuppskattning för arbetet när det görs på löpande räkning, i så fall får det överskridas med max 15%. Priset 160 000 låter mycket även om det hade gällt all panel på hela huset (antar att panelbrädorna ingick i husleveransen?). Om vi antar att snickaren inte kan bindas till uppgiften i kalkylen så kan det å ena sidan bli hur dyrt som helst, men en kostnad man inte avtalat måste vara skälig. Så om du kan visa att andra snickare anser sig kunna montera det som fattas för 30 000, så vore 30 000 + X% en skälig kostnad, svårt att sia om X, men absolut inte 100++%. Angivelsen att panelen är fabriksmonterad, är nog orimlig. Det brukar ofta vara områden där panelen inte kan montera förrän i efterhand, för att man skall kunna montera ihop huset. Så om vi antar att den i huvudsak var monterad från fabrik.

2. Lite gråzon. Om det fasta priset gällde montering av balkong. Så kan man ev. förvänta sig att markarbete med plintar ligger på markentreprenören att utföra. Men snickaren borde meddelat dig att förutsättningarna inet är uppfyllda. Den biten tror jag du kan bestrida, ej beställd.

3. Om du har en offert med fast pris. Då gäller det fasta priset, det skall inte kosta en kroba mer eller mindre, oavsett hur felräknat dte fasta priset är. Men det blir "alltid" diskusioner om ändringar, felaktiga förutsättningar osv. Det får entreprenörerna erbjuda sig att fixa mot tillägg ÄTA.

Om du har en offert för löpande räkning (alltså en offererad timkostnad, ev. med vissa materialpriser offererade), så kan slutnotan bli hur hög som helst, men måste vara skälig. Har du läpande räkning med en uppskattad kostnad, så får kostnaden överskridas med max 15%. Vid löpande räkning har du rätt till en specificerad faktura. Det skall framgå vilka tider olika hantverkare arbetat med ditt hus, och i stora drag vilka delar av bygget som utförts under de tiderna. Tillräckligt för att du skall kunna kontrollera att tidsåtgången är skälig.

tar vi balkongen, så kanske det ingick stolpar, men att snickaren (rätt/fel) räknade med att plintar med ingjutna stolpskor ingick i markentreprenörens ansvar. Handlar det om att gräva för två plintar (vanligt för en balkong), och gjuta dessa två plintar, så är 30 000 orimligt.
 
Hej och tack för långt svar!

1. Det är alltså inte snickaren som har godkänt kalkylen. Det är säljaren av huset som pekat på att den posten finns i pkk:n. Snickaren har alltså bara dragit igång och spika utan att fråga oss eller husleverantören vad som ska göras. Så husleverantören har ju räknat bananasfel... Japp.- panelbrädorna ingick (men de borde varit uppskpikade i betydligt högre grad från fabrik.).

Huruvida angivelsen i leverasavropet om att panelen ska spikas på fabrik är rimlig eller inte TROR jag inte spelar någon roll. Det är liksom det vi har köpt. Det är det som ska levereras tolkar jag det - oavsett vad som står i PKK:n. Eller?

2. Precis. Hur ska vi kunna veta att snickaren inte avsåg att montera hela balkongen? Om man läser avtalstexten som ligger till grund för ABS-18 är det svårt att se att snickaren skulle vinna i domstol med argumentet: "jag visste inte att balkongen skulle stå på något". Han borde ha insett att denna information var av betydelse för oss. se här: https://publikationer.konsumentverk...a-bestammelser-for-smahusentreprenader-abs-18

3. Alla offerter vi har är fastprisoffererade. Men det tillkommer hela tiden grejer med argumentet "jag visste inte xxx därför är det ny information , så nu får ni betala det" Det är omöjligt att kostnadskontrollera enligt de här förutsättningarna..
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.