Vet inte om det är rätt plats för denna fråga men men... Det finns ju pellertskaminer utan skorsten som kyler rökgaserna såpass att man kan skicka ut dom genom en ventil i väggen... SKulle man inte kunna bygga något sådant själv och sätta i typ garaget så man slipper skorsten/sotare etc

spontan tanke är att utgå från nån gammal panna som nån säljer på blocket. SÄtta en rökgasfläkt på utloppet, bygga nån form av kylare för gasen och så slutligen skicka ut det i det fria. Sätter man en tempgivare på utloppet av kylaren skulle man ju även lätt få en återkoppling att slute elda om det skulle bli för varmt.

MAn skulle ju även dra stor större nytta av värmen antar jag?? I en vanlig panna så krävs det ju att rökgaserna har en viss temp för att få ett bra drag i skorstenen samt att undvika risk för kondens å grejjer i toppen om jag förstår det hela rätt.

Är detta något att fundera vidare på för en hemmapulare tro??
 
Va inne på samma tanker som du för några år sedan. Har en bra plats för pannrum i ladugård med skorsten så blev att bygga där endå, Men tänkte lite längre att den dagen när skorstenen inte är bra längre så skulle man lätt kunna göra en sådan lösning som du nämner.

Idag så är alla moderna förbränningar styrda med fläktar och tempgivare och annat för att uppnå bästa förbränning.Vilket talar för att göra en konstruktion för även vedpannor och större eldstäder skulle kunna fungera med att använda sig 2 hål i vägen intag av luft till förbränning men även avkylning av gaserna som ska ut.

Tror att det är gamla lagar som sätter stopp för detta, men i praktiken skulle det nog inte vara några problem att lösa, bara man har en fläktstyrdförbränning. Pannor som sker med självdrag måste ha en skorsten för att fungera.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.