Det blev något riktigt knas med elen i huset nyss. Detta hände:

Det small till i hallen där elcentral och värmepump sitter. Sedan började lamporna tändas och släckas om vartannat (typ som att strömmen slogs av/på varje sekund).

Jag springer ut i hallen och där luktar det väldigt bränt och säkringen till värmepumpen har gått. Automatsäkring, "tre som sitter ihop" (tre-grupp)? Lamporna blinkar fortfarande så jag slår av lite andra säkringar. Slår av säkringen som går till centralen i garaget (också en tre-grupp). Då slutar det blinka men allt är dött.

Slår på säkringen till värmepumpen igen och den startar men lamporna är borta. Kollar el-centralen i garaget och där har ingen säkring gått. Slår av brytaren i den el-centralen och går in och slår på garagesäkringen i hus-centralen. Inget händer. Kollar huvudsäkringarna, en av dessa tre har gått. Byter den. Allt startar igen (men huvudbrytaren i garaget är av och den vågar jag inte slå på igen).

Någon som kan hjälpa mig förstå vad som hänt? Varför gick säkringen till värmepumpen när det verkar som det är något med garaget som är trasigt? Varför blinkade lamporna - strömmen klickade av och på? Det känns som något är felkopplat och jag tänkte ringa en elektriker men skulle vilja förstå hur det kan bli så här. Vågar inte slå på strömmen till garaget igen i alla fall...
 
Jagvvet inte varför säkringen gick, men om en huvudsäkring går blir den fasen bakmatad av trefasförbrukare och tex lampor på den fasen beter sig konstigt.
 

Bästa svaret

Det är normalt att man får diverse underliga fenomen om en huvudsäkring löser ut.

Av det du skriver så tror jag att du hade/har ett fel i värmepumpen, det blev kortslutning som löste ut säkringen till den, och även en huvudsäkring (kan hända om det är en riktigt "bra" kortslutning.

När en huvudsäkring löser ut så försvinner matningen till alla prylar som matas av den fasen (en av tre). Då kan man tycka att berörda lampor skulle vara släckta, inte blinka.

Men ofta har man prylar som går trefas eller 400V (radiatorer som är kopplade mellan två faser ex.). Då går det ström från en fungerande fas, igenom ex. radiatorn till den trasiga fasen, den blir då spänningssatt så att sådant som är kopplat på den fasen får ström. Men nu är det ström som gått igenom en annan apparat, fasen matas "bakvägen", då är strömmen begränsad av den apparaten. När då en lampa tänds av den här bakmatade fasen, så drar den ström, den bakmatade spänningen sjunker och lampan slocknar igen, som exempel.

Det blir då alla möjliga lustiga fenomen. I ditt fall så gissar jag att du i garaget har något som är kopplat mellan faser, när du bröt strömmen till garaget så försvann bakmatningen.

Något hände uppenbarligen med värmepumpen, kan nog vara läge att låta en servicetekninker undersöka den. Antingen brann något av, någon funktion är borta, eller så var det tillfälligt, det kommer isåfall att hända igen.
 
  • Gilla
Panor82 och 1 till
  • Laddar…
Antagligen hände något med värmepumpen. Det löste den säkringen och drag med sig en huvudsäkring. I garaget har du sannolikt något som går på trefas som bakmatade den fas som saknade spänning. Det försvann när du stängde av matningen till garaget. Jag tror inte att felet ligger i garaget, jag tror att det är värmepumpen.

Edit: Hempularen var tydligen snabbare med den slutsatsen.
 
  • Gilla
erlerl
  • Laddar…
Tack för svar, mycket lärorikt! Vi har mycket riktigt 400V-radiatorer i garaget.

Eftersom det luktade rätt bränt känns det som något gick sönder, men värmepumpen tycks fungera så jag undrar vad det var :D.
 
Vad är det för värmepump? Om det är fel på en elpatron kan det dröja ett tag innan felet uppenbarar sig eftersom det kan dröja innan den kopplas in igen.
 
IVT 490 (luft-vatten). Elpatronen är igång för fullt denna kalla natt (eller indikatorn att den är igång lyser i alla fall ...).
 
Elpatronen har flera steg som kopplas in med en fördröjning om inte vattnet blir tillräckligt varmt, så det sista (trasiga?) steget kanske inte har behövts än...
 
  • Gilla
Leif i Skåne och 1 till
  • Laddar…
Eller så är det elpatronen som är igång men inte kompressorn (?)
 
I så fall borde det synas nåt larm?
 
Kompressorn verkar köra (den låter och kompressor-lampan lyser). Fläkten kör. Elpatronen kör. Varmvattnet verkar fungera.

Om det nu var något som faktiskt gick sönder har jag ingen aning vilken funktion som är borta. Jag kör nog efter devisen "en gång är ingen gång." Pumpen har typ 17 år på nacken så den åker ut när den väl havererar ordentligt.
 
Har du sniffat runt och lokaliserat vart det luktade bränt?
Det skulle kunna vara dålig kontakt vid någon anslutning, i centralen eller pumpen t.ex.
 
Nu luktar det inte bränt längre, det försvann ganska omgående efter säkringarna gick. Jag har rotat runt på de ställen jag vågar titta på (inklusive öppnat upp till fläkt-utrymmet) men ser inget konstigt och känner ingen lukt längre. Jag _tror_ att lukten kom från pumpen och inte centralen när säkringarna gick men jag var lagom stressad just då, så kan ha fel :).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.