:'(Jag har ett hus ifrån 1953 som spricker i reveteringen
ifrån grund till tak.
Det har bildats fukt under färgen på reviteringen så det har blivit frostsprängningar så väggen ser ut som fan.

Funkar det att laga det så man slipper det besväret igen eller ska man satsa på brädfodring .

Ska man satsa på att laga det så vill man ju att det håller det gör ju träet, men det ska ju underhållas mycket mer.

Tips, ide´r, råd är jag tacksam för :)
 
Hej!
Du ger inte så mycket information om ditt problem. Är det bara en spricka eller fler? Vad är det för färg som sitter på?
En spricka från botten upp till taket kan tyda på en sättning av huset :-/ eller att vatten från trasig takränna ovanpå orsakat putsskador :-/.
Är det fler sprickor så kan det vara en för tätt färg som spökar :-/
Man kan laga skador med samma puts som sitter på huset. Vet du inte vilket puts du har så kan du ta kalkputs (utan inblandning av cement) som är aldrig fel på gamla hus. Vad än du gör så ska du INTE använda cement för att laga skador i putsen!
Sök i Forum.... du är inte ensam om såna problem och det har diskuterats innan...
lycka till
gaia
 
Jag tro att det är en sättnings spricka presis ute i hörnet på gavlen + mindre små mitt på gavlen.....
 
Det är förstås svårt att säga om sättningen inte fortsätter men jag skulle åtgärda skadan så den inte växer på grund av fukt och frost. Jag skulle göra så här: ta bort allt puts som sitter löst. Blanda kalkputs: 3 delar sand+1 del kalk+vatten och blanda väl och luftigt. Av blandningen får du en gegga som liknar spackel och är lätt att arbeta med. Man kan köpa kalk för ca 100kr/10kg säck(f.ex. på optima) så det blir ingen stor kostnad. Fukta underlaget med vatten och lägg puts på. Tryck in i sprickan och jämna ytan. Sök på "dinbyggare" sidor om hur man gör. Vänta med att måla tills det har bränt fast (härdar ca 1mm /vecka och beror på väder och putstjocklek).
Kalkputs är mera flexibel än cementblandningar och då är det betydligt större chans att den sitter kvar även om den ursprungliga putsen på ditt hus kan vara av hårdare kalkcementputs;). Lagar du med cement så blir det för styvt och putsskador fortsätter runt om laggningen :( och du blir säkert missnöjd.
Det finns kanske moderna material som man kan använda vid såna reparationer men det vet jag ingenting om och kör själv med det gamla beprovade kalkputsen ( i min källare).
Lycka till!
gaia
 
A
Hejsan.
Fick småsprickor på vårt reveterade(radon/blåtegel-hus) hus för flera år sedan. Dom blev värre när en granne sprängde, men sprickorna, om än små, fanns ju redan där, så att klaga gick ju inte.
I samband med att huset skulle målas så sökte vi runt, men hade svårt att få målare vi kände som hade tid. Orkade inte vänta några månader utan tog en firma, som rekomenderades av vänner och så lagades sprickorna ,av vad vi trodde några som visste vad dom gjorde. Firmaägaren, boende i Sverige, och med F-skattesedel sa att hans gubbar kunde allt som behövdes. Det kom 3 polacker. Arbetssamma, MEN, kunde varken Svenska, Tyska eller Engelska och ägaren var omöjlig att få tag på när man behövde diskutera något.
Lagningen av sprickorna bestod av något plastliknande i en tub. Ägaren var inte anträffbar förrän arbete var klart och räkningen kommit. Vår grannes 3 rum blev omtapetserat av samma firma. Så dåligt gjort, att dom tog in en firma som vi kände till och som gjort bra tapetseringsjobb hos oss tidigare.

Under vintern efter ommålningen som var kall och blöt och med vindar som låg hårt på ena sidan av huset fick vi in fukt genom sprickorna som spruckit upp igen. Fuktfläckar kom in på båda våningsplanen. Såg fruktansvärt ut inomhus.
Vi läste på om hur man skulle fylla sprickorna och gjorde så, när våren kom. Vi renoverade om inomhus med radontapet, dyrt men bra, för radonen gick ner.
Men nu har sprickorna blivit synliga igen och putsen trillar. Så vi gjorde också fel.

Har nu genom en byggfirma som anlitat flera ggr. och som vi litar på fått tag på en man som kan det här med reverterade hus.
Han ska komma och titta och bedömma vad som kan göras, men det är tydligen problem med att få det att hålla om sprickorna ställt till det för mycket.
Så vi har lärt oss en läxa.
Till andra arbeten har vi anlitat folk som vi känner till och man kan kommunisera med under arbetets gång, och det har varit mycket bra, särskilt om man vill ha till små ändringar allt eftersom arbetet framskrider.
Dyrare kanske, men mycket bra.
Så lite varningar.
Ta in experterhjälp på vissa jobb som du inte kan mycket om.. Dom flesta små-firmor har kontakter och samarbetar med folk som känner till sånt som dom själva inte är specialutbildade på. Som våra sprickor. Vi var lite för snabba och orkade inte vänta. Sånt kan straffa sej. Lita inte bara på rekommendationer utan ta reda på om dom gjort just såna jobb som du behöver ha gjort. Firman vi tog in kunde måla hus , men inte tapetsera. tex.
Nu håller vi tummarna att vårt problem kan lösas. MVH. Sappa.
 
A
December 2017. Detta är Sappan igen. Sent hösten 2012 tog vi in en rörmokare som kollade sprickorna och fukten i väggen, inomhus. Fukten kom av att vattenrören i väggen spruckit. Fick insatt nya rör, nu på insidan av väggen., så man kan se om i tid om någon händer. Vet inte hur mycket vatten som spridits i väggarna eller hur lång tid det tar att torka ut. Maken slog hål på ett ställe i golvet nära vattenelement där vi såg fukt. Hittade ett rostigt rör med hål i. 2014 mätte vi fukten på väggarna inomhus, med en mätare från en byggfirma. Såg mycket bra ut. En firma fixade väggarna inomhus, spacklade o målade. 3 veckor senare bubblade målarfärgen på väggarna. Tydligen inte riktigt torrt. Nu december 2017, har vi väntat 3 år till på att det ska torka ordentligt. Funderar på om man skall använda gammaldags spackel inomhus. Någon som vet?? Är det inte torrt i väggarna nu så funderar vi på att lägga en luftspalt på utsidan betongen, alltså på ytterväggen och lägga träpanel på hela ytterväggen så att fukten har chans att torka ut. För ytterväggen får nya sprickor där maken spacklat efter råd. Någon som vet något om detta. Vi har försökt få hit en expert på blåbetonghus, men inte fått något gensvar. Verkar som om kunskapen delvis försvunnit med murarna som kände till och arbetade med sådant Vi har haft lufttorkare i flera rum i huset där fukten visat sej. Har inte sett några nya bubblor på väggarna senaste månaderna. Det är fyra rum och en hall, alla mot en yttervägg som drabbats. Och ytterväggen på utsidan. Vi behöver råd av någon kunnig på vårt problem. Tacksam för svar. Sappan.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.