Hej!
Någon med erfarenhet om vad för kontantinsats som brukar krävas på nybygge, 10% 5% eller vad brukar vara vanligt?
 
Det finns inte något allmänt krav. Några verkar till och med lyckas med att låna mer än 100%.
 
Det är ju konstigt att det inte är lika för alla. Jag menar vissa måste ha 10% i kontantinsats medan andra får låna till hela huset + extra till tomt och diverse möbler och tillval. det är taskigt!

Men har lönen något att göra med saken?
 
Kan egen arbetsinsats räknas som kontantinsats?
 
palsson skrev:
Kan egen arbetsinsats räknas som kontantinsats?
Allt som minskar lånebehovet eller ökar värdet på huset kan man räkna som kontantinsats. Däremot vet man inte förrän i efterhand vad värdet på det egna arbetet är.
 
palsson skrev:
Kan egen arbetsinsats räknas som kontantinsats?
Indirekt kanske, Det minskar ju totalkostnaden. Däremot så tror jag banken inte tar det som kontantinsats.

Prata med flera banker om vilka villkor ni kan få. Varje lån beviljas individuellt, så vad som gäller för en bank i en stad är ingen garanti för att sama sak gäller överallt.
 
så det är inte vanligt att en bank ränkar egen arbetsinsats som kontantinsats
 
palsson skrev:
så det är inte vanligt att en bank ränkar egen arbetsinsats som kontantinsats
Troligtvis inte. Mest för att det inte går att sätta ett värde på det egna arbetet.
 
Men om en snickare ska ha 25000ESK för ett jobb. Men du väljer att göra det själv då är det väl värt 25000SEK
 
Banken kan inte vara säker på att det du utför själv håller "branchstandard", så det kan kanske vara svårt att rakt av räkna samma värde på ditt eget jobb som för en snickare. Att det förmodligen bara blir bättre av att göra det själv tar de ingen hänsyn till.

En orsak till att villkoren skiljer sig ganska rejält åt är ju var i Sverige man bygger. Om man bygger i storstadsregion är det ofta betydligt lättare att få bra villkor.
Det finns ju historier om folk som vill bygga i sin hemby och bara behöver låna litegrann, men banken säger tvärstopp för huset beräknas vara iskallt på andrahandsmarknaden. Att dessa personer inte har tänkt sig att flytta ändrar ingenting.
 
palsson skrev:
Men om en snickare ska ha 25000ESK för ett jobb. Men du väljer att göra det själv då är det väl värt 25000SEK
Så enkelt är det tyvär inte. Värdet avgörs av vad en köpare kan tänkas betala för ditt hus. Beställer du en bardisk till garderoben är det kanske svårt att hitta en köpare som tycker att den borde öka värdet på huset med 25000. Lägger du i stället de 25000 på snickarglädje finns det kanske en köpare som är beredd att betala 50000 extra för huset. Det är tillgång och efterfrågan som styr värdet och inte den faktiska kostnaden.
 
När det gäller det här med kontantinsats, eget arbete och så vidare är det bankens preliminära värdering som man ska fokusera på. Banken börjar med att göra en preliminär värdering som bygger på hur huset kommer att se ut, vilka material man tänkt välja och, kanske framför allt, läget. Den preliminära värderingen jämför banken sedan med kostnadskalkylen. Eget arbete påverkar i det här läget inte värderingen däremot så blir ju kostnadskalkylen lägre.

När sedan huset är klart gör banken en riktig värdering för att få reda på marknadsvärdet.
 
Men hur är det här med kontantinsats, är det pengar man ska betala till banken innan man får byggkreditiv, eller är det pengar som ska finnas på sitt konto bara som säkerhet.
 
Kontantinsats = pengar man betalar bygget med som inte är lånade.
Om man använder pengarna för att betala en del av räkningarna på bygget eller betalar av en del av lånet när bygget är klart spelar ingen roll.
Har man pengarna på ett konto när bygget börjar blir banken säkert bara glad och kanske blir det lättare att låna pengar.
 
Men om man bygger för tex 2,8milj sen blir huset värderat till tex 3,2milj då får man ju låna mer än vad byggkostnaden blev, då kan man se det som att man får tillbaka kontantinsatsen, eller hur?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.