vad är det för vits med att isolera mot en krypgrund ??mvh novisen
 
Att isolera krypgrunden är helt ok eftersom man antagligen höjer tempraturen och det blir mindre kondens. Men du skall nog inte isolera med täta skivor och framförallt skall du inte lägga på fukskydssmatta. För då får du kondenseringen på insidan av fuktspärren. och då slipper alltså inte vattnet ut på nått vis...

Poängen med jackodrän och liknande är ju att man flyttar ut den kallaste punkten (där kondenseringen sker) till utanför dräneringsskivorna. Rätt applicerad jackodrän/dränisol ger ju en passiv luftavfukare.

Min gissning är att krypgrund isolerad med dränisolliknande material inte behöver någon luftavfuktare alls. Möjligtvis behöver man köra luftavfuktaren på sommaren då utetempraturen är högre än tempraturen i krypgrunden.

 
Jag är inte alls säker på att fuktproblemen beror på dålig dränering. Ofta, när man har ouppvärmda utrymmen vid marken beror fuktproblemen på att varm luft ute (som binder mycket fukt) kondenserar när den träfar den kalla marken under huset. Att isolera bara väggen i grunden gör nog ingen skillnad om hela markplattan är oisolerad!

Om det är så att fukten härstammar från mitt resonemang ovan kommer du att se att det blir mycket torrare på vintern än på sommaren. Å andra sidan kanske du har så pass dålig dränering att det rinner in vatten, men i så fall vet du nog det redan.

För att få det torrt på ett billigt sätt kan du köpa följande produkt:
http://www.aidt.dk/Svensk/hovedsite.html
Finns en massa leverantörer i Sverige oxå. Annars kan du bygga själv:
http://www.tateknik.se/products/luft solfangare/Soltan.htm
eller:
http://www.starfelt.se/miljo/

Eftersom det låter som ett bostadshus med åretruntboende är det ju lättare att driva hela paketet med nätel och koppla in en komparatorkrets som slår till när tempen är högre i solfångaren än i grunden.
De sägs att man inte skall skapa övertryck i krypgrunder, så se till att ha en fläkt som suger ut minst lika mycket luft som du trycker in.

Billigt att göra ett test innan du sätter spaden i marken till kanske ingen nytta! Lycka till!
 
Hej,
Du har det klassiska problemet med krypgrunder. I princip är det följande orsaker som medför att rh (relativa fuktigheten) blir hög och orsakar problem:
- fukttillskott (från inomhusluften, marken eller utomhsuluften)
- låg temperatur i krypgrunden (det är många faktorer som orsakar det).

Ett förslag (obs inte välbeprövat) täpp till kattgluggarna (reducerar fukttillförseln samt höjer temperaturen i krypgrunden vilket ger lägre rh), lägg ut en ångtät folie och lägg ut isolerskivor på marken. Dock inte för tjock isolering för då blir det kallare på vintern med högr rh som följd. Åtgärderna minska rh i krypgrunden.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.