C
Det är ganska komplicerat, men säljarens förpliktelser upphör när köparen antagits som medlem i föreningen. Så säljaren går fri från ansvar.
Köparen, däremot, kan å andra sidan inte lastas för skador som uppstått under en tidigare bostadsrättsinnehavares ansvar. Iallafall inte hur som helst.

Vad som därmed händer är därför beroende på vilken typ av skada det handlar om. Om det endast handlar om en ytlig skada så får du som ny ägare stå för detta. Om det däremot uppstått skador på själva fastigheten (typ trossbotten) så måste föreningen till att börja med stå för att ågärda detta (trossbotten är ju inte din egendom).

Föreningen kan sedan kräva dig som bostadsrättsinnehavare på ersättning för dessa åtgärder, men detta kräver att föreningen kan visa att skadan uppkommit pga att du brustit i ditt ansvar gentemot föreningen. I detta fall, där skadan uppenbarligen uppstått innan ni flyttade in, så kan ju detta omöjligen vara fallet.

Om föreningen sedan t.ex. måste bryta upp golvet för att åtgärda en skada i trossbotten, så är de skyldiga att återställa golvet till "ursprungligt skick". Med detta menas den standard som golvet hade när lägenheten uppläts första gången. Detta innebär ju ofta i praktiken att föreningen indirekt kommer att fixa eventuella skador på ytskiktet, och du klarar dig därmed undan. Om skadan däremot kan åtgärdas utan att bryta bort det skadade ytskiktet så får du själv stå för att fixa detta.

Allt detta med reservation för att jag inte är någon jurist eller proffs inom området. Det kan hända att jag missat på något...

/C
 
Titta i köptekontraktet, finns det en klausul intagen om att du har beretts tillfälle att undersöka lägenheten före köpet och om detta fuktproblem är ett sådant som du skulle kunnat upptäcka då, kan du som huvudregel inte göra felet gällande mot säljaren efter köpet. Detta gäller såvida inte säljaren handlat "i strid mot tro och heder", vilket är ett mycket högt krav.

I princip säljs alltid bostadsrätter i "befintligt skick", detta innebär dock inte att man måste nöja sig med vilka fel som helst. Om tex. priset för bostadsrätten var mycket högt och därmed står i missförhållande till det faktiska skicket på lägenheten kan fel ändå göras gällande, likså som säljaren utfäst att det "inte fanns fuktskador" i badrummet. Som några exempel.
 
aha, du säljer :)

Dolt fel existerar bara i fast egendom, en bostadsrätt är lös egendom och däför finns inte begreppet här. Fastighetsägaren är bostadsrättsföreningen och inte den som äger en vissa andel i föreningen.

I praktiken är det mycket svårt att få rätt på sådant som man borde ha upptäckt innan köpet. Jag skulle tro att de flesta fall inte tas upp pga. att man "förlikas" för att få en snabb lösning men det kanske inte alltid är önskvärt om det rör sig om stora belopp.

Annars är det som cpalm säger ovan lite komplicerat vad gäller det ansvar föreningen har och det som innehavaren av lägenheten har. Normalt har man ansvar för ytskicktet, detta kan variera lite och man bör titta i stadgarna för att vara säker.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.