Jag har en väldigt bergig tomt men med möjligen att fylla ut fickor i berget på kanske 10m2 med 50-70cm djup i mitten. Kan man plantera träd i något sådant? Frun skulle gärna ha japansk körsbär.

Om man ska ha en pergola där man vill att det ska klättra en klängerväxt som blir väldigt tät och gärna förblir tät på vintern. Vad har du för tips?

Hur ska man gå till väga för att planera trädgårds- och fasadbelysning? Så svårt att se framför sig.
 
Om det inte blir vatten stående i gropen går det utmärkt, annars definitivt inte. Går det att få till dränering så kör.
Körsbär har ett stort krav och det är väldränerad mark, de vill inte stå fukt.
Vintergröna klätterväxter har vi inte gott om i Sverige. Du skrev inte zon, men kolla murgröna. Annars vedartade klätterväxter, som alltså inte börjar om nerifrån varje år. Titta på klätterhortensia, engelmansvin, skogsklematis, pipranka.

Kan inte redogöra för hur man gör ljusdesign här. Men tänk först och främst "ej bländande", dvs man ska aldrig se ljuskällan. Glöm uppåtljus infällda i stenläggning eller träaltan kanter (om det inte finns en häck/klätterväxt utanför kanten som ljuset reflekteras mot). I mörker är ögat känsligt för ljus, krävs inte mycket styrka för att se. Försök vidare att samla ljuset och förstärk en viss del av trädgården, dvs försök inte "sprida för att täcka in hela trädgården". Och angående fasadbelysning, tänk att ni ska förstärka arkitketuren, inte stycka upp den i mönsterfläckar. Kör inte rörformade "uppåt/neråt-ljus"-armaturer. Snyggast tycker jag är att belysa fasader från håll, helst med växter (träd/buskar) mellan för fin skugga/perspektiv. Men det är även en smaksak.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.