Hej!

Skulle gärna vilja ha rekommendationer på tänkbara arkitekter e.dy. som skulle kunna hjälpa oss med vårt hus.

Vi har en ganska stor hög med idéer och "funktioner" (typ "förodling av tomatplantor", "keramikugn") som vi vill få plats till. Vi har hittills skissat för hand och caddat en hel del i SketchUp, men det tar för lång tid och vi har lite svårt att bedöma om vissa idéer är gångbara och vad det kan kosta (värt att spåna vidare på?).

Det verkar alltså vara dags att be om professionell hjälp. Allra helst skulle vi vilja ha en som hjälper oss ända in i mål: idéarbetet, val av lösningar, bygglov osv., anlita entreprenörer, övervaka utförandet, slutinspektion/godkännande.

Villan finns i Haninge, Vendelsö, Lötkärr.

Vi värdesätter primärt god kommunikation, tydlighet, kompetens och effektivitet.

Komponenter som ingår, och är bra om det finns kunskaper om:
  • Uterum/växthus (som kan hållas frostfritt) i anslutning till huvudbyggnad, ev. med någon form av spabad/badtunna.
  • Detaljplan med punktstreckad mark "får ej bebyggas" men som nog går att få dispens för enligt diskussion med kommunen.
  • Garage som ska inredas med gängse förvaring + snickeri + ev. keramikugn, vilket inkluderar 3-fasinstallationer och spånsug/ventilationsinstalltion.
  • Växttak på garage.
  • Staket för rådjursskydd på del av garagetak och som ska fortsätta uppför en slänt.
  • Solpaneler på tak huvudbyggna + ev. (del av) nytt uterum/växthus.
  • Ev. ny nergrävd förbindelse mellan garage och huvudbyggnad.
  • Ev. öppna till nock + takfönster, del av huvudbyggnads övervåning.
  • Inglasning av (del av?) balkong.
  • Bygga om vår mekaniska frånluftsventilation till en lösning med värmeväxlare.
  • Bygga om murad öppen spis.
  • Flytta ett våtutrymme.
  • Avlopp & "grovdiskbänk" i garage (som nu har brunn till dagvatten tror vi, och inget indraget vatten).
  • Ev. omdränering garage i suterräng + byta jord i anslutande rabatt, inkluderande att återställa buskar och inte störa/förstöra unga träd i anslutning/i berörd rabatt.
  • Droppbevattning för vissa delar av trädgården.
  • Vattenmagasin för huvudbyggnads takvatten, som ska kunna användas för droppbevattning.
  • Ev. en liten pool av något slag.
Fråga gärna om det är några fler aspekter som är relevanta för att ge rekommendation!
 
Redigerat:
N
Hej
K krilbe skrev:
Hej!

Skulle gärna vilja ha rekommendationer på tänkbara arkitekter e.dy. som skulle kunna hjälpa oss med vårt hus. Vi har en ganska stor hög med idéer och "funktioner"
Det verkar alltså vara dags att be om professionell hjälp. Allra helst skulle vi vilja ha en som hjälper oss ända in i mål: idéarbetet, val av lösningar, bygglov osv., anlita entreprenörer, övervaka utförandet, slutinspektion/godkännande.

Villan finns i Haninge, Vendelsö, Lötkärr.

Vi värdesätter primärt god kommunikation, tydlighet, kompetens och effektivitet. Fråga gärna om det är några fler aspekter som är relevanta för att ge rekommendation!
Det var en gedigen lista och om allt detta skall förverkligas i ett och samma bygglov måste du vara beredd att lägga en hel del pengar på det. Det finns olika entreprenadformer att fundera kring för ett sådant stort arbete och jag skickar med Byggherren i centrum från boverket i pdf format. Sid 8-9 kan du läsa om Generalentreprenad. Sidan 10/11 om totalentreprenad och sidan 11/12 kan du läsa om delad entreprenad.

Förutom all den expertis du nämnt vore det också bra med grundläggande juridisk kompetens om du behöver överklaga beslut gällande prickmark. Du behöver långt framåtskridna ritningar för att få ett så exakt pris som möjligt av den du anlitar - gärna konstruktionsritningar i det här fallet.

Därefter måste du vara beredd på att det kommer att kosta din tid på helger för att övervaka arbetet även om du redan betalt en hel del.

Det andra alternativet är att ta det i etapper och välja ut vad som är viktigast just nu och ta ett steg i taget. Utbildade arkitekter som tar emot kunder med den här typen av projekt hittar man på Sveriges arkitekters hemsida.

https://www.arkitekt.se/anlita-arkitekt/sok-arkitektkontor/

Byggherren i centrum är tryckt 2007 och nedladdad 2013 av mig.

Lycka till.
 
N
Inlägget är från april 2019 och om du vill kan du gärna berätta för oss hur det gått.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.