Är det tillåtet att kombinera 220V och 12 V i en dubbel väggkontakt? Är det överhuvudtaget möjligt att ha två olika ingående strömkällor?
 
Har du något exempel på en produkt med uttag för både 230 och 12 Volt? Att använda ett vanligt dubbeluttag låter livsfarligt med tanke på förväxlingsrisken...
Ska man ha uttag för 12 Volt så ska dom vara byggda för det. Dessutom brukar de flesta likspänningsanslutna prylar kräva rätt polaritet, så uttaget måste vara gjort så att stickproppen bara går att stoppa in åt ett håll.
 
  • Gilla
MultiMan
  • Laddar…
K
Luddig fråga, men det finns ju uttag med integrerad transformator och ett 5V USB uttag.
Så det torde ju inte vara omöjligt att få till ett 230/12 uttag, men utan CE märkning etc. är det nog inte på tal.
 
Ja, det går om man har ett uttag som klarar det. Men det är definitivt inte lämpligt. Om du har 12prylar med schuko finns det ju en stor risk att den ansluts till 230V. Vilket den knappast klarar.

Så det är en riktigt dum ide.
 
> Är det tillåtet att kombinera 220V och 12 V i en dubbel väggkontakt?
> Är det överhuvudtaget möjligt att ha två olika ingående strömkällor?

Du kan ha ett dubbeluttag med två olika insatser, eller ett dubbeluttag som matas med två olika faser. Du får absolut inte sätta en Schuko-kontakt på en enhet som inte klarar 220-240 V dock. Problemet i detta fall är att det inte tycks finnas några insatser för 12V. Det minst dåliga alternativet tycks vara ett Schukouttag och ett Rikstelefonuttag. Telefoner använder ju mer än 12V när de ringer, så felkopplingsrisken tycks ringa. För 12V finns det tyvärr ingen vettig standard utan det varierar ju en del från kontakter som påminner om "vanliga" men har en tunn och en tjock pinne, till cigguttag (som inte klarar speciellt stora laster), och säkert många fler. Däremot får du inte dra 12V tillsammans med 230V i samma rör i väggen.
 
Tack för svaren. De bekräftar min misstanke att det inte fungerar. Skulle vara en elegant lösning men jag kör med separata don.
 
S Svante Svenson skrev:
. Däremot får du inte dra 12V tillsammans med 230V i samma rör i väggen.
Det är kanske inte helt lämpligt. Men det finns inga begränsningar så länge ledningarna har isolering som är okej för den högsta spänningen som finns.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.