Hej Cajsa.

Vi har köpt ett hus med grovplanerad tomt på 1000 kvm i växtzon III, vi behöver lite inspiration delvis vad vi ska göra med baksidan som sluttar upp mot granntomten med lite berg, så vi kan maximera ytan där bak. Samt framsidan som är lika stor, ska man göra en uppfart av allt i amerikanskstil eller även här ha gräsmatta? Trädgården bak ligger i västerläge och fram i sydöst. Och vart ska man börja? Just nu känns det som ett stort projekt där vi inte vet hur vi ska starta. Tacksam för alla tips och idéer!
 
  • Vit husfasad med uppfart, oplanerad tomt, bergig sluttning i bakgrunden.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Obehandlad tomt med sluttning och berg upp mot röd grannebyggnad, grusväg i förgrunden.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Detta är en omfattande fråga! Rekommenderar starkt att ta dit en trädgårdsdesigner för konsultation, så får ni idéer och vägledning. Innan dessa brukar kunden få fylla i en checklista, som är väldigt bra för att reda ut behov och önskemål, en inventering som klargör ingredienserna och ytorna.

Bra i alla fall att ni definierat problemen. Helt klart måste infarten ses över och minskas främst vid infarten. Vidare behövs former och linjer, och definitivt välgörande dos grönska som balanserar mot huset och sluter om till en trädgård. Ett definierat entrérum på något sätt blir också trevligare, kanske med en välklippt låg vintergrön häck runt. Växter som är fina vintertid är viktigt på en framsida.

Vad ni ska göra har även med budget att göra. Slänter är alltid svåra. Murar är kostsamma men kan ge optimal användning och vara värt investeringen. Men bra om man vet vilka funktioner och behov som finns.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.