Hej! Bor i ett utbyggt gammalt timmerhus från 1800-talet. Är åretrunt boende med barnfamilj så det blir såväl en hel del utandningsluft som diskmaskins- och tvättmaskinskörande. Sovrummen på övervåningen har friskluftsventiler. På bottenplan finns badrum, kök, vardagsrum och gästrum. När vi flyttade in satte vi direkt in en pax passad i badrummet som går för jämnan för att få lite cirkulation på luften.

Vi upplever luften vara bra och frisk men funderar lite över om det skulle kunna bli ännu bättre. Det finns ingen friskluft i gästrummet på bottenplan och där blir det en del kondens om några söver över. Värt att sätta in en ventil där? Samtidigt är det ju rätt sällan det ansvällds som just sovrum.

Skall man kanske låta köksfläkten gå konstant på lägsta nivå och köra mer fuktanpassad och rörelsebaserad körning i badrummet? Passaden drar på rätt rejält känns det som. Skulle man istället haft en fläkt som kör lite som standard och som sedan forcerar just vid fult och rörelse?

I allmänhet är huset gammalt och inte så tätt. Vi eldar dagligen i såväl kamin i vardagsrummet som köksspis. vad är bästa upplägg och beteende för ett sådant här hus?
 
Ska du uppfylla lagkravet är det 0,35l/s per kvm. Folk reagerar väldigt olika när det gäller ventilation så svårt att säga om ni ska minska eller öka pga. just era behov men det är ju alltid positivt att uppfylla kraven.

Så räkna hur mycket ni borde ligga på och kolla hur mycket er fläkt ger. En badrumsfläkt ger kanske 20-30l/s.
 
En badrumsfläkt är inte gjord att köras 24/7. Har inte heller tillräcklig kapacitet att ventilera ett helt hus. Satsa på tak- el väggmonterad fläkt alt kanalfläkt. Östbergs etc klarar 10+ års drift dygnet runt utan problem. Koppla till badrum. Tack vare att fläkten sitter på taket blir det tystare än vanlig badrumsfläkt. Skaffa reglering av hastigheten. Vanlig lampdimmer funkar dock inte.

Friskluft in genom väggventiler typ Fresh TL98F (inte de gamla runda utan de moderna dragfria typerna som också kan förses med filter. Sök på ”flimmerfilter” om ni är allergiker). En ventil per sov o vardrum. Fler för rum över 20-25 m2.
 
H huggan skrev:
Ska du uppfylla lagkravet är det 0,35l/s per kvm. Folk reagerar väldigt olika när det gäller ventilation så svårt att säga om ni ska minska eller öka pga. just era behov men det är ju alltid positivt att uppfylla kraven.

Så räkna hur mycket ni borde ligga på och kolla hur mycket er fläkt ger. En badrumsfläkt ger kanske 20-30l/s.
Var hittar du den lagen?
 
DiscoDuck DiscoDuck skrev:
En badrumsfläkt är inte gjord att köras 24/7.
Jag har en modern badrumsfläkt som går på grundfart hela tiden och spinner upp till högre fart vid en viss fuktighet. Borde inte den funka för det den är gjord för?

Jag håller dock med om att en badrumsfläkt är för klen för att ventilera ett helt hus. Men det verkar vara ett hus med fungerande självdragsventilation. Då behövs ofta bara extra ventilation i badrummen.
Största problemet brukar vara att man tätar fönstren för bra så att man får dålig tilluft, så en bra sak kan vara att sätta tilluftventiler i de rum där man upplever problem.
 
Du måste ner väldigt långt under byggnormen innan du märker av problem. En badrumsfläkt räcker ganska långt.
 
Alla bostadsrum (sovrum, vardagsrum, allrum osv) måste ha tilluft. Springventiler i fönstren eller väggventiler är egalt. (personligen föredrar jag väggventiler alla dagar i veckan pga mindre drag och möjlighet till filter). Kök och badrum skall INTE ha tilluft, utan det är meningen att luften skall gå från de "rena" bostadsrummen för att sedan ventileras ut över de "smutsiga" kök/bad (och gärna även klädkammare). Sedan får det förstås gärna finnas ett öppningsbart fönster i köket för att vid exvis strömmingsstekande tillfällen snabbt kunna vädra! ;) Badrummen etc med frånluftsdon får inte ha helt tätslutande dörrar. Och har man för vana att jämt o ständigt stänga sovrumsdörrarna helt tätt, behöver man någon typ av överluftsdon även där.

Självdragsventilation har ju nackdelen att inte fungera öht sommartid då temperaturskillnaden mellan ute och inne är försumbar. En badrumsfläkt är förstås bättre än ingenting, men grundfarten ger antagligen väldigt få ventilerade kubikmetrar per timme... Det är väl därför den håller - en vanlig badrumsfläkt med bara av eller på kommer antagligen inte att fungera mer än några månader vid dygnetrunt-drift innan den börjar låta illa.

Själv har jag eftermonterat frånluftsfläkt på taket och väggventiler i ett 1,5-planshus från 70-talet. Innan dess var det bara självdrag med en liten badrumsfläkt i övervåningens duschrum. Oj oj oj vilken skillnad det blev på luftkvaliteten! Och detta utan någon märkbar ökad energiförbrukning*. Dimensionerade fläkten efter en halv luftomsättning/timme, men kör sällan högsta fart på fläkten. Kör lite lägre fart på vintern och lite högre på sommaren. Hade tur så att alla frånluftskanaler från wc, badrum, klk och tvättstuga mynnade i samma ventilationshuv. Plåtisen fixade en samlingslåda i huven och elektriske mannen monterade fläkten därpå. Samt transformatorregulator för styrning (tyristor funkar alltså ej).

*Huset måste ju ändå vädras, och risken är att man gör detta väldigt ineffektivt vad gäller energi. Typ låter fönster stå på glänt.
 
D Daniel 109 skrev:
Var hittar du den lagen?
D Daniel 109 skrev:
Var hittar du den lagen?
Enligt FoHMFS 2014:18:
"I bostäder bör det specifika luftflödet (luftomsättningen) inte understiga0,5 rumsvolymer per timme (rv/h). Uteluftsflödet bör inte understiga 0,35liter luft per sekund per kvadratmeter (l/s per m2) golvarea eller 4 l/s per per-son."

Och innan ni skriker det står bara bör eller det är bara allmänna råd se nedan:

Skillnaden mellan föreskrifter och allmänna råd
Lag, förordning och föreskrifter är bindande regler. Allmänna råd är inte bindande. Ett allmänt råd anger hur någon kan eller bör göra för att uppfylla den tvingande regeln som det allmänna rådet är kopplat till.

Man måste inte följa allmänna råd. Men om man gör som det står i det allmänna rådet får denne anses ha uppfyllt den bindande regel som rådet hör till. Om man gör på annat sätt ska denne kunna visa att den bindande regeln ändå uppfylls. Det är alltså upp till en själv att bevisa för myndigheter att den bindande regeln ändå uppfylls.

Enligt Myndigheternas föreskrifter: Handbok i författningsskrivning (Ds 1998:43, s. 105) anses en regel som innehåller ordet "bör" vara bindande i en svensk författningstext i bemärkelsen att det måste finnas särskilda skäl för att det ska vara tillåtet att avvika från regeln. Handboken hänvisar i samband med denna juridiska tolkning av ordet till prop. 1983/84:119 s. 6 (som i sin tur återger resonemang från prop. 1975/76:112 s. 66).
 
Det var en något udda tolkning av bör i sammanhanget. Men det finns inte en kotte som bryr sig om man uppfyller varken rekommendationen eller den bakomliggande regeln i befintliga hus. Det är ett krav att kunna komma upp i de nivåerna vid nybygge.
 
D Daniel 109 skrev:
Det var en något udda tolkning av bör i sammanhanget. Men det finns inte en kotte som bryr sig om man uppfyller varken rekommendationen eller den bakomliggande regeln i befintliga hus. Det är ett krav att kunna komma upp i de nivåerna vid nybygge.
Miljö- och hälsoskyddsnämnden i kommunen bryr sig nog. De ger föreläggande om åtgärd på sådan ventilation som inte uppfyller kraven. Dock gör de ingen tillsyn mot privatpersoner vad jag vet.

TS ville ha råd och jag kan tycka att om man ska ändra något i sitt hus bör man iallafall ha kännedom om vilket krav lagen ha. Jag lägger ingen värdering i vad han gör med informationen. Många hus som inte uppfyller kraven, det värsta är kanske alla hyresvärdar som hyr ut lägenheter och inte privata villor för då kan man bara skylla på sig själv. Råden är från 1999 så de är inte direkt nya.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.