Hej!

Har köpt äldre villa med tomt på baksidan (inkl. ett litet lustigt glashus som markerar tomtens bakre gräns). Bakom tomten är några meter ”skog” lite glesbevuxet med träd innan en vandringsled går jäms med våran och grannarnas tomter.

Vi skulle vilja insynsskydda mot den här vandringsleden - helst med något annat än en jättelång rad thujor eller bara ett plank. Inte längs hela tomtgränsen men delar av den.

Tänkte om det finns tips på andra växter eller lösningar för insynsskydd.

Tog bild nu i mörkret och försökte ljusa upp, ser lite spökligt ut.
 
  • En dåligt upplyst bild av en tomt på kvällen med glesa träd och ett litet glashus vid tomtgränsen.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Bor nånstans på gränsen mellan odlingszon 2 och 3. Området vid tomtgränsen är ganska skuggigt (foto taget med kameran pekandes åt söder)
 
Du kan använda vilka buskar eller buskträd som helst som ger grönska på rätt höjd så klart. Men om du ställer "vanliga buskar" på tomtgränsen kommer de att bli för breda, då får du ställa dem en bra bit in, läs på vad de har för naturlig bredd. Finns inte behovet att markera tomtgränsen kan ni ställa dem i grupper eller rader, lite omlott på tomten. Tänker att det behövs lite högre buskar direkt. Du kan titta på körsbärskornell, idegranar, slånaronia Västeråker, fläder... Detta ger naturlig känsla, men är lite svårare att få till. För att få direkt insynsskydd till vissa sittplatser kan ni istället "rumma in dem", som ett första steg.
En häck är trots allt ändamålsenligt för att skapa ett tätt skydd, och samtidigt ett avslut på på tomten, en fond till övrigt innanför. Ni kan skapa det naturliga innanför, så inte häcken framträder om ni vill dämpa häckkänslan. Ja, undvik tuja. Hybrididegran 'Hilli' (växer dock inte så snabbt) är superfint. Serbgran funkar också (som hålls klippt). Om lövfällande funkar så kör med någon som klipps, för de blir tätare, kolla på skogskornell, avenbok eller bukettapel.
 
  • Gilla
RACS
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.