Jag har lärt mig att man inte skall fuktspärra på btong i källare då man gör duschrum. Däremot skall man vara noga med att torka av golvet efter sig med skrapa, så det inte blir vatten stående. Detta enligt den besiktningsman vi hade från anticimex då vi köpte vårt hus.

Nu undrar jag om samma gäller för Y-tong? Min svärfar påstår att man skall fuktspärra BÅDE på betong och Y-tong, men särskilt på Y-tong eftersom det är väldigt "kapillärsugande" eller hur man ska uttrycka det.

Anledningen till att jag frågar är att mina vänner skall titta på ett hus där min svärfar för några år sedan (han är gammal "betongare") var och probilade ett hål i golvet, för man letade efter fukt. Det fanns då ingen fukt underifrån, men svärfar trodde då att det kom ifrån duschen eftersom det där var kaklat utan fuktspärr.

Jag tror att det kaklats om efter det, frågan är bara hur... Och hur SKA det vara? Huset är byggt 1968 ochkällaren är alltså i Y-tong.

Tack fär hjlpen! :)
 
"regeln" är väl att endast fuktspärra där man har direktkontakt med vatten i källaren... (typ duschhörna), men inte i hela rummet...
 
Vill gärna haka på Sophias fråga med en kanske dum fråga men om man fuktspärrar bara en del av väggarna (dvs de som har direktkontakt med vatten) blir inte ångtrycket på de andra väggarna större då (ångan måste ju ta vägen någonstans och jag antar att den kommer vandra utåt i väggen eftersom att lättbetongväggen "andas" ??? ????) Innebär det isåfall att man inte bör fuktspärra alls i en lättbetongkonstruktion eller räcker utsuget för att ta hand om ångan??
Är jag helt ute och cyklar?
mvh/stenhus05
 
TiGGrE skrev:
"regeln" är väl att endast fuktspärra där man har direktkontakt med vatten i källaren... (typ duschhörna), men inte i hela rummet...
Enligt vår besiktningsman skall man inte fuktspärra ALLS i en källare. Vår dusch i källaren är inte fuktspärrad utan klinkret ligger direkt på betonggolvet, och så skall det vara enligt honom...
 
Enligt min sambo som är plattsättare så ska det ALLTID fuktskyddas i alla våtutrymme, även tvättstuga och i källare och särskilt på Y-tong.
 
I källare skall det (normalt) endast fuktspärras i själva dushen. I och med att plattan ofta suger fukt underifrån skall detta ventileras bort genom en öppen konstruktion, tex klinkers.

Fukten vandrar delvis ut genom väggarna, ångtrycket gör att det går från varmt till kallt men det skall ju också finnas tillfredställande ventilation som tar hand om fukten.

Detta gäller en äldre källare med den bristfälliga dränering och isolering som normalt finns under dessa. Om det är samma vid nybyggen där underlaget är helt annorlunda låter jag vara osagt.

/Zeb

 
Hoffsan skrev:
Enligt min sambo som är plattsättare så ska det ALLTID fuktskyddas i alla våtutrymme, även tvättstuga och i källare och särskilt på Y-tong.
Glömde påpeka att samtliga jag talat med, plattsättare, kakelförsäljare, byggvaruhus, byggingenjörer samt vår besiktingsman så skall du normalt inte fuktrspärra i tex tvättstugor i källare.

Källaren ska ha en öppen konstruktion som andas, undantag där det utsätts för dirketkontakt med vatten tex i en dusch.

/Zeb
 
Sophia skrev:
Bättre ångra nåt man gjort än ångra nåt man inte gjort...
quatar dig, och med det menar jag att jag skulle ångrat om jag inte satt fuktspärr i tex duschhörna i källare... ;D

vet inget om din besiktningsman, han kan säkert ha rätt... men efter att frågat alla jag känner med mer än 30 års yrkesvana (röris och byggare) så står jag fast vid det jag skrev...
 
Hmm nu ska vi försöka få klarhet i detta.
Sitter här med regelboken framför mig för plattsättning och det står  att det SKALL fuktskyddas i ALLA utrymmen där det utsätts för vattenspill, utläckande vattten eller vattenspolning. (står alltså inget om att man ska låta bli att fuktskydda en tvättstuga oavsett om man är 10 meter under marken eller 10 meter upp i luften ::)  )
Det finns speciella fuktskydd för just källare. På väggunderlag av betong, lättbetong och puts väljs tjocka fuktskydd/tätskikt tex Ardex fuktskydd. Kopierar av en text om Ardiex:

"A8+9 är ett vattenavvisande
tätskikt.
A8+9 är ett diffusionsöppet tätskikt för golv
och vägg som både skyddar mot nedträngning
av vatten som skulle kunna söka sig via
betongen till kringliggande väggar, samt släppper
igenom det ångtryck som uppstår under
tätskiktet.
A8+9 kan också användas som
skydd mot inträngande fukt på terasser och
balkonger. A8+9 skall alltid täckas av keramik.
UNDERLAG
Används i våtutrymmen på betong, puts och
murverk, där man har risk för tillskjutande fukt,
platta på mark,
källare, offentliga duschar m.m.
ARBETSBESKRIVNING
Välj Ardex Tätband om väggarna är av gipsskivmaterial.
Om väggarna består av betong
eller murverk kan du använda Ardex Fiberremsa.
Ardex Tätband och Ardex Tätark är
självhäftande, medan fiberremsan skall rollas in
i A8+9. Alla förseglingar skall monteras mellan
rollningarna. Plattsättning kan påbörjas
efter ca 2-3 timmar.
TIPS
I duschrum i källare/platta på mark behöver
man inte förse hela golvytan med tätskikt.(man kan om man vill alltås)
Det räcker med den vattenutsatta delen, alltså
i duschen och några decimeter ut på golvytan
och ca 3 dm ut runt med golv-/ väggvinkeln för
att skydda väggarna."
Detta är skrivet av VV(vattentäta våtutrymmen, som utbildar plattsättare)
 
Hoffsan skrev:
TIPS
I duschrum i källare/platta på mark behöver
man inte förse hela golvytan med tätskikt.(man kan om man vill alltås)
Det räcker med den vattenutsatta delen, alltså
i duschen och några decimeter ut på golvytan
och ca 3 dm ut runt med golv-/ väggvinkeln för
att skydda väggarna."
Detta är skrivet av VV(vattentäta våtutrymmen, som utbildar plattsättare)
Dett är ju precis vad både TiGGre och jag säger?? Enda skillnade är att jag har hört att man bör inte fuktskydda mer än vad som nämns ovan.

/Zeb
 
Ja och det ska fuktskyddas i tvättstugor även i källare.
Inlägget var främst till Sophia och stenhus05 som undrade om man inte alls skulle fuktskydda på lättbetong eller i källare! :-/
Läs vad sophia skrev i sitt andra inlägg så förstår du varför jag skrev som jag gjorde.
 
Vad jag förstår så säger även försäkringsbolagen att man skall fuktskydda.
Kanske inte en helt oviktig parameter...
 
en byggtekniker på folksam sa att i källare ska våtrumm inte fuktspärras men som i mitt fall med ny platta på befintlig platta på mark så skulle hela rummet fuktspärras, fast i mitt fall blir det lite överkurs när rummet är på 32m3 och bara en del av det ca 2,5x4m är dusch,bad o bastu-resterande del utsätts inte för vatten. men kolla gärna med flera experter och läs på innan man gör nåt är min rekommendation!
 
vet att tillverkaren MIRA har en produkt som heter aqua-stop som funkar som tätskikt i källare.

 
Eftersom jag hade en specialist från Conservator hemma och kollade på ett badrum i källaren härom dagen så slänger jag in hans råd till mig här. Eftersom golv och väggarna innehåller en del fukt så rekomenderade han inget tätskikt. Fix och kakel/klinkers direkt på betongen alltså. Han kollade även en gammal tvättstuga med plastmatta. Rådet var att om vi någon gång skulle riva bort mattan så var klinkers direkt på betongen bästa alternativet. Dock anser jag att någon kunnig bör bedömma det från fall till fall.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.