Staffans2000 Staffan2000 skrev:
Ja! En å.
Precis som Mölndalsån (Mölndal) och Pissån (Sundbyberg).
Ett bra exempel på att allt som skrivs på Internet, inte är sant.
Halland har fyra älvar. Inte tre älvar och en å.
Som norrbottning är det en förolämpning att ni kallar de där bäckarna för älvar. Ni har fått undantag för att kalla dem åar. Se till att inte utmana ödet nu.

Platta bäcklandskap som ni är ;)
(Vilket såklart gör att vattnet inte får plats i lilla bäcken utan flyter ut på ängarna istället för att fylla en fin och stor älv som kan hantera lite regn)
 
  • Gilla
  • Haha
AndersOhrt och 11 till
  • Laddar…
Du har helt rätt. Kommunerna har en ansträngd ekonomi. Men hur mycket av ekonomin ar lagstadgad? Dvs tvingad.
Det skulle givetvis vara politiskt självmord att fatta beslut att ta budget från fritidsverksamhet typ hockey och fotboll. Nästa års idrott är inställda på grund av en va-ledning. Men det går teoretiskt.

Men en barnfamilj som råkar ut för samma sak har bara att gilla läget, samtidigt som man själva kan ösa ut ohejdat.

Det finns oerhört många pumpstationer som har breddning som reserv, det är ju inte så ofta.
 
K kest skrev:
Det finns oerhört många pumpstationer som har breddning som reserv, det är ju inte så ofta.
Nej, det får vi hoppas. Breddning lär ju inte ha någon större effekt. Om det inte finns plats att bredda rejält då.

Bräddning däremot, det kan hjälpa situationen...

;)
 
  • Haha
  • Gilla
kest och 1 till
  • Laddar…
harry73
Men om problemet är att regnet gör att det kommer för mycket avloppsvatten till reningsverket, är problemet att man inte samlar in dagvatten seperat från avloposvatten i tillräckligt stor utsträckning.

Men jag tycker att det saknas mycket info i artikeln. Kanske @KnockOnWood kan berätta mer, eftersom han kommer därifrån
 
Det är ju oftast nyare avloppssystem som separerar avlopp och dagvatten. Det kostar att bygga om systemen, men vad jag vet försöker man alltid att separera när man bygger nytt/bygger om.
 
harry73
Visst men vi på landet måste bygga om när avloppet anses vsra föråldrat, så varför ska stadsbor inte med betala för att uppgradera deras avlooossystem?
 
  • Gilla
Prodigys
  • Laddar…
Allt norr om Lapplands-Väsby är Nårrland.
 
hsd
Det är ett grundläggande fel på avloppssystemet, om bara kommunerna hade skiljt på avloppsvatten och dagvatten så hade det inte krisat
Det ställs stora krav på enskilda avlopp men Kommunerna lever inte upp till dessa själv och som o alla tider, överallt, dumpas skiten i (indirekt) haven
 
  • Gilla
kest och 2 till
  • Laddar…
Jo, jag håller helt med.
Det var väl av snålhet som man bara lade ett kombinerat system. Sen har det antagligen blivit ännu mera dagvatten i takt med att städerna har växt och den hårdgjorda ytan har blivit större.
 
  • Gilla
kest och 1 till
  • Laddar…
harry73
hsd hsd skrev:
Kommunerna lever inte upp till dessa själv och som o alla tider, överallt, dumpas skiten i (indirekt) haven
Riktigt så illa brukar (och ska) det inte vara. Tanken med ett kombinerat system är att när flödena blir mycket höga spolas avloppet automatiskt rent från gammalt skit. Även gåtorna spolas rent från oljerester, hund- och fågelbajs.Så vid skyfall finns det efter ett tag bara relativt rent regnvatten kvar i avloppet. Oftast försöker man dimensionera avloppssystemet så att bräddning först sker när det bara finns rent dagvatten i ledningarna.
I ovanstående artikel skriver man dock att Laholm pumpar ut avloppsvatten ur reningsverket. Det är väldigt märkligt och då handlar det inte bara om rent dagvatten, så det är illa. Jag försökte dock hitta andra källor att det verkligt stämmer, men jag hittar bara en som ligger på hd.se bakom betalvägg.

Men oavsett är det märkligt att vi (och många andra) blir tvungna att betala 100tkr eller mer för att ansluta oss till kommunalt avlopp, men att det känns orimligt och för dyrt att kräva samma summa från hushåll i staden för att uppgradera deras eftersatta ledningsnät.
 
  • Gilla
kest
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.