har stor lust att sätta en dimmer till taklampan i vardagsrummet, men för närvarande sitter det 7W lågeneriglampor i den, och enligt en försäljare jag talade med så fungerar inte dimmer till den här typen av lampor..

stämmer verkligen det? och i så fall kan de gå sönder om man sätter en dimmer där ändå? annars kan montera dimmern nu (även om jag kanske inte kan dimma med den så använda den för av och på) och sedan byta lampor om nått år när de är slut...

saken är att jag köpte och satte i lågenergilamporna för bara 2 dar sedan, och då de var dyra som stryk känns det dumt att kassera dem (har ingen annan lampamaratur som dessa lampor passa i)..

 
Det stämmer, det går inte att dimmra en vanlig lågenergilampa.
Osram hade en dimbar lågenergilampa förut, men den var så dyr att det inte fanns nån anledning att köpa den.
 
okej... jag kan inte dimma en lågenergilampa.

går de sönder om jag kopplar in en dimmer och försöker dimma energilamporna av misstag? med andra ord, kan jag koppla in en dimmer och använda den som vanlig strömbrytare, dvs on/off lägena?
 
din titel, forumgud, är väldigt passande, vilken thread man än tittar i så finns det adekvata ontopic svar från dig karl :) tackar!
 
Tackar själv!
Jag har lurat lite på det där - om man kan använda dimmern som bara on/off - men inte vågat själv.
Risken är ju att man kommer åt och tonar ner ljuset av misstag, eller att nån gäst gör det, och då kan både lampan och dimmern paja.

Här finns lite mer info om lågenergilampor:
http://www.hemljus.com/Lagenerg.htm
 
Kan inte svära på det, men en dimmer sänker ju spänningen och sänker man spänningen till en energilampa så borde den bara slockna när spänningen blir för låg för att driva den.

Kan tyvär inte svära på att det är så här, men rätta mig gärna om jag har fel. ;)
 
Sedan vet jag ej om dimmern mår så bra av detta, den är ju inte gjord för att "jobba ihop" med lågenergilampor
 
kan dimmern verkligen ta skada? det vore inte bra...
nån som vet säkert?
 
Jag har en utebelysning som tänder när det börjar skymma, den kan enl. bruksanvisningen inte ha lågenergilampa, och det stämmer.

Det hände ingenting när jag testade med en lågenergilampa.
 
johan_p skrev:
kan dimmern verkligen ta skada? det vore inte bra... nån som vet säkert?
I min dimmer sitter det en liten säkring. Den bör lösa ut vid överbelastning eller om det blir något fel.
 
Säkringen löser nog endast vid överlast.
 
johan_p skrev:
kan dimmern verkligen ta skada? det vore inte bra...
nån som vet säkert?
Ja. Både dimmern och lasten kan skadas. Av de enklare dimmrarna så finns det 2 varianter. De skall användas för olika typer av laster. Brukar framgå av bruksanvisningen vad de är till för.

Den ena varianten skall användas till induktiva laster, såsom motorer och vanliga järnkärne-transformatorer. Kallas FPC (Forward Phase Control). Detta är den enklaste/billigaste typen.

Den andra varianten används för kapacitiva laster, såsom elektroniska transformatorer. Kallas RPC (Reverse Phase Control).

För resistiva laster, d.v.s vanliga glödlampor kan man använda vilken som. Dock slipper man det eländiga ljudet med RPC typen.

Ingen av dem reglerar igentligen spänningen. Vad de gör är att de hackar sönder spänningen och på så sätt reglerar effekten.


Kan nog vara lite si-och-så att använda dem som av/på för att på så sätt styra även lysrör/lågenergilampor. Enkla dimmrar brukar inte alltid vara helt av när man tror det, eller helt på när man förväntar sig det.

Värt att notera är också att de flesta dimmers kräver en minimum belastning för att fungera.

Lysrör dimmar man med HF don, då slipper man också flimmret.
 
Hur står det till på marknaden nu 4 år senare?

Finns det dimbara lågenergilampor? Kräver dessa isf någon speciell dimmer?
 
För en liten tid sedan så såg jag en annons, tror att det var från Jula, om paket med lågenergilampor som dimmrades med fjärrkontroll. Paket med tre lampor och fjärrkontroll för ett par hundralappar.
 
Det finns dimbara lågenergi från tex Govena men de är rätt dyra, typ 250:- i detaljhandeln. Man kan dock köpa dessa från ljusbutiken.nu för ca 150+moms. Jag handlar till företaget därifrån så jag vet inte om de säljer till privatpersoner. Dessa funkar dock med vanlig dimmer. Sen finns det en annan typ (samma tillverkare) som kostar ungefär lika mycket men som dimras med en vanlig strömbrytare. Man initerar dimring genom att tända-släcka-tända-vänta tills lagom styrka-släck-tänd. Lampan minns tidigare inställning om man bara tänder.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.