Hej,

Har ett gammalt timmerhus från slutet av 1800-talet. Håller nu på att inreda och isolera vinden och har lite funderingar på det här med ventilation.

Vinden kommar att inredas med sovrum i ena änden  och för övrigt kommer det att bli en helt öppen planlösning med innertak upptillnock.
Min tanke är att sätta in en braskamin på vinden som pga av den öppna planlösningen skall användas lika mycket för uppvärmning som för mysfaktor. Braskaminen skall anslutas till befintlig murstock (om nu inte sotaren sätter käppar i hjulet för det).
Om jag förstått det hela rätt så borde det även påverka ventilationen i på ett bra sätt, vad kan behövas ytterligare för att undvika övertryck och eventuella fuktskador?

På undervåningen används värmekällor kopplade till murstocken högst sporadiskt (vid storbak och elavbrott används vedspis och bakugn), frånluftsventil från köket går också via murstocken.

Huset är tillbyggt med pannrum och badrum på 60-talet, båda dessa rum har frånluftsventlier. Pannan eldas med pellets(mestadels) och ved dock är pannan kopplad till en nyare stålplåtsskorsten.

Har en del problem med kondens på fönster, speciellt när det blåsigt och blött på hösten.

Någon som har synpunkter eller tankar om hur man bäst löser ventilationen, kan en braskamin på övervåningen kompensera den roll som vedspis och dyl tidigare haft?

Tacksam för svar!



 
En braskamin ger säkert undertryck eftersom den behöver mycket syre för sin förbränning. Dock har du satt husets självdrag ur spel då du ej längre använder murstocken så du bör kanske komplettera med frånluft.
 
Tyvärr så går ju oftast en braskamin ganska sporadiskt varför det är en rätt opålitlig ventilationshjälp. Men då den går så suger den definitivt en hel del luft. Ett problem som kan uppstå därigenom är att undertrycket från kaminen gör att luft sugs bakvägen genom frånluftskanalerna varvid rök sugs in.

Du kan därför komma att behöva komplettera med tilluftsventiler samt ev. paxfläktar på frånluften (förslagsvis pax 260 fuktstyrd i badrumet).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.