Hej Forumet

Vi hade en VVS-installatör hemma i höstas som har dragit lite vattenledningar. Sedan hade han inte tid att komma tillbaka på jättelänge, så en annan installatör fick ta vid. Här börjar konflikten kring dimensionering, där vi just nu försöker reda ut vem som har rätt och vem som har fel.

Såhär är utgångsläget:

I garaget har vi en pump med VVB och allt. En våning upp och totalt ca 9 meter bort har vi en fördelare. Den fördelaren sitter i en badrumsvägg och har således tappvattenställen någon meter iväg till handfat och dusch.

Förutom det, så i fördelaren ansluts också ledningar till ett kök, som går iväg ytterligare sisådär 8-10 meter, där det finns tappvatten och diskmaskin.

Allt det här har den första installatören gjort med 16mm slang från Uponor (rör i rör). När nästa installatör tog vid så vägrade han installera detta i fördelaren och menade att matningen var för tunn, vilket kan ge problem. T.ex. att när man spolar i toaletten i badrummet då kan det bli betydande tryckfall i köket att diskmaskin börjar ge felmeddelande osv.

Så vi gjorde om och drog 20mm fram till fördelaren, vilket också enligt vår tolkning är Uponors förslag (som har fått ungefär samma fråga som ni). Men ursprungsinstallatören, som inte säger sig ha gjort något fel, menar att 16mm hade räckt bra. De säger till och med att alla installatörer skulle göra på det sättet.

Alla pekar på olika dokument och tabeller, men det är lite svårt att säga exakt utan att ha hela projektet i detalj. Det är enskilt vatten, så jag vet att vi har något lägre tryck än vad man har kommunalt, om det har någon betydelse.

Någon säger att 10m är max med 16mm. En annan säger 18. Någon säger 12.

Vad säger ni?
 
harry73
Vad är problemet? Vill ni få skadestånd från första installatören?
För om ni redan bytte till 20mm borde ni inte behöva oroa er om den tekniska aspekten längre
 
Vi har kommit överens så syftet är just nu att få kunskap.

Orsaken till att det ens diskuteras är att den första installatören inte deltog i att byta slang, det gjorde en byggfirma. Så installatören står fast vid att första slangen var rätt och att vi får skylla oss själva som gjort om. Vi tror att det var närmast nödvändigt att dra nytt.
 
Redigerat:
Gissar att båda har rätt, den första för att det (mest troligt) kommer att funka, den andre för att det definitivt kommer funka.
Att designa på gränsen kan ha fördelar, främst i pris men blir också jobbigt och dyrt om något förbisetts.
 
  • Gilla
Öckeröhus och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.