Har hittat oss ett radhus byggt på 77. Har förstått att detta problem är vanligt från den tiden. Huset ser inte ut att ha genomgått några större renoveringar sen början.

Hur som..så här står det i besiktningprotokollet.

Betongplatta på mark med uppreglat och isolerat golv. Golvkonstruktion innehåller även träskyddsbehandlat virke.

Det står att dom hittat fukt i ett sovrum och badrum

"En fördjupad undersökning rekommenderas för att konstatera orsak till och omfattning av uppmätta fuktvärden i konstruktionen. Det är viktigt att tänka på att denna rekommendation om fördjupad undersökningen gäller hela entréplanet. Fuktkvoten 22 % uppmätt i innerväggsyll. Innerväggsyll är träskyddbehandlad. "

Så vad tror ni ens om detta? Inga bud har kommit in här legat ute på hemnet sen i januari. Utgångspriset är ca 1 500 000. Vilket jag tycker låter på tok för mycket med tanke på vad som kommer behöva göras.
Ligger ca 2 mil utanför Östersund.

Vad tror ni alla? VAD KOMMER behöva göras och vad skulle dom kostnaderna isåfall. Kan man skambuda?
 
Tja, om det är ett radhus så finns det ju flera likadana kåkar, det borde väl gå att prata med grannarna? Hur de har hanterat problemet?

Och skambjuda kan man ju alltid, om det leder nånstans är väl en annan fråga .. Januari är ju inte så länge i sammanhanget, så säljaren kanske inte nappar på budet direkt ....

Är det en standard-besiktning av vårat favoritbolag som sysslar med "säljarbesiktningar" så är ju deras uppmaningar till fördjupad undersökning mer eller mindre standard, och ofta baserad på kända fakta om byggtekniken snarare än de aktuella förutsättningnarna..
 
harry73
  • Gilla
Peternow och 3 till
  • Laddar…
Har oxå funderat på det här med att höra med grannarna men bor inte direkt i närheten så känns lite konstigt att åka och fråga dom bara.

Har du nån uppfattning om vad som kommer att behöva göras?
 
harry73
Om du har tur är det ingenting alls och har du otur vill du riva huset efter 10 år.
Läs de trådar jag länkade till och fortsätt leta om du redan nu tycker att huset är för dyrt.
 
harry73 harry73 skrev:
Om du har tur är det ingenting alls och har du otur vill du riva huset efter 10 år.
Läs de trådar jag länkade till och fortsätt leta om du redan nu tycker att huset är för dyrt.

Riktigt så kritiskt vill jag inte var till det här. Att det här tagit han 10 år är ju beklagligt. Vi skulle inte göra någon ny golvkonstruktion själva utan ta in hjälp.
 
Eftersom jag har en del erfarenhet av detta från vårt eget hus;

Den typ av ämne i träskyddsbehandling som man är rädd för förbjöds 1 januari 1978, chansen är därför god att det inte finns i ert hus då man får anta att omställningen till godkända alternativ skedde gradvis innan dess. Det ni ska göra är att ta ett prov från syllarna och skicka in till ALS lab för pentaklorfenylanalys till att börja med. Kostar runt 2000 kr. Om ni får positivt resultat så behöver syllarna bytas och troligen en del av väggen. Oavsett innebär det att man öppnar nedre delen av väggen runt hela huset och beroende på problem och konstruktion inifrån och/eller utifrån. Det innebär att i princip alla ytskikt på väggar måste återställas och eventuellt utvändig fasad. Det är med andra ord ett väldigt omfattande arbete och kostnad för detta är åtskilliga 100-tusentals kronor. Om ni är seriöst intresserade av huset så ta in offert på jobbet och pruta ner priset i jämförelse till andra liknande hus utan detta problem.

Om analysen är negativ så är inte ett syllbyte med säkerhet nödvändigt, men ni behöver då göra luktkontroller och vara medvetna om att det finns ett latent problem vilket också bör avspeglas i priset.

I övrigt är ofta 70-talshus väldigt praktiska och rymliga så om man bara är medveten om just ovanstående ska man inte vara rädd för att köpa.
 
  • Gilla
Igen och 1 till
  • Laddar…
Staffans2000
L Lveronica skrev:
Har oxå funderat på det här med att höra med grannarna men bor inte direkt i närheten så känns lite konstigt att åka och fråga dom bara.
Men för hundra gubbar!
Du funderar på att slanta ut fem normala årslöner på någonting som du inte vet värdet på. Men du vill inte fråga de som kanske vet, för att det "känns lite konstigt"!!!
Ett gott tips. omvärdera dina prioriteringar.

Staffan
 
  • Gilla
redep och 8 till
  • Laddar…
harry73
Jag säger inte att du kommer att få samma problem som shadowfire, men skulle det vara så allvarligt har du stora problem.

Det handlar inte bara om fukt men även om lukt.
Har du möjlighet, kan du ta några textiler (handdukar, kläder, kuddar) i en försluten plastpåse till ett luktfri ställe och öppna dom och lukta efter att man varit ur huset i t ex en timme. Då märker du om det finns en lukt som sätter sig i kläderna
 
  • Gilla
Igen och 1 till
  • Laddar…
...men det förutsätter att man själv är känslig för lukt, vilket alla inte är. Luktproblemen kan också vara värre i vissa delar av huset vilket gör att lukttester är lättare att utföra när man vet mer om problemet.
 
  • Gilla
harry73
  • Laddar…
Titta vidare. Det här är ett hus med en känd riskkonstruktion. Där det dessutom är konstaterat att "risken löst ut". I många fall räcker det att byta alla syllar som shadowfire skriver om, för några 100 000. I andra fall räcker det inte. Det blir inte fritt från mögeldoft. Man tar ytterligare några mindre försök att komma tillrätta med lukten, river ut alla golv med isolering. Sedan är det dags att riva alla innerväggar, riva ut innersidan av alla ytterväggqar, bort med all isolering. Ozon behandla det nu strippade huset, bygga upp alltihop igen, och.. ja i vissa fall hjälpte det, i andra fall... nä, det luktar fortfarande.

Under åren har en hel del hus med de här problemen rivits, efter att man först spenderat 6 siffriga belopp på att åtgärda.

Köp inte!

Att det luktar mögel, är inte så stort problem för dig som bor i huset, som shadowfire skriver. Din näsa blir immun efter ett par minuter. Men dina arbetskamrater känner att du luktar mögel, dina barn blir mobbade i skolan för att de luktar mögel. och många får hälsoproblem, astma, konstiga alergiska reaktioner. Hälsoproblemen blir i en del fall kroniska barnen har astma även efter att ni flyttat vidare.
 
  • Gilla
redep och 5 till
  • Laddar…
Tack för alla svar :) uppskattar alla. Jag får nog stå över detta hus . Känns alldles för omfattande..får snällt vänta tills det kommer ut ett annat hus där i området som inte har dessa problem :love:
 
  • Gilla
Nikihellion och 3 till
  • Laddar…
Staffans2000
H hempularen skrev:
Köp inte!
Det betyder å andra sidan att det om några månader utan spekulanter kan säljas för ett riktigt reapris. Har köparen tur och huset är bättre än förväntat, kan han ha gjort sin livs affär!
 
  • Gilla
Lveronica och 2 till
  • Laddar…
Det finns ingen anledning att måla fan på väggen på det viset som hempularen gör och generellt avråda från köp av 70-talshus. Det finns väldigt många problemfria hus, en fuktkvot på 22% i en impregnerad syll är inte synonymt med att huset måste rivas. Det finns en anledning att att syllen är just impregnerad och det är än idag tillåtet att använda impregnerade syllar vid nybyggnation.

Idag finns mycket kunskap om hur ev problem kan åtgärdas och i detta specifika fallet finns ju dessutom ett antal exakt likadana hus varför eventuella problem och lämpliga lösningar med säkerhet kan fås fram. Men visst innebär det arbete och stök om det krävs åtgärder.
 
Redigerat:
mexitegel mexitegel skrev:
Det finns ingen anledning att måla fan på väggen på det viset som hempularen gör och generellt avråda från köp av 70-talsystem. Det finns väldigt många problemfria hus, en fuktkvot på 22% i en impregnerad syll är inte synonymt med att huset måste rivas. Det finns en anledning att att syllen är just impregnerad och det är än idag tillåtet att använda impregnerade syllar vid nybyggnation.

Idag finns mycket kunskap om hur ev problem kan åtgärdas och i detta specifika fallet finns ju dessutom ett antal exakt likadana hus varför eventuella problem och lämpliga lösningar med säkerhet kan fås fram. Men visst innebär det arbete och stök om det krävs åtgärder.

Ja jag vill ju vara positiv då det ligger på "rätt ställe". Hade önskat att jag hade haft mer kunskap och detta osv var duktigare på att göra kalkyler jag kan ju göra en bra affär om läget inte är jätte illa men det kan ju nästan va åt andra hållet oxå:crysmile::thinking:
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.