Håller på att riva bort panel och takskivor i ett par sovrum i ett fritidshus från 60-tal för att dra ny el och sätta osb+gips. Bakom den gamla panelen sitter en typ av tjärpapp som ser ut som takpapp. Antar att det bara är att riva bort då den bla doftar just tjärpapp. Men vad har den för funktion? Gissar själv på att den fungerar som vindpapp. Finns någon anledning att inte riva bort den? Vägg med borttagen panel som blottar gammal tjärpapp i ett renoveringsprojekt.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Old school ångspärr/ångbroms. Jag skulle låta den sitta, den fyller ungefär den funktion som diffusionstät ångspärrplast gör idag.

Idag bygger vi husen för att vara så ångtäta (diffusionstäta) som möjligt inifrån, och ofta med bättre ventilation. Detta uppnår vi med en ångtät plast som sitter innanför väggkonstruktionen och bakom regelverket för innerbeklädnad (osb + gips).

Förr byggde man husen diffusionsöppna men med papp som denna för att bromsa fukten från att vandra ut i väggkonstruktionen. Tanken var att det är självdrag genom hela huset och man brassar på skapligt med värme, huset torkar ut av sig själv.

Observera att om du inte har plast i huset idag så ska du tänka till både en och två gånger innan du gör det. Nästan allt du läser om mögelproblem i hus kommer från felaktigt installerade tätskikt/ångspärrar.

Om du t.ex skulle riva bort detta och sätta modern ångspärr i plast, vad skulle hända då? Jo, eftersom delar skulle vara ångtäta, men andra inte, så skulle fukten som annars hade passerat genom denna papp istället krupit längs med den tills den hittade någonstans att ta sig ut, dvs där plasten tar slut. Detta leder till att du får mycket mindre fuktbelastning bakom plasten men mycket mer runt plastens kanter.

Trähus kan med god verkan byggas diffusionsöppna, så har man gjort i hundratals år. Trä kan andas (dvs ta upp och avge fukt) MÅNGA gånger innan det tar skada. Jag är ingen trähusfanatiker, de moderna metoderna ÄR bättre. Men BARA om de används på helt rätt sätt.
 
Tack för svar. Jo jag har förstått problematiken med fukt/ångspärr/ingen ångspärr. Nu är det ett fritidshus som främst används vår/sommar/höst men vi har grundvärme på under vintern samt vintervatten. Men eftersom vi inte är så ofta där vintertid blir fuktbelastningen den årstiden rätt liten och övriga tider står nästan alltid en dörr eller ett fönster på glänt. Har dessutom en paxfläkt i badrummet som går när vi är på plats.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.