Jag har en pool på tomten där grundvatten nivån är högre än botten på poolen vid mycket nederbörd som nu. Vi har också dränkbar pump installerad för att hålla nivån rätt runt poolen som går dygnet runt. Vi har också ett rum nergrävt bredvid för pump och filter.

Problem uppstår när pumpen stannar av olika orsaker. De verkar inte vara alldeles tillförlitliga och löser ut jordfelsbrytaren titt som tätt. Om det händer stiger vattnet runt poolen och fyller botten på pumprummet 30 cm genom de dräneringshål som finns i botten. Ingen fara nu för det är tomt men det lär ju bli ett problem.

Vad har jag för alternativ? Finns det brunn som bara är öppen ena hållet för utomhusbruk? Sätta in extra pump på en annan jfb? Ta dit en elektriker? Nåt kladd med pumpen som löser ut oftare och oftare?

Pumpen är dyr. Huset och elen är helt ny och jfb sitter på allt.
 
Orsaken till att Jfb löser oftare nu än tidigare kan ha många orsaker och måste nödvändigtvis inte ha med din dränkpump att göra. Jfb ser bara den totala läckströmmen i anläggningen.

Ta dit en elektriker som kan ”megga” din anläggning och pumpen för att hitta ev fel. Sen bör du lägga pumpen på en egen personskyddsautomat (PSA) på 300mA

Är det väldigt kritiskt kan du dels sätta övervakning och en extra pump även den på egen PSA.
 
Ett förtydligande ang att pumpen löser ut. Det är andra pumpen som över tid löser ut oftare. Vår markkille är förbryllad.

Pumpen har en egen jfb men bara för att inte lösa ut den som sitter på husets el.
 
Isåfall låter det troligt att det är annat i din elanläggning som tillsammans med pumpen gör att summan blir för hög för JFB så den löser. Ta dit en elektriker som mäter.
 
Passar bra för vi ska dra ny ledning till hela poolinstallationen och kan då passa på att sätta en ny på 300mA. Den som sitter för resten av huset är bara på 30mA.

Tack för hjälpen
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.