Har ett fristående dubbelgarage, ca 50 kvm, där loftet idag är kallställt men ändå isolerat. Enligt förra ägaren är det förberett för att höja/lyfta taket ca en meter och inreda loftet och att göra det är något som skulle ge oss ett rejält mervärde i form av ett stort allrum/atelje/gympasal etc. Tanken är alltså att bara sätta in fönster, fixa ytskikt, uppvärmning, el och sen inte mer än så. Eftersom det innebär fasadändring så kommer vi rimligtvis få söka bygglov. Men frågan är vad det inredda utrymmet kommer räknas som? Det är ju knappast en komplementbyggnad eftersom garaget redan står där? Och någon attefallsåtgärd är det ju inte heller? Och kommer utrymmet räknas in i byggnadsarean? Vi kommer i alla fall inte behöva tänka på tillgänglighetsfrågor med tanke på att vi inte kommer hyra ut loftet, avlopp kommer inte dras upp t ex. Kan nämnas också att det för tillfället inte finns detaljplan men att den kommer beslutas om inom kort, om den inte tillåter liknande konstruktion så faller ju såklart hela projektet.

Skulle ju kunna skicka alla funderingar till kommunen men om någon sitter på bra svar här kan det ju vara trevligt med informationsspridning till andra med liknande funderingar!
 
Det kommer fortsätta vara en komplementbyggnad, byggnadsarean kommer vara opåverkad men bruttoarean kommer öka.
När det kommer till bygglov så är det både fasadändringen och ändrad funktion som behöver sökas för. Fasadändringen är lite delad mening om men den ändrade funktionen gör att det hela blir ett lovärende.
 
  • Gilla
Marcusskold
  • Laddar…
Gör det officiellt till ett isolerat förråd. Då är det bara fönstren som kan vara ngt.

Är det utanför detaljplanerat område så kan det gå bra utan lov/ansökan om fönstren harmonierar med traditionellt utförande på orten. Hör med kommunen vad de säger om att sätta in fönster för att bättre kunna nyttja förrådet.
Vad ni sedan gör i förrådet är er ensak, om ni inte har nosiga grannar med stasi-tendenser.

Iom att det är ett garage, så är det svårt/dyrt att få till ändrad användning av loftet, såsom till bostad eller kontor.
 
Med tanke på att det förhöjda taklivet ska ökas till minst 120 cm så blir det fasadändring och då kommer vi inte komma undan bygglov. Området detaljplaneras just nu så oavsett kommer vi behöva söka bygglov när väl planen har vunnit laga kraft.

Oldboy Oldboy skrev:
Iom att det är ett garage, så är det svårt/dyrt att få till ändrad användning av loftet, såsom till bostad eller kontor.
Utveckla gärna detta om möjligt, vad skulle motiveringen till att det inte går att ha delad användning av ett garage? Eller menar du att det kommer bli dyrt pga att man behöver bygglov? I det här fallet som sagt så kommer det krävas oavsett vad.

Tack för svaren ändå. Projektet kommer ligga i träda tills dess att detaljplanen är klar och det kan nog dröja både ett och två år om kommunen gör som dom brukar (y)
 
Det som krånglar till det är ju för att garage är brandfarligt, så om t ex loftet ska bli kontor eller bostadsutrymme så måste allt brandcellsisoleras gissar jag, om nu kommunen inte har andra invändningar.
 
Oldboy Oldboy skrev:
Det som krånglar till det är ju för att garage är brandfarligt, så om t ex loftet ska bli kontor eller bostadsutrymme så måste allt brandcellsisoleras gissar jag, om nu kommunen inte har andra invändningar.
Loftet och garaget kommer bli separata rum, ingången till loftet kommer vara via trappa på utsidan då garaget ligger halvt i suterräng. Garageinnerväggarna är kakel (!) på OSB och gips, inte helt säker på om det sitter gips i taket också men gissningsvis är det så. Ser det inte som något problem om det skulle bli tvunget att lägga till något (t ex gips) i taket på garaget för att skapa en egen brandcell.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.