Vi bor i en bostadsrätt från 1948. Köket är original, alltså platsbyggda skåp i massivt trä som står direkt på betongen. Golvet är ett laminatgolv som nog har minst tio år på nacken, och under det tror vi att det ligger en plastmatta, och under den vete katten. Golvet är klart högre än det ursprungligen var så kan nog vara några lager där.

I fredags upptäckte vi att en skarvad diskmaskins-avloppsslang som låg längst bak inne i ett av underskåpen hade läckt. Plasten hade ruttnat sönder över tid och förmodligen har det läckt lite en längre tid och sen boom, pajat totalt. Vi har inte sett något vatten förrän i fredags, men nu i efterhand har vi lagt ihop två och två. Det tydligaste tecknet har varit förändringar i laminatgolvet - fogar har rest sig och spruckit upp inte bara närmast läckan utan 1-1,5m bort, dvs större delen av köksgolvet är påverkat. Vi gissade att det var pga vardagsspill och allmänt dåligt/uttjänt golv men nu känns det ju logiskt att vatten har kommit underifrån och orsakat detta.

Vattenpölen vi såg i fredags såg ut att komma från under den slutna sockeln på underskåpen, så det känns rimligt att det kan ha runnit in under laminatgolvet (som ligger kant i kant där) och att det kanske är rätt fuktigt inuti sockeln, men det går ju inte att komma in dit och kolla utan att borra upp hål etc.

Fastighetsskötaren kom och kollade och mätte fukten med en grunka som han helt enkelt la på ytorna. Den visade gult över hela köksgolvet och även hallgolvet utanför köket, och det enda ställe där det lyste rött var inne i skåpet där läckan var. Han kunde inte mäta i sprickorna i golvet. Han säger att föreningen förmodligen inte har något intresse av att undersöka på djupet, eftersom betongen inte tar skada av vattnet, och de platsbyggda skåpen tål tydligen att bli blöta och torka ut.

Min fråga är, känns detta rimligt? Är det ett vettigt/normalt sätt att mäta fukt efter en eventuellt ganska lång period av läckage? Är "gula" fuktnivåer normala i ett köksgolv/köksskåp? Är det verkligen ingen fara (mögel etc) att bara låta underskåpen torka?

Vi kommer ju att byta golvet såklart, och vi funderar nu på att byta hela underskåpen också (de har varit fullt funktionsdugliga och är det än, men de har ändå nästan 70 år på nacken och finns det något tvivel om dem så kanske vi hellre byter eftersom vi kanske vill sälja inom några år och då vill vi inte ha några överraskningar efteråt), och eftersom skadan orsakats av en läcka hoppas vi ju kunna få någonting på försäkringen. Men försäkringsbolaget säger att de behöver underlag från bostadsrättsföreningens utredning av fukten. Fastighetsskötaren sa att vill jag ha ett sådant underlag så får jag själv ta in en fuktspecialist.

Känns allt detta som ett normalt och vettigt förfarande från fastighetsskötarens/föreningens sida?

Tack på förhand!
 
Begränsat droppläckage ska inte vara något större problem. Låt träytor och annat material torka upp så ska det räcka med det.
Några bilder på grejorna kan ge mer info om omfattningen av skadorna.
 
Tack för svar!

Skåp under diskbänk med en blommig vaxduk och synliga rörsystem, inklusive en grå flexibel slang.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Den grå slangen läckte. Under vaxduken var det plaskvått när vi upptäckte läckan och de målade bräderna i skåpets botten är väldigt "vågiga" och uppsvällda. Då var det en pöl på golvet, ca 0,5 liter vatten kanske. Innan dess hade vi kanske märkt att det var vått ibland men inga pölar, möjligen en rännil ut på golvet som vi inte kopplade ihop med diskmaskinen.

Synligt sprucket laminatgolv i kök med tecken på vattenskador nära vit skåpdörr.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Golvet framför diskmaskinen där den största sprickan i golvet är (från tröskeln framåt) - den sprickan har varit där i ett par år och blivit stadigt större. Vi har inte spillt något där som skulle kunna förklara sprickan. Nyligen har andra närliggande fogar också spruckit upp. (Under de första åren vi bodde här var inga fogar i laminatgolvet synliga alls).

Laminatgolv med synlig skada och sprickor nära köksskåp, tecken på vattenskada.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Den här fogen är ca 1 m från skåpet där läckan var och den såg inte ut såhär för en månad sedan.

Närbild på laminatgolv med tydliga sprickor i fogarna.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Fogar framför underskåpen. Såg inte heller ut såhär till nyligen.

Skadat laminatgolv med synlig spricka och uppsvällda fogar nära vit skåplucka.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Fogar ca 1.5m bort från skåpet där luckan var. Har också blivit värre nyligen.
 
Spontant skulle jag säga att detta är en liten kosmetisk skada. Laminatet har kanske en liten fuktpåverkan som har gjort att skarvarna har gått upp/rör på sig.

Säkerställ att slangarna och tillhörande kopplingar är friska och bra. Efter det lär inte mer åtgärder behövas göras.
 
du bör ju se till att slangarna inte ligger och skaver på masoniten tex lite skummgummi imellan eller fästa slangarna med någon form av hållare
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.