Efter att dem senaste veckorna läst igenom mängder med diskussionstrådar här på forumet har det blivit dags att göra ett första inlägg. Även om många av diskussionstrådarna gett hjälp på vägen med finns det en del specifika frågor man fortfarande letar svar eller bara kommentarer till. Förhoppningsvis finns det hjälp att hämta!

Poolstomme (3 meter x 6 meter med gaveltrappa)

Valet står just nu mellan en Tjälldén-pool och en av alla thermopooler hos dem klassiska poolföretagen. Jag kommer göra delar av arbetet med poolstommen på egen hand, men med hjälp av någon kunnig (lite nervös för höjdsättningar och att allting ska bli rakt).

Tjälldén-poolen är det något billigare alternativet på grund av den lägre betongmängden, egna trappkonstruktionen samt inkluderingen av armering. Vidare är den som jag uppfattar det betydligt enklare och snabbare att montera (t.ex. större block och färdigborrade för inlopp/utlopp). Däremot är den möjligen en något mindre stabil konstruktion än dem olika thermopoolerna (just p.g.a. betongmängden och armeringen).

Är det någon som haft några problem med stabiliteten hos en Tjälldén-pool eller tycker det finns anledning att vara orolig över detta? Ett antal försäljare från andra poolföretagen nämner detta med avseende på Tjälldéns-poolen. Jag ser i deras manual att nedersta 50 cm återfylls med makadam, men att det sedan går fint med befintliga massor. Här ligger en tung lerjord och hade nog därför tänkt fråga markarbetarna om råd och förmodligen dragit ner mer makadam än vad som efterfrågas. Jag tänker både på om marken skulle röra sig något (kanske inte så troligt med lerjord och högt beläget över grundvatten) samt om man behöver tömma poolen helt.

En liten sidofråga är huruvida någon upplevt att man kunna sätta märken (fotavtryck) på väggar eller trappsteg i sin Tjälldén-pool?

Teknikrum

Från början fanns en tanke att göra ett teknikrum i anslutning till poolstommen och begrava detta under det omgivande altandäcket. Detta blir dock en lite större kostnad (material och markarbete) samt känns något komplicerat med isolering för värme/frost, ljudnivåerna, förhindra regnvatten, bygga ett lock, mindre tillgänglighet och sådant. Poolen kommer att ligga på ett övre suterrängplan och det finns ett garage 10-15 meter bort på ett under suterrängplan med ett separat förrådsutrymme där det finns plats. Självklart försvinner lite av den tilltänka förvaringsytan, men mycket av problemen med ett nedgrävt teknikrum försvinner och kostnaden är betydligt lägre (grävning för rörgator och håltagning i fasaden).

Några tankar kring detta?

Ljud från poolpump

Finns det risk för nämnvärt oljud från poolpumpen om man väljer att sätta teknikrummet i garaget? Mellan garaget och nedanvåningen på huset är det först en murad vägg (leca) samt gipsvägg (med sedvanlig isolering på 75-95 mm). Poolpumpen hade placerats bakom en vägg i ett eget litet förrådsutrymme (dock utan dörr) diagonalt från väggen som gränsar mot sovrummet på nedanvåningen.

Tjälldén-poolen kommer med en sån här: https://www.astralpool.com/en/produ...stic-self-priming-pumps/victoria-plus-pump-1/, vilken enligt beskrivningen ska vara relativt tystgående. Jag tänker att man i värsta fall helt enkelt kanske får köpa en annan och dyrare poolpump (frekvensstyrd) om man finner det vara ett problem.

En liten sidofråga är huruvida det är försvarbart ekonomiskt att köpa en vattenkyld poolpump?

Saltklorinator

Jag har planer på att skaffa en saltklorinator för att komma undan lite av doften och känslan av kloret (utan egentligen att veta hur detta upplevs, eftersom aldrig haft en pool). Ev. funderade jag på att vänta över den första säsongen innan man bestämmer sig och testa klorering för hand under den.

Tjälldén har utrustning från Gullberg & Jansson och därmed Zodiac, vilket snabbt blir väldigt dyrt (särskilt om överväger automatik). Finns här personer som har erfarenhet av andra märken på saltklorinatorer som t.ex. SoftClean från Folkpool (med automatiken SmartSalt) eller KLX-serien från Kripsol hos PoolStore? Eftersom tanken är att göra det automatiskt (direkt eller som en senare investering) blir båda dessa system betydligt mer prisvärda än Zodiac.

En liten sidofråga blir då helt enkelt om det är värt att överväga automatik på saltklorinatorn (inte på pH) eller om man klarar sig fint med enkla manuella inställningar som Low, High och liknande beroende på om man vet med sig att det blir mycket eller lite badande (och personer i poolen).

Pooltak

Nova Comfort ser lagom högt ut och inom en rimlig prispeng. Är det värt pengarna att gå från en kanalplast till en klarplast? Egentligen är väl frågan kanske inte så mycket riktad på det estetiska utan mer om folk upplever problem med algpåväxt i plastkanalerna.

En liten sidofråga är såklart huruvida det är värt pengarna att beställa med förmontering? Jag är inte händig, men jag är en jäkel på att läsa manualer och göra saker noggrant. Klarar man det med hjälp av en kompis på en helg i garaget? Dem 15.000 kronorna känns som man kan behöva på andra delar av det här pool-projektet för att komma under 300.000 kronor.

Samtidigt kanske valet av kanalplast och egen montering kan vara ödesdigert? Eller det kanske inte är där problemen med algpåväxten uppkommer.
 
En bra sak som är nästan bäst att ha ett bra stabilt pH på 7.2 så får du in både bra klorvärde samt badvärde.


bygg så att du har möjlighet att byta till saltat vatten sedan.
 
Gör ett lite större teknikutrymme än du först hade tänkt dig, du kommer gilla det när du någon gång ska limma om en koppling etc. Det går ju att isolera teknikutrymmet, jag har mitt under däcket. Ha klätt insidan med eps, hör knappt pumpen alls nu.
 
  • Gilla
Kustvägen
  • Laddar…
M
Jag kör sedan 6 år med Smartsalt från Folkpool. Jag är supernöjd! När temperaturen är uppe i poolen vid uppstart på våren och saltnivån är rätt så kalibrerar man automatiken och sedan sköter den sig själv hela sommaren. Naturligtvis kollar jag med stickor typ var fjortonde dag eller så att Ph och klornivå är okej. Det enda jag brukar få göra är att sänka Ph kanske 1-2 gånger på en sommar om det regnar mycket och fylla på några kg salt samtidigt då det blir en utspädning när man får tömma lite vatten. Men jag rekomenderar saltklorinator med automatik alla dagar i veckan! Många har frågat mig om salt verkligen är skönt att bada i. Med tanke på att salthalten är 1/10-del av den i havet på västkusten så är det inget man märker ur nån aspekt.
Jämfört med klorlukt osv. så skulle jag säga att bada i min pool är som att bada i badkaret hemma, grannarna slänger i en klorpuck efter ”behov” och det framkallar gamla barndomsminnen från kommunala simhallen där det kliade efter bad och den hemska lukten av klor i huden.
 
En pool med saltvatten och klorinator innehåller lika mycket klor som en där man doserar flytande klor direkt i vattnet, om man har liknande reglerutrustning.

Att grannarnas pool med puckar luktar klor beror på att dom inte sköter kemin ordentligt och har mycket bundet klor i vattnet - detta overksamma klor luktar ”klor”.
 
  • Gilla
wrang
  • Laddar…
M
MathiasS MathiasS skrev:
En pool med saltvatten och klorinator innehåller lika mycket klor som en där man doserar flytande klor direkt i vattnet, om man har liknande reglerutrustning.

Att grannarnas pool med puckar luktar klor beror på att dom inte sköter kemin ordentligt och har mycket bundet klor i vattnet - detta overksamma klor luktar ”klor”.
Ja fast nu var inte min jämförelse mellan en pool med Smartsalt och en pool med flytande Natriumhypoklorit och styrning, utan att slänga i en poolpuck mot saltvatten. Man kan inte komma i närheten av ett så välbalanserat badvatten genom att manuellt tillföra klor som man gör genom att mäta vattnets konduktivitet och anpassa det fria kloret efter det.
Sedan är saltvatten betydligt behagligare att bada i. Det bundna kloret som man får av klorpuckar som irriterar ögon och hud finns inte.
 
  • Gilla
lingonlingon
  • Laddar…
Ok.

Det är annars ett vanligt missförstånd att saltvatten är någon sorts mirakelmedicin mot klorlukt osv men egentligen handlar det bara om att klorinatorer har någon sorts reglering/automatik.

Och, man kan också säga att klorpuckar inte måste generera bundet klor men man måste då hitta rätt dosering och sköta detta ordentligt - så även klorpuckar kan fås att fungera väl.

I min värld är bra badvatten inte avhängigt salt. Men smaken är ju som baken.
 
M
MathiasS MathiasS skrev:
Ok.

Det är annars ett vanligt missförstånd att saltvatten är någon sorts mirakelmedicin mot klorlukt osv men egentligen handlar det bara om att klorinatorer har någon sorts reglering/automatik.

Och, man kan också säga att klorpuckar inte måste generera bundet klor men man måste då hitta rätt dosering och sköta detta ordentligt - så även klorpuckar kan fås att fungera väl.

I min värld är bra badvatten inte avhängigt salt. Men smaken är ju som baken.
Okej, jag har haft bägge sorter och jag rekomenderar saltvatten med klorinator framför att hålla på och greja med klorpuckar och prova med teststickor var och varannan dag. Att ha perfekt badvatten till liten ansträngning är A och O för mig. Vissa slänger ihop nån rörställning med pressenning från ÖB och ställer på gräsmattan och fyller med vattenslangen utan uppvärmning och nån klorpuck i och är nöjd med det, full respekt! Men lägger man ut sexsiffrigt på en pool så vill iaf. jag kunna åtnjuta komforten av badvattnet likväl som att jag håller 32 grader från maj-sept.
Som sagt, vi är alla olika med olika förutsättningar till hur vårt ”poolliv” ska vara.
 
Japp, så är det. Provade klorpuckar i en ovanmarkspool men fick det aldrig att fungera bra, så när vi byggde pool 2012 så var det helt givet att automatisera detta. Givet att jag inte vill gjuta in plastarmaturer i betong så var salt aldrig ett alternativ, så jag doserar flytande klor och saltsyra med Pahlens Minimaster.
 
  • Gilla
Markarbetaren
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.