Hej!
Vi installerade vattenburen golvvärme 2015/2016. Nu hade en del gått sönder. Vi ringde företaget som kom ut och fixade det. Sedan kom fakturan inga summor men ändå irriterande 2500:-

Är det inte en garanti på detta?
 
  • Gilla
bHANS
  • Laddar…
Vad är det som har gått sönder?
 
Ja, Högst trolig. Reklamationsrätten är 2 år om inte företaget gjort andra utfästelser.
 
Helt rätt, Snöade in på EUs reklamationsrätt
 
  • Gilla
13th Marine
  • Laddar…
Om det är arbetet det är fel på ja. Är arbetet korrekt så är det inte 10år.
 
Nu framgår det ju inte vilken typ av fel det handlar om, men reklammationsrätten enl. konsumenttjänstlagen handlar om "ursprungliga fel". Att något var fel redan från start, fast kanske inte visar sig som fel förrän efter ett antal år.

Om ex. en reglerventil börjar kärva efter 3 år, så är det inget ursprungligt fel, såvida du inte kan bevisa att ventilen är felkonstruerad. Börjar en koppling läcka efter 3 år, och man kan visa att den är felaktigt monterad, så är det ett ursprungligt fel. Det är ex. inte helt ovanligt att presskopplingar, som ju pressas med en speciell maskin, glöms. Då är röret instucket i kopplingen som håller helt tätt, eftersom det finns en o-ring i kopplingen. Men har man glömt att pressa kopplingen så kan röret fritt röras fram o tillbaka, och helt enkelt halka ur efter några år. Ett typiskt ursprungligt fel, som dessutom är lätt att bevisa, maskinen lämnar tydliga märken om den har använts.
 
  • Gilla
13th Marine och 1 till
  • Laddar…
Det har ni rätt i, annars skulle detta innebära att man alltid får 10års garanti på varor man köpt och fått installerade av hantverkare.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.