F
För er teknikintresserade har jag en liten godbit att lura på.

Förutsättningar;

Jag vill på stereon i mitt vardagsrum kunna sätta på en låt och sen gå och ta mig ett bad. Från badrummet vill jag kunna reglera volymen på musiken och det gör jag mha en väggmonterad volymkontroll från Altavox infotainment. http://www.altavox.se/content/sid3_o_impbal.php

Kablar från badrum+bastu dras i mellanbjälklaget till en central kopplingsplint på vindsutrymmet ovanför vardagsrummet.

Från kopplingsplinten drar jag ner kablar i rör till 3 st olika platser i väggen för att kunna möjliggöra olika möbleringsalternativ i vardagsrummet. Samma gäller data-uttagen. När jag vill flytta stereobänken till alternativ plats så jackar jag bara in den i vägguttaget och knallar upp på vinden och flyttar om lite i kopplingsplinten.

Den uppenbara nackdelen men det här upplägget att jag i samma rum får uttag för högtalare på tre olika platser, inte speciellt snyggt. Det blir än värre när jag även vill kunna ha surroundhögtalarnas kablar dragna i väggen. Dessutom blir det många meter kabel....

Hur kan jag lösa det här på ett smartare sätt? Vill kunna ha friheten att möblera om som jag vill utan att vara låst till ett visst uttag samt slippa en massa fula väggdosor. Är det en önskedröm?



Se bild:
ljudskiss.sized.gif
 
Ett alternativ kan ju kanske vara Bose nya wave system men det kräver ju en bose anläggning i botten.

Då får Du ju ett system istället för ett en "egen" konstruktion. Och slipper kabeldragning i "kubik". Tror Du kan ansluta upp till 14 olika ljudzoner.
 
F
Jag har faktiskt sneglat lite på både Squeezebox och soundbridge idag. "Nackdelen" är att dom kräver en förstärkare i samma rum.

Hittar jag en liten (till formatet) förstärkare så är det ett mkt trevligt alternativ.
 
F
Såhär lutar det åt att lösningen blir;

Installerar ett nätverksuttag i badrummet och i ett väggskåp monterar jag en Squeezebox alt. Soundbridge samt förstärkare. Box/bridgen ansluter sedan via mitt LAN till en centralt placerad mediaserver där all musik finns lagrad. I mitt fall placeras den rent fysiskt i ett förråd under trappan.

Då vad iallafall badrumsbiten klar... Vad gäller vardagsrummet så kommer jag gissningsvis att dra kablar för surround+fronthögtalarna i väggen och göra 3 st knytpunkter, ungefär som på skissen ovan.


Funderar på att montera inwallhögtalare även i kök+sovrum för ev framtida bruk. Verkar jobbigt att riva upp väggarna i efterhand.

ljudskiss2.sized.gif
 
det finns iof sig trådlösa högtalare och fjärr om man inte vill/orkar dra egen tråd, jag har inte lyssnat på så jag vet inte hur bra dom är, såg bara att det fanns :)
 
F
Har kollat på trådlösa högtalare och dom som finns i dagsläget verkar vara ganska dåliga. Detta enligt recensioner jag läst på nätet. Dyra är dom också. :p
 
jag går i likadana funderingar med soundbridge. Vilken förstärkare/högtalare valde du?
 
Hej!

Kanske lite OT. Men jag fick min Squeezebox häromdagen. Vilken suverän liten apparatus. Riktig tyngd i den och finishen är helt oklanderlig. Vilken skillnad mot de flesta andra hemelektroniksboxar man har utplacerade runt om i hemmet.

Den är otroligt enkel att sätta upp. Tog cirka 10 sekunder. Kör min över 802.11g mot min mediaserver där jag har samplat alla mina CD-skivor (LAME --extreme). Det är fascinerande smidigt att söka/välja musik via den. Displayen är helt underbar.

Kör även radiokanaler (typ RIX FM etc) via den. Fungerar finfint.

Kontentan är iallafall att jag helt klart kan rekommendera den.

Mvh/CH
 
Ja att den alt soundbridge är en klockren läsning tvivlar jag inte på. Men jag har samma problem som frågeställaren ovan, dvs att jag vill ha musik i badrummet och är beroende av en förstärkare och inte vet vilken jag ska välja.
 
hask skrev:
Ja att den alt soundbridge är en klockren läsning tvivlar jag inte på. Men jag har samma problem som frågeställaren ovan, dvs att jag vill ha musik i badrummet och är beroende av en förstärkare och inte vet vilken jag ska välja.
Först skriver jag under på Squeezeboxen - har haft den ett tag och den bara växer. Jag är mycket nöjd.

När det gäller förstärkare har jag sett mycket gott om T-Amp och Super T-Amp (om det inte är ett allt för stort rum). Har inte lyssnat själv, men den verkar vara mycket bra för det priset. Dessutom är den liten i storlek och kan drivas på batterier om man vill.

http://www.t-amp.se/webshop/
http://www.thinkgeek.com/electronics/audio/6cd8/
http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=47743
http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=22678

/Håkan
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.