Kanske en sådan tråd redan finns, eller så kanske alla köper hus av samma anledning.

Jag är uppväxt i hus, eget rum, gräsklippning, snöskottning och trök. När jag flyttade hemifrån så bodde jag i lägenhet i 8 år vilket var väldigt trevligt och lättsamt.

Men när tiden gick och man blev fler så behövde man större utrymmen, dessutom höjdes hyran vartefter. Och blev man sugen på att fixa någonting, måla tapetsera så gjorde man det åt någon annan. Hyran gick också åt någon annan. Laga bilen ute på parkeringen var inte heller särskilt kul. Däremot tyckte jag det var väldigt roligt på vintern att skotta 3 kvm ingång, hade alltid egen ingång, trapphus tål jag inte.

Så av dessa skäl köpte jag ett hus, dels så kan man göra som man vill med sakerna man kan ändra på huset nästan helt som man vill. Måla, tapetsera, bryta upp golva, ta bort väggar och så. Dessutom ett garage att skruva på bilen i. Att man dessutom kan vara utom hörselavstånd från varandra är väl en bonus.

Sedan är kostnaden en sak som kanske avskräcker många, men nu betalar i vi mindre på lånet än vad vi gjort på hyra av lägenhet. Med driftkostnad utom ev rust, så ligger vi på 800-1000kr mer än hyran. Å andra sidan så minskar faktiskt lånet. Topplånet är betalt om 6 år, då har vi bort i huset i 8 år lika länge som jag bott i lägenhet.

Jag trivs också med snöskottning, gräsklippning och vedkapningen. Man har något att rensa tankarna med emmelanåt.
 
Privatliv och integritet, antar jag att det handlade om för min del:

Man behöver inte be om ursäkt för att man klampar i golvet. Man kan tvätta kläder vilken tid på dygnet som helst. Man behöver inte ta samma hänsyn till andra.

Pengar handlade det också om:

Vi är mer motiverade att lägga pengar på vårt hus än vi var på vår lägenhet. Vi gör större och mer långsiktiga renoveringar och förändringar av vårt hus eftersom det känns vettigare att lägga pengar och tid här än tidigare på vår lägenhet.
 
Det kostar oss unefär lika mycket att bo i hus som i lägenhet. Vi har trägdgård, lätt för både barn och vuxna att bara gå in och ut istället för att krångla i trappuppgångar, egen lekplats istället för en kommunal med fimpar och glas i sandlådan (lite kattskit kan vi stå ut med, det finns äskert även i de kommunala). Större utrymmen, garage till bilen, källare att pula i och förvara sånt som man av nån anledning inte kan slänga, egna blommor att pyssla med... :D

Finns säkert tusen fler argument...

ENDA nackdelen är att det tar ett tag innan man lyckats spara på sig en buffert för oförutsedda utgifter, men när man väl har den så man klarar ett oplanerat inköp av kyl och frys eller liknande så känns det nästan lika tryggt som en lägenhet! Fast mycket trivsammare! :D
 
Jag håller helt med Lycke, privatliv och integritet. En hyfsat lika stor lägenhet blir dessutom dyrare.
 
För att bygga på tråden lite......

Är det inte så att dom flesta av oss som har hus är födda och uppvuxna med det?? och därmed förr eller senare "faller tillbaka" i den tillvaron med alla dom positiva erfarenheter man har med sig sedan tidigare.
detta upptäcker man ju under den tid man ev. bor i lägenhet, studentrum, kappsäck osv...
 
+ Bra investering. (Mycket bra till och med)
+ Slippa grannar alldeles inpå en. Speciellt skönt en lördagsnatt.
+ Ganska harmoniskt med grönska alldeles inpå en

- Jobbigt när man tar en öl efter jobbet.
- Längre till jobbet blir det oftast
- Man blir gubbigare fortare
- Mer underhåll

mvh
David
 
Är uppväxt i villa men har bott i lägenhet i snart 5 år.
Ska precis börja bygga hus nu, planerad inflytt i dec.

Sitter och funderar på hur hur mycket enklare saker kommer att bli.
Bara en sån liten sak som te.x. när man kommer hem efter att ha storhandlat blir det mycket enklare, istället för att:
1. plocka ut saker ur bilen,
2. låsa bilen
3. gå till porten
4. ställa ner en kasse
5. öppna porten
6. gå in öppna nästa port
7. gå in och upp en trappa
8. låsa upp ytterdörren
9. ställa in kassarna
10. låsa ytterdörren och ut och börja om.
11. och sist av allt åka iväg och parkera bilen när man väl är klar

* eller tystnaden på natten, slipper höra elefanterna en våning upp eller föreningslokalens dunka dunka en trappa ner.
* Tystare på dagen då jag som jobbar natt sover.= inga grannar som kör slagborren i sovrumsväggen (grannarnas lägenheter måste se ut som schweizer ostar ??? ).
* Inga 30-40 ungar på gården som för ett j**la liv när man ska sova(bor i sånt område där ungarna är ute dygnet runt !!).
* Behöver inte gå 200m för att slänga soporna
* Behöver inte bry mig om jag ska borra ett hål i väggen.
* Ingen värd som är herre över min borg, utan jag själv.
* Inga som springer i trapphuset, som ligger vid grabbens sovrum, när han ska sova.
* Inga busringningar på dörren varje dag (att de inte tröttnar!!!)
* Lyssna på musik när man vill.
* Behöver inte viska på kvällstid för att inte störa grannarna.
* Inga grannar som tutar utanför mitt i natten.
* Kan gå på muggen utan att grannarna hör det(jäkligt lyhörd toalett!!)

För att slippa allt detta och MASSOR mer så klarar jag nog att skotta snö, klippa gräs och en hel del mer.

Ni kanske förstår att vi längtar från lägenheten ;D
 
För att få ett dubbelgarage.... ;D
 
Fredrik_J skrev:
För att få ett dubbelgarage.... ;D
Lyllos ;)
 
1. Barnen :-*
2. Barnen :-*
3. Barnen :-*

4. TRÄDGÅRDEN :-* :-* :-*

//Christina.

EDIT Dubbelgaraget följde med i bara farten och det visar sig ju fungera ypperligt som övervintringsplats för bla. mina pelargoner så jag håller äntligen med maken, dubbelgarage är faktiskt riktigt "nödvändigt" ;D ;)
 
för att få så mycket skitjobb att göra som möjligt? ;D
 
Är helt enkelt inte sugen på att betala 3-4 000 för en studentlägenhet... så jag vänder på ordningen o fixar huset först. Sen när jag är färdig kan jag ta tag i studierna.
 
galento
Sambon och jag ville ha ett hus p.g.a att vi avskyr att ha folk för nära sig,en lägenhet eller hus i villaområde är helt otänkbart.Så vi köpte en liten jordbruksfastighet på landet istället med skogen nära.Visst,det blir mycke jobb med gräsklippning,snöröjning mm men det är det värt.Vi har 5km till jobbet/samhället båda två och det tycker vi är lagom,vi har däremot 1km till två stora sjöar om vi vill bada,fiska eller bara åka båt och njuta av sjön.
Sen är det en frihet att få göra som man vill och inte behöva tänka på att ta hänsyn till andra hela tiden.Om det varit stressigt på jobbet är det guld värt med tystnad när man kommer hem och vill vila lite.
 
galento skrev:
Sambon och jag ville ha ett hus p.g.a att vi avskyr att ha folk för nära sig,en lägenhet eller hus i villaområde är helt otänkbart..
Jag håller fullständigt med då jag växt upp i ett "villagetto". Jag längtar ABSOLUT inte tillbaka dit utan stortrivs på landet trots snöröjning, vedhuggning osv. Då fick jag ju en anledning att skaffa lastmaskin att skotta snö med, en skotare att köra hem ved med och häst, för varför klippa gräs när det finns dom som gör det utan att knota? Se bara till att stänga ytterdörren om ni skaffar en sån "gräsklippare" för annars hälsar dom gärna på har jag erfarit, vilket i och för sig är trevligt det med. (Varför skaffa hund?)
 
Så här trodde vi det skulle bli:

+ slippa trafiken.

+ Vi vågar släppa ut våran son utan att stå i fönstret och titta efter han hela tiden på grund av A-lagare och narkomaner som rörde sig i området.

+ Mindre störande ljud.

+ Kan sitta på alltanen och sola och grilla utan att grannarna har full insyn.

+ Våran son skulle träffa nya kompisar, fanns inga barn där vi bodde tidigare.

Så här blev det:

-- Vissa grannar kör som dårar och skiter fullständigt i fartgränserna och övriga regler, typ vem som har väjningsplikt eller inte.

-- Grannar som ständigt har partyn och provkör sina crosscyklar. Eller "lånar" prylar av varandra utan att fråga, vilket resulterar i häftiga gräl mellan dom.

-- Grannar som hela tiden ska lägga sig i på vilket sätt man ska göra saker och ting. (det finns dom som har bra förslag också).

-- skvaller mellan grannarna.

-- Har märkt att grannen bakom oss kommer att få full insyn på vår uteplatts, på grund av att han "valt" att skita i byggreglerna som gäller för vårat område. Det hade dom inte fått om dom hade följt deras beviljade bygglov. Kommunen bryr sig inte. De menar att om en av ca 40 husbyggare bryter mot reglerna så får man vara glad. Det hjälper ju verkligen oss.

-- Har knappt sett en unge ute, förutom grannens ungar brevid, som är ca 5-8 år äldre. Det finns massor av barn i området men dom syns inte till utomhus. Spelar antagligen data/tvspel?

Vi trivdes väldigt bra i våran lägenhet, men kände att vi ville flytta till något mer barnvänligt område. Under hela byggprocessen så byggde vi upp en dröm-bild om hur det var att bo i eget hus på landet. Kanske därför känner vi oss lite missnöjda när vi upptäckte att skilnaden inte var så stor mot hur det var tidigare.

Det jag vill säga är att det även finns en hel del nackdelar med att byta boendeform. Trotts det så vill vi ändå inte flytta tillbaka till stan. Nu bor vi här och tänker ge det en chans. Vi kommer säkert att trivas med tiden.




 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.