Spontant ser det ut som tryckskador.
 
  • Gilla
Byggerbo och 1 till
  • Laddar…
Svårt att vara helt säker utifrån dessa bilder men jag lutar nog också mer mot "torkskada" än "fuktskada"
Ser ut som att balken dragit ihop sig (krymt) och tagit med sig putsen då det varit putsat ända emot balken.
Att använda levande trä och död puts på detta sättet utan mjukfog, list eller annat emellan är nästan omöjligt i längden, naturlagarna segrar till slut över estetiken...
 
  • Gilla
SaraS85 och 2 till
  • Laddar…
B
Jag är ganska säker på att det inte är en fuktskada.
De som skrivit att det är en skada på grund av träet har torkat ligger nog ganska nära till hands vad det kan vara.
Kan även vara en tryckskada som vissa skriver. Balken ligger oftast ovanpå hammarbandet men frågan här är om byggaren fäst bjälklaget rakt på lättbetongen eller på en trä regel. Är det fäst direkt mot lättbetongen så är det troligt att träet torkat och dragit med sig den invändiga putsen. Detta är ett fenomen som ni inte behöver vara så oroliga över utan byggaren får lösa det vid två års besiktningen om de inte vill komma och lösa det omgående.

Lycka till och sov lugnt.
 
  • Gilla
Bygg001
  • Laddar…
Om det är ni som byggt huset hade jag kontaktat firman ni köpt huset av för en reklamation. Viktigt att göra detta så fort man upptäcker fel!
 
  • Gilla
0rbitt och 1 till
  • Laddar…
Vi hade en stålbalk liggandes direkt mot lättbetong och det visade inte på några sådana här skador - endast i andra änden där det vilade mot träreglar hade det blivit släpp i färgen runt om så jag tror också att det är träet som har orsakat skador eftersom det är som andra sagt ett levande material. Att den vilar på lättbetongen i sig tror jag inte är något problem, vi bodde sju år med vår stålbalk innan vi flyttade och det var inga problem då.
 
  • Gilla
Bygg001
  • Laddar…
Jag tror definitivt på en krympskada av balken, den har krympt lite och tagit med sig lite av materialet på vägen ut. Tror inte du kommer hitta ett skadat ytongblock bakom, men man kan aldrig vara säker.
 
Jag tycker det ser ut som om balken sjunkit.

Det, i kombination med vad du skriver om drag på ovanvåningen, får mig att tro att väggen, eller delar av den, satt sig.

Skulle nog bett en besiktningsman titta på det där, men skulle inte vara särskilt orolig på kort sikt över annat än lite höjd värmeräkning.

/ Hälsningar, Fredrik
 
  • Gilla
Bygg001 och 2 till
  • Laddar…
Troligtvis en limträbalk som ligger direkt på lättbetongen som inte klarar lasten...
 
  • Gilla
Bygg001
  • Laddar…
B Bygg001 skrev:
Jag tror dom la limbalken direkt på lättbetongen. Tror ni det är någon fara kan det blir värre?
Lättbetong klarar inte speciellt höga yttryck. Jag gjöt en armerad ringbalk runt om för att ställa bjälklaget i mot.
 
  • Gilla
Bygg001
  • Laddar…
B Bygg001 skrev:
Hej,

Vi är en småbarnsfamilj som i april 2018 flyttade in i ett nybyggt hus. Det som gör oss bekymmrade är några "bubblor" som syns pp bilden som började dyka upp efter ca ett år. Huset är byggt i lättbetong, innervöggar är putsade och balken som syns på bilden är en limträbalk. Kan det vara fuktskador?

Tacksama för svar.
anmäl till byggaren/säljare som skada, ni har ju fortfarande garanti på huset men ligger balken direkt på lättbetongen kommer det att bli värre. gör inget själv utan låt byggaren/säljaren fixa. köpte ni huset färdigbyggt så har ni nog ingen Kvalitetsansvarig att vända er till, googla fram någon som säljer den tjänsten och be om ett utlåtande gärna att den personen även tar dialogen med Byggaren/säljaren säkerställ bara att det inte är det företaget som varit KA på bygget. väl använda ttusenlappar för att få det ordentligt fixat och kontrollerat av någon med rätt kompetens.
 
  • Gilla
Maria T och 1 till
  • Laddar…
Det ser ut som en kombination av torkande träbalk och belastningsskada beroende på för högt yttryck på lättbetongen!
Kontakta ert försäkringsbolag med hemförsäkringen samt ta hjälp av villaägarnas medlemsservice om ni är medlemmar!
Viktigt är att låta sakkunnig konstruktör komma med ett utlåtande om konstruktionen då det troligen rör sig om ett bygg och konstruktionsfel!
Troligtvis ligger det för hög last på lättbetongen och balken behöver lastas av och uppläggen och vägg förstärkas
 
  • Gilla
Per i Hamrånge och 1 till
  • Laddar…
Eftersom det var ett nytt hus skulle jag tro sättningsskador i nån form (både hus o grund kan ju ge olika sorters sättningsskador).. alltid svårt på sådana där ställen. Vi har ett 100 år gammalt hus och har sådär vid varenda balk.. huset rör sig lite än.

Är det fukt så borde bubblorna kännas som hm.. vattenfyllda.. mjuka.. (och hinner de torka upp emellan . brukar färgen/ytskiktet torka och bli sprött/gå sönder) och så brukar det bli missfärgat ganska fort runt om.

Men det beror ju också på vad det är för område.. yttervägg? nära tak? badrum på en öv våning osv. Andra skador i närheten?
 
  • Gilla
Bygg001
  • Laddar…
Kan också säga att vi hade liknande bubblor i taket runt vår skorsten, där brukar det vara fuktskador... och när jag undrade, om det var vatten så kände jag först på bubblan.. och den kändes liksom "som en vattenballong".. så jag stack hål i den.

Jag resonerade så att oavsett vill jag inte ha osynligt vatten i taket.. och taket/bubblan var ju ful och fel där den var.. så jag hade inget att förlora på att sticka hål på bubblan.

Hade hink med mig och det var ju bra, för ut rann det vatten.. så då behövde jag inte fundera mer, nu vet jag att skorstenen/nocken lägger vid viss vind/regn.. och hinken står kvar.. fördelen nu är att det vatten som hittat in, hittar ut.. så jag ångrar inte att jag stack hål!

Nu ska det bara repareras vid tillfälle.. men ja.. har haft mögel i badrum/kök nu.. och har inte råd att fixa allt på en gång! Så taket får vänta lite till så vi hinner spara ihop lite pengar! läcker kanske hm 3 ggr om året här och det rinner ner i hinken (sedan förutsätter jag att det är lite gammal blöt/möglig isolering däruppe på den icke inspekterar vinden också/kring skorstenen.. men ingen ide att gräva för mycket innan man ska göra vid det).

Alltid finns det nått att göra i hus.. (nya som gamla)
 
  • Gilla
Maria T
  • Laddar…
Hemmakatten
Är inte tillräckligt kunnig i dessa byggnadstekniska frågor för att ge ett svar.

Däremot kan jag redovisa för vad jag hade gjort i detta läge.

1. Lägg upp många fler bilder här på BH, Byggahus. Här finns många kunniga och duktiga medlemmar som kan bidra.
2. Lägg upp de ritningar, framförallt konstruktionsritningar här på BH. Det finns många som kan bedöma dessa ritningar.
3. Om du inte har k (konstruktions)-ritningar så ta kontakt med kommunen och begär kopia på allt de har för ditt hus. Bygglovsritningar, k-ritningar, planritningar, situationsplan, vvs-ritningar mm. Dessa kopior har du rätt att få skyndsamt, dvs inom någon/några dagar. Går fortare om du ringer och åker dit och hämtar ritningarna. En liten kopieringsavgift kan du få betala.
4. Lägg upp dessa ritningar/handlingar här på Byggahus.
5. Har ni själva byggt huset? På totalentreprenad? Är det ni som är byggherrar? Om så, hur har er KA reagerat? Eller har ni köpt huset av en annan ägare? Detta är viktig pga att det är olika vem man riktar eventuella krav mot.
6. Ta in, och betala för, en auktoriserad besiktningsperson, som går igenom huset och främst, k-ritningarna och få ett utlåtande.
7. Stäm möte med byggföretaget/en och säljaren tillsammans med besiktningsmannen och gå igenom hur detta kan åtgärdas.
8. Anlita jurist, specialist inom området, för hjälp att ställa krav på åtgärder utifall säljaren/byggföretaget vägrar.
 
Hej, tycker det ser ut som om en sättning av balken. Kanske väggen som inte håller uppe balken som den ska eller att balken inte orkar bära upp det den är avsedd att bära upp vilket lett till en sättning. Kontrollera hela balken,"hänger" balken i mitten? snabbt kontrollerat med ett snöre och ett vattenpass. Samma avstånd på balken mellan golv och tak på båda sidor av rummet? Kontrollera varje vecka eller så för att följa hur det förändrar sig och dokumentera noga
 
  • Gilla
Bygg001
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.