Hej! Undrar om ni har några bra synpunkter på placering av kamin. Vi bygger ett 1 1/2 plans hus med 45 graders takvinkel, och kan inte bestämma oss för var kaminen skall placeras. Dels klurar vi på bästa placeringen, bäst mysfaktor, och dels funderar vi på placering av kaminröret på våning två. Kaminen kommer ha sidoljus, och blir antagligen en lite stramare design med kantig look.
Om vi placerar kaminen på gaveln, bredvid köksbänken nära matbordet, hamnar röret på våning två i sovrummet, (tror inte att de kommer störa oss så mycket.) Placerar vi den mellan matbordet och soffan, på väggen baksidan trappan kommer kaminröret komma upp i allrummet precis till vänster om trappan.Röret kommer synas från hallen när du kommer in då det är öppet i nock i entren och 1,10 m höjd på väggen i allrummet, man kan alltså se ner till entren.
Samtidigt blir kaminen lite mer central där och kan också ses mer från soffan. Kommentarer och lösningar mottages gärna. Bifogar planlösning, ritat ut placering av kamin i rött. Tack!
 
  • Planritning av ett 1 1/2 plans hus med markerade förslag på placering för kamin i rött.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
BirgitS
Välkommen till forumet!

Jag föredrar placeringen närmast soffan. Det är mysigare att se brasan när man sitter i soffan och kopplar av än när man äter och mest tittar på tallriken.
Jag tror att det är rätt osannolikt att någon i entrén dels tittar så högt upp snett åt höger och dels stör sig på kaminröret.
Det är bra med en central placering om strömmen går och kaminen är den enda uppvärmningen under några dagar. Dessutom ger det ju möjligheten att sätta in en kamin i allrummet och ansluta till samma rör.
 
  • Gilla
H_kan@88 och 1 till
  • Laddar…
+1 på att ha den centralt. Dels vill man ju gärna se elden när man sitter i soffan och det är inte helt optimalt att ha skorstenen upp genom ett rum. Den är rätt mycket mer ivägen där än i ett allrum. Har själv skorstenen igenom vad som sedan blev ett rum.
 
Gammelnörden
Jag skulle placera kaminen mot norra ytterväggen mellan glaspartierna.
 
  • Gilla
Anna_H
  • Laddar…
Om man väljer att ha den mot gaveln går det ju att bygga en låda runt röret i sovrummet.
Men det är bättre att ha den vid trappan, eller ännu hellre vid ytterväggen mellan matsal och vardagsrum. Där kommer röret inte att synas överhuvudtaget på övervåningen, då det går genom kattvinden.
 
Tack för era svar. Vi skulle gärna placera kaminen mot ytterväggen mellan glaspartierna, det skulle vara riktigt snyggt och synas bra från alla håll men vi tror att skorstensröret måste sticka upp ca en meter över taknock vilket medför att vi får ett väldigt långt skorstensrör...ser kanske lite konstigt ut. Sen går åsikterna lite isär där, har svårt att få svar även från kommunen vad som gäller. Någon säger att det räcker att röret sticker upp en meter från taket där röret mynnar ut och andra att röret måste gå hela vägen och en meter över taknocken. Det gör ganska stor skillnad på utseendet. Kanske får vi kolla upp det mer.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.