A
A Amanda91 skrev:
Hej Matthiash77,

Ber om ursäkt ifall info saknas, det är inget som undanhålls utan jag ger ut den infon jag vet då det är sambon som skött merparten av kommunikationen med elektrikern.

Vi har inte beställt in något utan allt det har skötts av elektrikern. Vi har endast sagt att vi vill ha golvvärme i våra badrum. Sedan har han beställt in det han tyckt är lämpligt samt installerat det. Det finns inget på papper om det som avtalats (eller så finns det och lämnas inte ut, men vi har inte det i alla fall) utan vi har endast fått fakturan där ”installation av golvvärme” finns med.
Ok,

Vad är det för märke/modell på golvvärmen?

Jag frågar för att ni borde kunna se vad den tillverkaren skriver i sina monteringsanvisningar om dimensionering.


Därefter vill ”folk” fortfarande ha ett förtydligande på vad elektrikern som var på besök (inte den som installerade) mätte på slingan. Bevisläget ligger på ER så det betyder att ni behöver bevisa på att slingan antingen är fel eller underdimensionerad.

Du har redan fått bra tips på hur denna kontroll bör göras.
 
  • Gilla
Nils82
  • Laddar…
T
Martin_B Martin_B skrev:
Jag anser, att hade elektrikern skött sitt arbete väl, hade han:
Det gör jag också, det är ju halva poängen med att anlita en hantverkare. Ordet antyder ju också att vederbörande borde veta vad han/hon sysslar med och och leverera enligt förväntan och lyfta eventuella problem på ett tidigt stadium

Men sunt förnuft och juridik är ju två helt olika saker.
 
  • Gilla
janusz_w
  • Laddar…
S
Jag byggde ett annat badrum/spa i min källare på 25m2. Oisolerad bottenplatta med en budget på ett antal 100tkr. Av någon anledning fast jag inte är i branschen såg jag detta som en riskkonstruktion.
Jag började med att kontakta mitt försäkringsbolag och kom i kontakt med deras expert. Entreprenören, experten och jag hade ett möte på plats före byggstart.
Både experten och entreprenören informerade mig om att detta mycket riktigt var en riskkonstruktion.
Första åtgärden var att borra hål genom plattan och mäta markfukten under plattan. Vid för hög fuktighet i marken skulle vi skippa hela projektet.
Efter mätning visade det sig att marken var relativt torr. Jag fick oddsen av entreprenören för att det hela skulle funka.
Vid för hög fuktighet skulle för mycket av elvärmen försvinna ner i marken samtidigt som en stor mängd fukt skulle stiga upp i huset. För att inte riskera resning i golvet fuktspärrades enbart duschutrymmet. Godkändes av försäkringsbolaget.
Skrev på och bygget startade med ett senare fantastiskt fint slutresultat.
Sköna varma golv att gå på och inga som helst besvär med någon fukt i källaren.
 
  • Gilla
janusz_w
  • Laddar…
Mikael_L Mikael_L skrev:
Så kan man ju kanske tycka. Men det var ju vådligt förenklat.

Komme det till en juridisk prövning i rättegång så blir bevisfrågan vital.
Säg att hantverkaren har som vittne en teknisk specialist från golvvärmetillverkaren, eller professor i energiteknik eller en sakkunnig projektör som vidhåller att man normalt dimensionerar med 60-100W/kvm, och ingen behöver normalt sett räkna med något annat, ty då är det isåfall ett hus som inte är lämpligt som bostad.
Och sen har motparten, beställaren av golvvärmen, ingen teknisk expert alls som vittne för sin sak ... utan bara en egen åsikt att "såhär får det väl inte gå till!"

Ja då är jag rätt säker på hur domstolsutslaget kommer bli.
Självklart skulle beställaren vinna. Ingen expert kan med trovärdighet hävda att en korrekt installerad golvvärme inte ska ge någon värme alls. Våra domstolar är inte idioter.
 
S
S Saxdaling skrev:
Håller inte med. Han har inte köpt en installation av värmekabel, vad jag förstår. Han har köpt golvvärme. Om det inte blir någon värme eller väldigt ojämn värme så bör en del av ansvaret ligga på elektrikern som inte har försäkrat sig om att rätt förutsättningar finns för hans arbete.
Kan berätta att jag nyligen själv installerade golvvärme i tvättstugan i vårt hus från 1926. Mycket tunt betonggolv direkt på mark utan isolering. (vet det eftersom jag har varit tvungen att bila bort betongen i pannrummet då vi installerade bergvärme eftersom jag märkte att golvet inte höll. Gjöt igen med armering så att det blev starkt)

I tvättstugan lade jag elkabeln i ett tunt lager flytbetong, därefter fästmassa och klinker. Underbart varmt och skönt golv. Inga märkbara förluster pga obefintlig isolering. Så brist på isolering går aldrig att skylla på. Tillräckligt mycket värme går alltid uppåt oavsett vad som finns under kabeln.

Naturligtvis mätte jag kabeln i förpackningen, efter fastklistring av den och efter att flytbetongen lagts.

En dumdum fråga: Termostaten mäter väl värmen i golvet och inte i rummet?
Intressant, men slutsatsen håller jag inte riktigt med om. År 1926 byggde man huset på ”hälleberget”. Alltså där marken var som torrast. Senare hus mot 1980 med oisolerad bottenplatta byggdes där de fick plats.
Alltså ofta på fuktig mark. Fuktig mark drar ut värmen enligt mitt försäkringsbolags expert.
Min slutsats är därför att ett hus från 1926 har betydligt större odds att få en värmekabel att funka än ett hus från 1980.
Värst är nog de fuktskador som kan uppkomma.
 
  • Gilla
Anna_H
  • Laddar…
S Saxdaling skrev:
Verkligen INTE! Finns inga sådana bestämmelser. Allt som står är att man ska ha tillräckliga kunskaper. Och jag lägger vilken värmekabel jag vill i mitt eget hus. Kom inte och säg att jag är lagbrytare. Bara tjafs!
Jo det är elinstallationsarbete. och det är olagligt om man inte jobbar "inom systemet". Men låt oss inte öppna den kranen igen. Här finns 10 000 tals inlägg i ämnet. och det är helt irrelevant i den här tråden.
 
Hemmakatten
Raderat en del inlägg om huruvuda man får installera elgolvvärme som privatperson. Den diskussionen får tas i Elforumet. Här diskuterar vi den juridiska aspekten. /moderator
 
  • Gilla
Putte 9497 och 1 till
  • Laddar…
A Amanda91 skrev:
Hej!

Undrar lite om någon har haft liknande problem som vi och hur man i sådana fall har gått tillväga. Vi har totalrenoverat ett hus där samma elektriker har fixat all el i hela huset. Han har även installerat el-buren golvvärme i våra badrum. Båda badrummen totalrenoverades varav det ena badrummet ligger i källaren och byggdes från scratch. Efter att ha bott där i några veckor inser vi att golvvärmen i framförallt badrummet på källarplan inte fungerar. Vi har testat att känna hur det känns när det är avstängt, samt på 25-30 grader, men utan skillnad, vi har även haft andra elektriker som tittat och bekräftat att det inte blir varmt. Golvvärmen i det andra badrummet funkar OK, blir inte jättevarmt trots att man har det på ca 28 grader men ändå skönt under fötterna. Kan tillägga att det är klinkers i båda badrummen.

Vi har påpekat detta för elektrikern som har kommit och tittat, han menar på är att det är isoleringen som inte är ordentlig, samt att det inte finns garantier för att golvvärme i badrum på källarplan funkar. Vi tycker att det låter helt befängt och menar på att han i sådana fall borde informerat oss om att hantverkarna isolerat dåligt innan han installerade golvvärmen. Badrummen är ju lixom färdiga. Alternativen som finns är att vi bryter upp golven och lägger om slingorna alternativt gör avdrag på fakturan för detta då han levererat en produkt och tjänst som inte fungerar alls. Elektrikern vill absolut inte bryta upp våra golv och göra om jobbet då detta kommer att behöva bekostas av honom, så han erbjöd ett prisavdrag. Hela fakturan (allt el-jobb i huset) är på 48 000 kr där 18 000 kr avser "el-material" och 30 000 kr "installation". Han har alltså inte specat vad som berör golvvärmen. Elektrikern vill att vi betalar fakturan och sedan reder ut detta vilket vi absolut inte går med på då en betalning av fakturan = vi accepterar hans jobb. Han hotar med att skicka fakturan till inkasso om vi inte betalar den. Våra frågor är följande :

1. Är det skäligt att betala fakturan innan detta är utrett?
2. Är prisavdraget på 10 000 kr skäligt? Vi yrkade på 15 000 kr vilket han inte går med på, han säger " 10 000 kr eller inget" och går absolut inte med på att bryta upp våra golv
3. Är vi skyldiga att gå med på hans avdrag på 10 000 kr eller kan vi kräva att han gör om jobbet?
4. Hur går man tillväga för att claima honom och bestrida fakturan? Behöver det ske skriftligt? Kan tillägga att all kommunikation hittills har skett live eller via telefon.
5. Bör vi ta hem en tredje part (besiktningsman, elektriker etc) som får ner på papper att golvvärmen inte funkar? Skulle det hjälpa på något sätt eller kan man endast gå på den utförande elektrikerns uttalande?

Sorry för långt inlägg. Supertacksam för svar!!
/A
Byt till en termostat som har högre maxtemp.
 
Tror du verkligen elektrikern hade erbjudit 10 000:- i avdrag om felet vore så lätt att åtgärda?
 
  • Gilla
Anonymiserad 168520 och 1 till
  • Laddar…
useless useless skrev:
Tror du verkligen elektrikern hade erbjudit 10 000:- i avdrag om felet vore så lätt att åtgärda?
Hade själv samma problem.Klinkergolvet blev inte varmt.Fixade en annan termostat ((samma fabrikat) fungerar perfekt har haft detta i 15år. Om nu elektrikern inte tänker på detta så är det bara att gratulera 10000kr
 
A
13th Marine 13th Marine skrev:
Jag hade förväntat mig att elektrikern installerat ett element utifrån värmebehovet inte utifrån golvarean. Det är ju viss skillnad mellan en oisolerad friggebod med plankvägg och ett passivhus.
Detsamma gäller ju då också ett golv.

Kommunicera med kunden, det är egentligen det enda som krävs. Kan man inte beräkna värmebehovet får man väl be kunden ta fram underlag från någon som kan.

Du kan spara en hel del tid på att prata med kunden innan och slippa behöva hantera en missnöjd kunde efteråt ;)
Det förutsätter att kunden har erforderlig kompetens vilket oftast saknas, vi har tex ännu inte fått reda på de faktiska fysiska grundförutsättningar, hur är golvet gjort? Vilket elgolv är det?
Vem har gjort golvet? Enligt vilken standard? Luktar hempul och billig arbetskraft.
 
S
T Tommy.eriksson skrev:
Hade själv samma problem.Klinkergolvet blev inte varmt.Fixade en annan termostat ((samma fabrikat) fungerar perfekt har haft detta i 15år. Om nu elektrikern inte tänker på detta så är det bara att gratulera 10000kr
Exakt samma problem hade jag i mitt tredje badrum. Den här gången i en bostadsrätt. Säljaren som ville ha bra betalt för en fin lägenhet innanför tullarna hade haft två elektriker som försökt få igång golvet men misslyckats. Fick reda på detta efter budgivningen. Ringde som vanligt till mitt försäkringsbolag och fick tala med en expert. Han tyckte jag skulle pruta 100tkr eller strunta i att skriva på. Efter förhandling enades vi om 50.000kr.
Jag var helt övertygad om att golvet inte funkade när min egen elektriker bytte ut termostaten. Tog 5 min, sedan funkade golvet klockrent.
Säljarens elektriker gav mig 50.000kr rakt ner i fickan. Tack snälla.
 
A
Det finns många som utger sig för att vara elektriker uppenbart
 
  • Gilla
gaia
  • Laddar…
Mäter man upp slingan och den har rätt resistans så är ju det enklaste man kan göra att koppla slingan direkt på inkommande fas och nolla, sen slå på säkringen en timme och se om det blir varmt. Då får man ju 100% värme och kan möjligen identifiera termostaten som boven i dramat.
 
  • Gilla
janusz_w och 3 till
  • Laddar…
P Patzie skrev:
...
Någon rim och reson i vart ens ansvar börjar och sluta måste ju finnas . Annars kan man ju inte göra en enda grej i någons hus utan att de kostar en halv mille för man måste kontrollera hela husets konstruktion , kvalité på material som används , om dräneringen fungerar osv. Mycket gnäll här om att hantverkare är dyra och med såna krav lär de inte bli billigare heller .
Så KAN man ju göra - om man inte vill ha några kunder.
Annars kan man ju fråga beställaren hur det ser ut och om den inte vet och inte vill kolla, så får man överdimensionera och skriva avtal på att den (beställaren) tar ansvaret.
Inte särskilt svårt - eller hur?

Det är väl därför jag köper en HANTVERKARE för 600:- / timme, som begriper förutsättningar och möjliga problem, inte någon jag plockar från gatan för 100:- / timme.

Om huset är byggt 2018 kan en elektriker säkert komma undan med att man "normalt dimensionerar enligt blablabla", men om huset är gammalt, då bör elektrikern begripa att isoleringen under källargolvet kan vara dålig och fråga, informera och friskriva sig.
Det är till stor del det jag betaler för. Vilken idiot som helst kan installera ett elvärmegolv och få det bra och säkert ibland. En duktig hantverkare begriper när det kan bli problem och gör dessutom, i genomsnitt, en säkrare installation än idioten.
Därför är det ok att betala en duktig hantverkare mer.

Sen finns det tyvärr de som tar betalt som duktiga hantverkare, men är idioter...

/ Hälsningar, Fredrik
 
  • Gilla
hojpg och 6 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.