Hej!
Vi har nyss flyttat in i vårt nybyggda hus (i Juli...) och äntligen har en kille fått tid att anlägga vår trädgård. Men priset ligger på 93 000 kr och jag skulle tacksamt ta emot råd om detta är ett rimligt pris eller ej.

I priset ingår etablering, röjning, transporter, tippavgifter och kostnader för material; utsättning, schatkning/röjning, återfyllnad av ny jord (10cm) samt sand, utjämning och utrulling av gräs. De ska också göra i ordning för rabatter med utsättning, schaktning samt fyllning rabattjord och justering av rabatter.

Vad tror ni, är det värt 93 000?

Tacksam för all svar!
 
Rent generellt får man nog räkna med minimum 100' för att få igång en trädgård och då ingår inte eventuella stensättningspartier och växter. Detta är en kostnad vi ofta blundar för just vid nybyggen ... men en trädgård kostar!

Sedan kan man i princip plöja ner hur mycket som helst när det gäller växter - och fel blir det garanterat. Därför kan just en trädgårdsarkitekt/trädgårdsdesigner spara väldigt mycket pengar på sikt - just för att undvika felköp och felinvesteringar. En sådan kan ge utmärkt grund för cirkus 6'-16'. Många av oss anser att vi är specialister just på trädgård - kanske för att vårt intresse är just denna. Jag själv är passionerad trädgårdsfanatiker sedan många år tillbaka och har haft flera trädgårdar. Inser dock min begränsning - speciellt när det gäller nybygge där det gäller att visionera helt ny trädgård.

Simma lugnt när det gäller just trädgården. Se till att du har en god plan för hur trädgården en dag ska se ut och arbeta efter denna plan - successivt. En trädgård ska "växa fram".

Har du en plan redan är 93' inte orimligt men det är naturligtvis svårt att bedöma utan att veta planritning, storlek på trädgården etc. Jag själv tar in en grävare om ett par veckor - för ca 30' får jag schaktning, stenflyttning, 20-30 cm jord jämte en del sand. Och då gäller det enbart 30% av trädgården. Resten får anstå till senare. Har dock en ritning som bas och som är utformad av landskapsarkitekten. Jag skulle aldrig våga starta upp jobbet utan en struktur - trots att jag är 'ganska' kunnig inom trädgård.
 
Hej!
Tack för era svar. Jag har redan anlitat en trädgårdsdesigner, så killen som ska "anlägga" trädgården (då ingår inte att plantera växterna) utgår från en detaljerad ritning. Men det ingår inte någon stenläggning, det ska vi ta separat med en annan firma.

Är det ett rimligt pris tro?

Tacksam för svar.
 
...glömde nämna storkleken på trädgården. :) Den är 650 m2, med ca 100 m2 platta för huset.

 
swallbing skrev:
...storleken på trädgården ... är 650 m2, med ca 100 m2 platta för huset.
Låter inte fullständigt vansinnigt men det beror lite på var du bor - runt storstäderna verkar priset för inköpt jobb inkl material, bortforsling etc inte helt fel. Bortforsling och deponering är heller inte billigt. Har du träd/rotvältor som ska bort kostar detta också en hel del.

10 cm jord låter lite snålt tilltaget; vad säger din designer?

Men visst - försök få ner priset lite just för att det är ett så stort jobb. Men jag tycker ändå inte att han låter ha mer än - just - marknadsmässigt pris.
 
Vill väl ha 5 cm jord till jag
 
Grattis! Det är svårt att få tag på kompetenta markentreprenörer i dessa dagar. Marknaden är överhettad...

Generellt brukar det kosta en slant extra att ge uppdrag mot fast ersättning. Ni verkar ha ett noga förberett jobb, som knappast bjuder på några överraskningar. Jag gissar att ni faktiskt kan spara en slant på att låta gubben jobba på löpande räkning.

Fråga vad han tar i timman, och räkna baklänges hur många timmar han har beräknat.

Materialkostnaden beror i högsta grad på transportsträckan. Kolla därför upp alternativa material. Dyrare material kan bli billigare om det finns på nära håll.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.