Vi kommer att dra in el i friggeboden i sommar, men mellan denna och huset är det ungefär halva sträckan berg i dagen. Ca 20 meter totalt, och alltså en sträcka av 10 meter med berget mer eller mindre i dagen. Det går alltså inte att gräva ned kabeln en halvmeter eller så, som jag har hört att det ska vara.
Vi ska ju givetvis anlita en elfirma för dragningen, men det är bra att vara lite påläst innan. Hur gör man när de tär berg?
 
Läger en PEMslang 10 bars och ankrar med krampor i berget, fullt godkänt, tror inte du vill ha en guling över berget, som ruttnar i solljuset , dom tål inte UV
 
Eller ett kabelskydd av metall speciellt framtaget för just det ändamålet.
 
Tack för svaren, bra idéer bägge två. Jag antar att man måste involvera elektrikern redan på det stadiet? Det är väl antagligen inte tillåtet att dra fast denna slang eller kabelskydd själv?
 
Oavsett så kan det ju vara bra att prata med den som du tänker anlita så att det inte blir några "problem" i ett senare stadium.
 
  • Gilla
Fotografen
  • Laddar…
Vad är det för fel på en hängkabel då, när det bara fråga om ca. 10 m?
 
R Tammer skrev:
Det är väl antagligen inte tillåtet att dra fast denna slang eller kabelskydd själv?
Därom har det dryffats mycket här på forumet och en ska hävda att så får man inte göra och det ska vara ett metallskydd eller en slang med gul rand på, skitsnack bara, det är skydd mot mekanisk åverkan som ska vara, sen om du gör en trumma i trä eller annat så är det fullgott. enligt reglerna. Du kan du göra jobbet själv, slang ( bra med en 25 mm ) köper du av en rörmokarfirma , dom brukar ha en del snuttar som dom vill bli av med.
 
Detta gäller serviceledningar som nätägaren ska dra sitt i, och det är inte krav på sådan slang på egen fastighet
 
Och då tycker du att det är en dålig rekommendation?
Ps
Står det inte i någon "skrift" att all matr som ska användas i en elinstallation ska vara godkänd för just elinstallationer?
 
Fast blir skyddet utanför manteln en del av elanläggningen? Vart går gränsen? Ska en vägg man klamrar en mantlad kabel på vara godkänd för elinstallation?
 
E elmont skrev:
[länk]
Där ser man, det fanns en gammal tråd om detta, Men det löser hur som helst mitt problem, att det finns rör som är godkända för detta. Och elleverantören tänker jag inte blanda in, här är det inte fråga om servisledning utan om att dra från huvudbyggnad till gäststuga. Men då blir nästa steg att kontakta elfirman och höra vad jag kan göra själv innan.
(Någon föreslog luftledning, men det verkar besvärligt. Man måste väl ha nån stolpe, och sen ha ledning hängande där - det känns bättre att ha den på marken, man kan väl dölja röret under lite jord eller nåt.)
 
useless, väggen sätter man inte upp för att det är meningen att den ska vara en del av elanläggningen men skyddsslangen lägger man för att den ska vara en del av en elanläggning. Och sedan kan man ju om man vill fundera på gränsdragningsproblem i det oändliga.
 
E elmont skrev:
Står det inte i någon "skrift" att all matr som ska användas i en elinstallation ska vara godkänd för just elinstallationer?
Klar att det ska vara godkänt materiel vid en installation, det är nog alla på forumet överens om,men nu är skydd mot mekanisk åverkan det gäller. Då finns det inte något som säger att det ska vara si eller så,enbart skydd ska det vara. En kabel kan skyddas av tegel, trä , kabelrör eller annat i mark, ett rör i mark är att föredra då omdragning kan ske utan att gräva upp något. En
PEM-slang som det talas om är detsamma som en vanlig slang för vatten, ingen skillnad på dom i hållfasthet. Så det med att framhålla som du elmont säger och ska framhäva som något måste med riktlinje på "" godkänd för just elinstallationer """ är nog lite av att gå över ån efter vatten, Men som sagt det är upp till en TS att göra som den vill med det, finns inga bestämmelser vad ett skydd mot mekanisk åverkan är. bara att det ett skydd mot dito.

Edit En gång i tiden fanns något som att det skulle kunna köras över med häst och timmersläde, men tror inte att en TS eller andra fastighetsägare med s.k tomter har har dessa ting att köra med
 
Det ska också framgå att markröret innehåller en kraftkabel. SRE-P är märkt och godkänd för detta. Vattenslang får man märka upp själv på lämpligt sätt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.