Hej vi håller på att leta efter vårt första hus och vi har hittat ett hus som vi tycker om. Dock har det kommit fram att tillbyggnad av huset samt diverse utbyggnader som carport, uterum, altan osv. saknar bygglov.

I husets utbyggnad finns även badrum, som då inte heller är besiktigat.

Min fråga som förstagångsköpare är kort och gott hur vi skulle kunna bestraffas? Och hur ni hade resonerat kring att köpa hus utan bygglov?
Böter / rivning?
Boarean är ju felaktigt registrerad, kan det ställa till det för försäkringar osv? På vilket sätt?

Säg om huset skulle bli fuktskadat eller brinna ned, kommer försäkringsbolaget att knorra? Eller är det förra ägaren som åker dit då det är hen som tagit beslutet att bygga utan lov?

Hur hade ni resonerat?
 
Laszlo Toth
Det är alldeles för många problem av det du berättar. Glöm huset och leta vidare istället.

Verkar nästan som ett manus för Fuskbyggarna.
 
Altan kräver normalt inte bygglov om den inte är högt över mark. Vad säger säljarna om att byggloven saknas?
 
  • Gilla
Staffans2000
  • Laddar…
Du blandar ihop saker som inte har med varandra att göra.

Fastighetsregistrets uppgifter om ytan anger du vid fastighetsdeklarationen. Den styr taxeringsvärde, men inte mycket mer.

Försäkringsbolaget anger man ytan till när man försäkrar bostaden.

Besiktning av badrum är inget som har med kommun eller lantmäteri att göra. Det är helt upp till fastighetsägaren och ev försäkringsbolaget.

Efter som ni inte har byggt kan ni inte straffas för bygget.

Om det är nyare än 10år kan det krävas återställning. Hur sannolikt det är kan jag inte bedöma.

Det kan medföra problem om ni vill göra någon bygglovspliktigt på fastigheten.
 
  • Gilla
Räknenisse och 3 till
  • Laddar…
Tack för svar! Då blev det lite klarare!
 
windestal
Var ligger huset? I tättbebyggt område, inom sammanhållen bebyggelse eller utanför sådan? En del av ovanstående kanske inte kräver bygglov om det ligger utanför sammanhållen bebyggelse, tex.

Den allra viktigaste frågan är om det ligger inom strandskyddat område, för där gäller inte "preskriptionstiden" på tio år, där kan även äldre svartbyggen tvingas rivas.

Vite för svartbygge följer som tidigare skrivits inte fastigheten, utan drabbar den som byggde, men om fastigheten fått föreläggande om rättning (exempelvis rivning) så följer föreläggandet med till nya ägaren, som då kan drabbas av nya viten om det inte följs.

https://www.mittbygge.se/bygga-och-renovera/vanliga-begrepp/olovligt-byggande.html
 
  • Gilla
ricebridge
  • Laddar…
Ligger på landsbygden, så det stora problemet blir väl som ni skrivit om vi vill bygga ut ytterliggare.
 
Tänk också på att dessa problem bör ge ett lägre försäljningspris. På samma sätt kan det påverka när ni en dag vill sälja .
 
  • Gilla
ricebridge
  • Laddar…
windestal
Att bygglov saknas kan ju få en att tänka att även konstruktion och sådant kanske inte är helt ok gjort (är det rätt dimensionernat på takstolar, osv?), skulle jag köpa detta objekt skulle jag vara ännu mer noggrann med mina egna undersökningar/besiktningar inför köpen, både på badrummet och allt annat.

Sen är det ju frågan om badrummet är fackmässigt utfört eller inte. Detta är ju iofs alltid en fråga oavsett om det finns bygglov eller ej, men en som fuskar med bygglov kanske fuskar i utförandet också? Är det inte enligt byggtidens standard fackmässigt gjort kommer försäkringsbolag kanske inte ge någon ersättning vid vattenskada i badrummet... Detta beror ju också på hur länge sedan det är badrummet gjordes, är det typ 20 år sedan anser försäkringsbolag ändå att det passerat teknisk livslängd. Är det däremot bara strax över 10 år gammalt finns det ju en del "värde" kvar i det. Du bör se till att undersöka/få undersökt extra noga av sakkunniga hur det är med skick/fackmässighet på badrummet, om ni inte tänkt riva ut och göra om det på en gång oavsett

Utifrån antagandet att allt olovligt byggande skedde för mer än 10 år sedan och detta är utanför sammanhållen bebyggelse på landsbygden (och ej strandskydd) skulle jag nog höra av mig till kommunen nu, innan köp, och höra hur deras ingångsläge är till att bevilja bygglov i efterhand, på det som faktiskt behöver bygglov.
Om kommunen låter positiv till att bygglov kan utfärdas:
Antingen låta säljaren fixa alla lov innan affären slutförs (bästa alternativet), eller dra av på priset (med lite extrautrymme) för att du kommer få kostnader för att fixa med det, och att det ju finns en liten risk att det inte går igenom.
Om kommunen är negativt inställd:
Dra av rejält på priset eftersom detta då kommer dels begränsa din möjlighet i andra bygglovsärenden och dels sänka värdet den dag du ev säljer.

Eller gå vidare och leta efter ett annat objekt.
 
  • Gilla
erkka och 2 till
  • Laddar…
J Jonta93 skrev:
Ligger på landsbygden, så det stora problemet blir väl som ni skrivit om vi vill bygga ut ytterliggare.
Om det ligger på landet utanför detaljplan, och inte i "sammanhållen" bebyggelse. Så får man göra en hel del utan bygglov. Det är tänkbart att det du räknar upp faktiskt inte är svartbyggt. Ligger det i en klunga av hus, så är det troligen sammanhållen bebyggelse. Men om det handlar om en ensam gård så är det sannolikt att ägaren inte behövde bygglov.

Du kan kolla med kommunen om vad som gäller, det är något alla borde göra inför ett köp, oavsett om man misstänker svartbygge. Du behvöver ju inte berätta om dina misstankar, bara ta reda på vad som gäller ifall du vill bygga ut något själv.
 
  • Gilla
ricebridge och 1 till
  • Laddar…
Instämmer, börja med att kolla med kommunen och förklara läget. Då har ni ju också handfasta argument om ni bestämmer er för att köpa men vill pruta.
 
Tack så mycket för alla svar :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.