Hejsan!
Håller på att för fullt bygga om ett gammalt missionshus.
Huset har enkelt förklarat 2 delar, en stor sal på 100m2 och en nyare del på 75m2.
Befintliga elelement som fanns i hela huset har vi tagit bort.
Nu bygger vi badrum och sovrum i stora salen och sätter upp väggar.
Som syns är det stora öppna ytor i stora salen och 3,80 i takhöjd. (ursäkta kvaliteten på bifogad bild, men det var vad som gick att få till...)
Vi har en luft-luftvärmepump i hallen idag som blåser in och värmer upp kök och matsal, den har kapacitet att även värma upp en del av stora salen när dörren öppnas in dit.
Vi kommer att behöva en luft-luftvärmepump till för att värma upp stora salen. Dessutom en varmvattensberedare till det nya badrummet. Tanken är att köpa en varmvattensberedare med värmepump för att på sikt spara lite pengar. Denna vvb med värmepump ska ju ta luft från någonstans, antingen inne eller ute... Min fundering är om det kommer att funka om denna pump som tar luft i stora salen och den andra luft-luftvärmepumpen sprutar ut luft i samma rum?? :thinking:
Detta är inte mitt område, som säkert förstått vid det här laget...:worried:
 
  • Ritning av ett renoveringsprojekt med planlösning för ett missionshus, inkluderar stora salen och nya delar.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
En luftluftvärmepump cirkulerar bara luften inomhus, den ventilerar inte. En frånluftsvärmepump tar luft inne och skickar ut den ur huset, dvs ventilerar huset på samma gång. Lite synd att ni tagit bort elradiatorerna om de var användbara tycker jag. Även om man satsar på LLVP:ar så behövs det någon värme i rum dit man stänger dörrar eller behöver komplettera värmen från LLVP.
 
Elementen finns och kommer vara kvar i de rum som inte kommer värmas av luft-luft. ledsen kunde varit tydlig där.
Fattar inte detta med frånvärmepumpen du nämner, de värmepumpar vi avser att installera ska ju avge/blåsa värmen in i stora salen? Kan de inte ta luft från samma utrymme (stora salen)? typ som ett kylskåp eller frys...
Antagligen är jag helt ute och seglar, vilket jag på förhand ber om ursäkt för...:worried:
 
Om man tittar på ett exempel på frånluftsvärmepump med enbart varmvattenberedare, NIBE F110, så är 1 av 3 installationsalternativ "omgivande luft" alltså att den suger i sig från rummet den står eller rummet intill. Samma sak att den skickar ut luften i rummet den står eller rummet intill. Den kommer då att kyla det rum som luftflödena skickas till. Passar bra om stora salen hade stått i tropikerna men i Sverige vill man knappast kyla stora salen annat än möjligen någon vecka på högsommaren.
 
Ok. Då kan en NIBE F110 ta luft från t.ex. tvättstugan och blåsa kalluften ut ur huset. Samtidigt som vi
låter luft-luftvärmepumparna blåsa in varmluften i de andra rummen. Kan det funka?
 
Ja men tvättstugan är för liten. F110 behöver suga luft från nya badrummet, köket och tvättstugan via ventilationskanaler (spirorör) och sedan skicka ut luft upp på yttertaket eller ut genom yttervägg. Då får ni en fungerande mekanisk ventilation. I stora salen, hall och sovrum behöver det finnas friskluftsventiler där ny luft kan ta sig in. Givetvis får innerdörrarna inte sluta tätt och stoppa ventilationen, det kan behövas borras ventilationshål nertill på dörrbladen. Finns ventilationsgaller att skruva på.
 
gastgivarn gastgivarn skrev:
de värmepumpar vi avser att installera ska ju avge/blåsa värmen in i stora salen?
En luft/luft-värmepump tar upp värme utifrån via kompressordelen som sitter ute. Sen överförs värmen till innedelen via kylmediat. I innedelen cirkuleras rumsluften och värms upp.
 
Tack för klargörande!
Ventilationskanaler får det bli, det ska inte vara några större problem då
vinden är helt oinredd. . Tack!
 
gastgivarn gastgivarn skrev:
Tack för klargörande!
Ventilationskanaler får det bli, det ska inte vara några större problem då
vinden är helt oinredd. . Tack!
Blev det en Nibe F110?
Funderar själv på en men flera skriver att de är väldigt högljuda….
Erfarenhet?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.