Reglerna ser olika ut från kommun till kommun, och inte minst beroende på hur tättbebyggt området är. Ute vid min brors lantställe har de och grannarna för något år sedan ålagts att fixa avloppet, men det räckte för deras del med att fixa ny markbädd.

Det spelar nog ingen roll hur mycket just du kommer att nyttja huset. Sådant kan ju förändras från ett år till ett annat och det kan knappast kommunen hålla koll på. (Eventuellt kan det påverka om du någon gång vill bosätta dig där permanent, men det blir ju i så fall en senare fråga.)

Du måste nog ringa kommunen och fråga vad som gäller i dag och vilka planer som finns för framtiden.
 
Modig har alldeles rätt.  Kommuner kan vara olika hårda, men det är inte (åtminstone inte bara) kungligt godtycke som avgör.

I grund och botten handlar det om att se till så utsläppen inte skadar omgivningen.  Och oddsen kan man själv räkna ut på ett ungefär.  Har du långt till ytvatten, och jordmånen är genomsläpplig, sandig och lätt är det ganska enkelt att ordna billigt avlopp.  Men bygger du precis intill en liten känslig sjö med massiv berggrund alldeles under markytan får du räkna med en mycket dyrare lösning.  Lerjord ställer också till problem.

Precis som Modig påpekar finns det ingen gräddfil för såkallade "fritidshus".  Vill du kunna duscha inomhus en gång om året är kraven lika hårda som om alla i familjen står i ständig kö till badrummet.

Men man ska minnas att inget hindrar hälsovårdsmyndigheten att i framtiden ÄNDRA SIG!  Om man upptäcker att det behövs kan myndigheten skräpa kraven.  Då kan du tvingas bygga ny avloppsanläggning, trots att den gamla iochför sig funkar alldeles förträffligt, och trots att samma myndighet godkände den så sent som förra året...

 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.