Har nyss skaffat ett startkit Trådfri med två lampor,gateway och fjärrkontroll.
Har problem med att lamporna tappar kontakten med gateway och det hjälper inte att "starta om" lamporna...avståndet till gateway är inte speciellt långt.
Lamporna funkar utan problem att kontrollera med fjärrkontrollen..
Har ytterligare en lampa och en väggswitch som funkar bra, så jag tycker inte problemet borde ligga hos gateway'en ...
Någon som har någon idé?
 
Hur är WiFi täckningen där lamporna är?
Har du bara router eller en repeater också?

/M
 
BirgitS
J johanfa skrev:
avståndet till gateway är inte speciellt långt.
Det är ju inte bara avståndet som spelar roll utan även vad som finns på vägen, typ väggar.
Är det bra signaleringsväg mellan gateway och fjärrkontroll också?

M mgranbom skrev:
Hur är WiFi täckningen där lamporna är?
Har du bara router eller en repeater också?

/M
Tror inte signaleringen till lamporna går via routern utan gateway/fjärrkontroll "pratar" direkt med lamporna.
 
Tack för svar, lamporna återfick inte kontakten med gateway hur nära de än var.. Jag var tvungen att radera dem... då gick det dessutom inte att lägga till dem igen, utan jag var även tvungen att radera fjärrkontrollen och lägga till den på nytt först... sedan gick det att lägga till lamporna igen, och nu funkar de att styra... får väl se hur länge det är stabilt...

Tyvärr känns inte systemet helt färdigt... någon annan med liknande erfarenhet?
 
R
Diskuterats en del i trådfri facebook gruppen och majoriteten av de som har problem så har det visat sig vara wifi/router problem

t.ex att man använder kanal 11 på sitt wifi. Testa att byta till 1 eller 6.
Inte ha gateway precis bredvid router/ap då de kan störa varandra.

vad har du för router/ap?

För mig funkar det kanon och har just nu 20 enheter som styrs via homekit (iOS)
 
Visst är det så att trådfri använder zigbee på 2,4GHz, dvs samma frekvens som är vanligaste för wifi (wlan). Jag gissar att man skulle kunna slå av 2,4GHz på wlan'et och endast köra 5GHz så slipper man störningar om man inte har grannar för nära.

EDIT: hittade en bra förklaring med kanalförslag för att slippa störningar https://www.teknikihemmet.se/2017/11/wifi-och-zigbee-2-4ghz-kanaler-och-planering/
 
Mja... det rekommenderas att lägga routern på kanal 1,6 eller 11... men jag kan ju inte påverka vilken kanal som Trådfri-grejjerna hamnar på ... så jag vet inte... tack iallafall!
 
R
Enligt nån på reddit så ligger trådfri på kanal 11 så testa att byta till kanal 1 eller 6 på din router.
 
  • Gilla
Papphammar666
  • Laddar…
Beklagar.
Har använt Trådfri sedan det kom ut.
Lite andra synpunkter på Trådfri.

Startade en ny dator hemma igår (utan Ikea app) och då började Trådfri lamporna att öka i ljusstyrka en i taget. Även de som var i samma grupp så började först en lysa på max.

Det går endast att ha 10 timers totalt. Så det räcker inte till att ha en timer för lördag och söndag då jag har 10 grupper av lampor.

När batteriet i rörelsesensorn tog slut (en månad) så räckte det inte att byta batteri utan du måste para ihop den igen och efter det hade jag dubbla rörelsesensorer och dubbla lampor. Jag kunde testa vilka lampor som var aktiva men det finns inget sätt att testa rörelsesensorer eller fjärrkontroller så det var att radera och börja om från början igen.

Ibland känner appen inte igen Ikea gateway utan vill lägga till en ny...
 
MultiMan
Jag har aldrig behövt para ihop efter att ha bytt batteri, i någon enhet, med Trådfri (inklusive rörelsesensorer). Gjort kanske 8-10 batteribyten på de åren jag haft enheterna. Dessutom, tar batterierna slut efter en månad är något fel. Mina har hållit som minst runt 7-8 månader och då med katter som hela tiden springer förbi och aktiverar.
Jag har iofs den äldre sensorn där man själv kan ställa tid mellan 3-10 minuter, på baksidan, tillsammans med hur ljust det får vara för aktivering. Tyckte mig se att det saknades på den nya.

IKEA gillar ju att lansera en bra sak och sedan ständigt försämra, men samtidigt (oftast) sänka priset. T ex har de nyaste runda puckarna ingen skyddslack längre som första modellen, så symbolerna lär försvinna betydligt fortare.

Att de en och en började lysa starkt för några dagar sedan var en stor uppdatering som kördes ut och för första gången så tappade de inställningarna och återgick till grundläge, en enhet i taget. Lägg fixat i appen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.