Vi har köpt ett hus som har delvis golvvärme och delvis element. (Vattenburet).

Tyvärr är det krypgrund i den del vi vistas mest och när det varit som kallast nu så blir det väldigt tydligt när man går från varma behagliga golv till de andra.

Har förstått att det är förenat med vissa problem att isolera en krypgrund och kanske är det rentav dumt eftersom besiktningsmannen inte hade något att anmärka på skicket just nu.

Går det att göra något och är det lämpligt? Och till vilken kostnad mellan tummen och pekfingret?

Det är tillräcklig höjd där under och det handlar om kanske 90 kvadratmeter.
 
  • IMG_0944.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • IMG_0945.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Om du isolerar trossbotten mer finns ju alltid en risk att du sänker tempen med påföljande fuktutfällningar.

Du kan bygga en varmgrund med plast och betongtäckmatta mot marken och på så sätt höja tempen i hela grunden med varmare golv som följd.

Eller så isolerar du bara trossbotten, finns spontad cellplast som du snabbt skruvar upp under och fogskumnar längst med grundmuren för att få det tätt!

Men oavsett vad du gör så är alla ändringar befogade med efterkontroll eftersom du ändrar nå som fungerar.

Ett enkelt sätt att övervaka är att sätta eb trådlös temp/fuktmätare som du kan läsa av och se så att det inte är för höga värden. Det är vår och höst som är kritiska.
 
En bra början:
-Tag bort organiskt material.
-Plastmatta mot marken.
 
  • Gilla
Plutus
  • Laddar…
Japp, skräpet ska bort. Men plastmatta mot marken? Hur noga är det då att det är slätt och blir helt tätt. Räcker det att rulla ut och göra det så noga man kan eller måste allt grävas ur osv?
 
Det räcker med att du tar bort det organiska och kör med rejält överlapp på plasten.
 
Rensad krypgrund och plastad mark är bra, men det hjälper ju inte till att få varmare golv som TS är ute efter.
Men om du ska isolera mera så är det bra om du också fuktsäkrar grunden med plast och betongtäckmatta som Lutte sa
 
En bekant isolerade krypgrunden till sin verkstad. Gav perfekt miljö för hussvamp vilket försäkringen inte täckte. Så kontrollera både hur man bör göra och att försäkringen täcker efter isoleringen!
 
  • Gilla
Adamsson32
  • Laddar…
Det är inte isoleringen som gör att du får hussvamp. Det är ju fukt.
Men man kan såklart isolera med felaktigt material som blir fuktigt och möglar men huvudproblemet är ju fortfarande att du har en fuktig miljö som gynnar svampen.

Vad isolerade din bekant med?
 
Nej det var inte isolermaterialet som var boven. Utan att när han isolerade golvet så blev krypgrunden kallare och därmed också fuktigare. Och det gillar hussvampen. Fick efteråt veta att bättre ventilation av krypgrunden hade troligen hjälpt.
 
Aha så han isolerade alltså golvet och inte inuti krypgrunden.
Det kan såklart bli negativ effekt som du säger. Avfuktning hade nog varit det som behövts här. Borde ju varit fuktigt även innan isoleringen av golvet
 
Tog upp det här som varning, inte hur han borde gjort. Det viktiga är att trådskaparen är medveten om risken även om den inte är så stor.
 
Vet inte om detta är aktuellt för TS så här 4 år senare, men som nämnts så är fukt i krypgrunder en typ av problem som alltid är aktuellt.

Problemet för TS är huvudsakligen blandningen av golvvärme och vanlig radiatorvärme. Golvvärme ger ju oundvikligen betydligt varmare golv än inomhustemp. Det går aldrig någonsin att få med radiatorvärme. Det gör att isoleringen av golvet har ingen betydelse för upplevelsen av temperaturskillnad när man går från golvvärme till ett rum utan.

Ett golv med golvvärme håller kanske runt 25 C. Ett golv utan golvvärme håller inte över 20 C, (om man inte antingen har det väldigt varmt inne eller har en LLVP som skyfflar varmluft ner på golvet).
Självklart känns denna temperaturskillnad tydligt när man kan direktjämföra genom ett sekundsnabbt kliv från det ena golvet till det andra.
Det enda sättet att få bort upplevelsen av temperaturskillnad på golven är att ha samma uppvärmningssystem i båda golven.
TS kan fylla hela grunden med isoleringsmtrl, det kommer ändå inte att ta bort känslan av olika varma golv.
 
Hehe, jo det följs med intresse för vi har inte gjort ett dyft åt "problemet". Visst är det lite trist men trots allt ett i-landsproblem även när det är närmare -20 ute i längre perioder.

Däremot planerar vi att lägga in någon form av matta på det omtalade golvet och samtidigt dreva under golvlisterna där det är kännbart kallare. Det har satt sig lite och har blivit en liten glipa mellan list och golv.
 
  • Gilla
Tombrittberg
  • Laddar…
Trossbotten ser fräsch och fin ut, men den kanske inte är så ny som man förleds att tro?
Tänker om det är ett äldre hus med spånisolering el likn som satt sig (sjunkit ihop). Då är det vanligt att det blir tjuvdrag mellan golvbrädor och isolering. Det ger iskalla golv. Om golvet/trossbotten inte är ordentligt lufttät så finns det ingen isolering i världen som hjälper.

Att minska ev luftdrag genom att täta längs kanterna bör göra skillnad. Det minskar dels det direkta draget, och dels kanske en stor del av kylan om den inte är direkt beroende av vinden utan mer av termiken som drar upp kall luft från grunden för att ersätta varm luft som stiger i huset.

Mattor är en god idé. Det är förvånansvärt vad mkt de gör för känslan av golvtemp.
 
S Simsgrodan skrev:
Nej det var inte isolermaterialet som var boven. Utan att när han isolerade golvet så blev krypgrunden kallare och därmed också fuktigare. Och det gillar hussvampen. Fick efteråt veta att bättre ventilation av krypgrunden hade troligen hjälpt.
Tvärtemot vad de flesta tror går det inte att ventilera bort fukten i en krypgrund. Det är när den varma och fuktiga uteluften kommer in i krypgrunden, kyls av, som fukten kan kondensera på de kalla ytorna i krypgrunden. Det sker framför allt på sommaren. Det enda säkra är att lägga en fuktspärr på marken, stänga ventilerna och installera en fuktstyrd avfuktare.
 
  • Gilla
mowgli63
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.