Har läst diverse trådar om kökslayout/"bra att ha funktioner" och landat i vad jag tror är en väldigt schysst lösning för min stuga på 70kvm med en rimlig budget.
Tanken är att jag ska snickra ihop köksön själv med IKEA-skåpen som bas. Sista bilden visar hur baksidan(framsidan?) av köksön ska se ut och den näst sista bilden visar det koncept med fruktkorgarna jag tänkt låna för 40cm-skåpet i mitten och öppningen på baksidan. Ön blir skafferiet och den största arbetsytan i köket. Har också köpt ett grenuttag som kan sänkas ner i bänken.
Bänkskivorna är i 40mm massiv ek med en lite speciell form då jag vill att bänken även blir fönsterbräde. Backsplashen blir nog någon marrakech-ish kakel.
Alla bänkar har >120cm fritt framför sig och de skåp i hörnen har några cm fritt till höger om sig för att inte skrapa i vägg/andra skåp.
Jag tar tacksamt emot all kritik och tips om någon har det!
Tanken är att jag ska snickra ihop köksön själv med IKEA-skåpen som bas. Sista bilden visar hur baksidan(framsidan?) av köksön ska se ut och den näst sista bilden visar det koncept med fruktkorgarna jag tänkt låna för 40cm-skåpet i mitten och öppningen på baksidan. Ön blir skafferiet och den största arbetsytan i köket. Har också köpt ett grenuttag som kan sänkas ner i bänken.
Bänkskivorna är i 40mm massiv ek med en lite speciell form då jag vill att bänken även blir fönsterbräde. Backsplashen blir nog någon marrakech-ish kakel.
Alla bänkar har >120cm fritt framför sig och de skåp i hörnen har några cm fritt till höger om sig för att inte skrapa i vägg/andra skåp.
Jag tar tacksamt emot all kritik och tips om någon har det!
BirgitS
Medlem
· Stockholms län
· 40 194 inlägg
BirgitS
Medlem
- Stockholms län
- 40 194 inlägg
Dock är det mindre praktiskt att ta fram potatis och grönsaker, flytta dem till diskhon för skalning eller sköljning, flytta dem till köksön för att skära dem och sen flytta dem till hällen för tillagning. Det blir mycket flytta omkring. Det är lättare att direkt kunna lägga potatisen och grönsakerna vid diskhon, direkt lägga dem på skärbrädan bredvid diskhon efter skalning/sköljning, ta ett steg till höger för att skära dem och sen ett steg till åt höger så är man framme vid hällen.LoweW skrev:
Man bör ha förvaringen av tallrikar och glas i närheten av diskmaskinen för att inte behöva bära omkring det så mycket. Vet inte var du har tänkt att ha det.
Tänk på att sådana är känsliga för rinnande vatten och annan vätska, vilket kan förekomma om man använder bänken som den huvudsakliga tillagningsbänken. Kan vara bättre att ha uttaget på sidan/sidorna av köksön.LoweW skrev:
Det är sant men i och med att det inte är något vidare stort kök känns det inte alls som det är särskilt omständligt så som det är tänk nu. Alternativet skulle vara att flytta hällen till ön men då blir det en stor fläkt mitt i rummet som skulle skymma. Plus att då blir det "bara" 60cm djup arbetsbänk att jobba på.BirgitS skrev:
Tack för all input Ska se över placeringen av uttaget!
Liknande trådar
-
Idé för yteffektivt utekök - tips och kritik, tack!
Altan & Uteplats -
Tips på hur vi kan ändra planlösningen på övervåningen
Planlösningar -
Väggblock, kritik och tips?
Byggmaterial & Byggteknik -
Tittartips: Bostadsministern svarar på kritiken om bostadsbristen
Artikelkommentarer -
Etagehus planlösning, kritik och tips tack!
Planlösningar