Bakgrund:
Två byggnader (bostadhus) på samma tomt med samma familj som boende har fått varsin fiber indragen, samt CPE monterad. Tyvärr lades det inte ner någon slang mellan husen som man kunde dragit en cat6/fiber för LAN. Det finns ingen annan kulvert mellan husen.

Problem: Det finns endast internet i ett av husen, eftersom det är dyrt med dubbla abonnemang. Skulle man kunna få samma tjänst skickad till båda CPE:erna tror ni eftersom det är till samma fastighet och samma kund, bara två olika hus? Förstår att det skulle hamna på varsitt nätverk om man inte gör någon snillrik konstruktion med VLAN, men det är helt OK. Eller är det bara att ta fram spaden och dra ett nytt rör?
 
  • Haha
Jasmin9371
  • Laddar…
E
Bäst svar får man nog av tjänsteleverantören. Allt annat blir bara gissningar.
 
Har inget svar på din fråga, men är sjukt nyfiken på hur man lyckas med att få två separat fiberanslutningar till samma fastighet. Har du betalat för två anslutningar eller var det så pass lätt gjort att "gubbarna ordnade det på plats"?..
 
Du skriver att du har två CPE, avser du två medieomvandlare?
Är båda fiberanslutningarna aktiva och anslutna?
Vem är fiberoperatör?

Sedan huvudfrågan, sannolikt Nej att din tänkta lösning kan levereras.
 

Bästa svaret

Ett par Nanobeam 5Ac fixar biffen om spaden känns jobbig.....
 
  • Gilla
hapazard och 1 till
  • Laddar…
T tompaah7503 skrev:
Har inget svar på din fråga, men är sjukt nyfiken på hur man lyckas med att få två separat fiberanslutningar till samma fastighet. Har du betalat för två anslutningar eller var det så pass lätt gjort att "gubbarna ordnade det på plats"?..
Jag trodde också det var svårt, men tydligen var det bara att beställa och betala för den extra grävningen och övrigt material.
 
A AndersS skrev:
Du skriver att du har två CPE, avser du två medieomvandlare?
Är båda fiberanslutningarna aktiva och anslutna?
Vem är fiberoperatör?

Sedan huvudfrågan, sannolikt Nej att din tänkta lösning kan levereras.
Aktivt och aktivt... Kopplar man in sig i mediaomvandlaren kommer man till beställningsportalen.

Anledningen att jag hade visst hopp var för att i en tidigare lägenhet hade jag två nätverksuttag, ett i vardagsrummet och ett i hallen, där man fick en publik ip-adress per uttag.

I det här fallet så är det Zitius som byggt nätet.
 
Då är det aktivt och din fiber är inkopplad.
Och vad jag träffat på kan du inte få samma tjänsteabonnemang till två olika fiberabonnemang.
Du får däremot en publik adress/medieomvandlare men det hjälper inte dig,
 
Samma tomt skriver TS och då bör det vara samma fastiighet. Finns inget hinder att dela abonnemanget med den andra bostaden så länge det är samma fastighetsbeteckning på båda. Hur ni får över in internet till andra huset är bara en fråga om vad som är smidigast, gräva en slang eller skicka trådlöst. En möjlighet är att dra korthållsfiber mellan husen för att slippa risker vid åska.

tyvärr får man väl inte använda den lediga fibern (blå) i paret som går till vardera installationen. Annars kunde man svetsar samman dem i skåpet och låtit LAN gå i fibern mellan husen och bara använt ethernet/fiber mediakonvertrar i vardera änden. Inte seriöst, bara en tankelek.
 
G gråsten skrev:
Samma tomt skriver TS och då bör det vara samma fastiighet. Finns inget hinder att dela abonnemanget med den andra bostaden så länge det är samma fastighetsbeteckning på båda. Hur ni får över in internet till andra huset är bara en fråga om vad som är smidigast
Ursprungsfrågan var om man kunde använda samma abonnemang (en månadskostnad, ett avtal) till båda husen då de har två inkommande fiberledningar och två CPE:er på fastigheten.

När vi ändå är inne på tankelekar.. på fibersidan av CPEn finns det garanterat flera VLAN varav ett är fibernätets management-VLAN för hantering av CPE:erna. Det vore väl inte helt osannolikt att det skulle gå att nå den andra CPEn via detta VLAN, alltså att man kunde nyttja det som ett internt LAN. Huruvida de har övervakning på trafiken som går i detta VLAN har jag inte en susning om. Men vore ju rätt fräckt om det gick :D
 
Är nog inte vanligt att du har ett management-VLAN till medieomvandlare/switch, har inte hört/eller sett något sådant.
 
Varför inte?
Leverantörerna kan hämta information från din CPE via snmp och att detta skulle gå via samma VLAN som din internettrafik håller jag för osannolikt. Man brukar lägga managementtjänster på eget VLAN, inte bara för att känsliga uppgifter för management inte ska gå öppet men även för att man med QoS kan säkerställa att enheten går att nå även om nån har Pornhub-bonanza. Där är redan flera olika VLAN i kabeln för internet, TV och telefoni, så att där är ett för hantering av själva CPE:erna är mer sannolikt än osannolikt.
 
Därför att du inte managerar medieomvandlarna från fiberoperatören, de jag stött på.
De har ingen IP-stöd utan är vanliga switchar, så SNMP är inte aktuellt.
Däremot så kan tjänsteleverantörernas routrar hanteras. (ibland är fiberoperatör och tjänsteleverantör samma företag)
 
Det är säkert olika i olika nät. Häromkring (Skåne, olika nät) har jag mest sett CPE av modellen HES-3106 i lite olika varianter (med och utan SFP-anslutning) och det är en "medieomvandlare" och managerad switch i ett. Den går att hantera från leverantörens sida. Därav min starka misstanke om att där finns ett management-VLAN på fibersidan av CPEn.

Men det går ju att ta reda på, det är bara plugga in fibern direkt i en switch, köra lite port mirroring och sniffa ut vilka taggar och vad man kan hitta på dessa VLAN. Det hade jag tänkt göra någon dag..
 
Manual för inteno xg6846 i ett utförande

https://www.dna.fi/documents/753910...RevE.pdf/bc4ab8b7-b2f6-463c-08a6-d0ff6ec05e00

reservationen om en fastighet är relevant. Även om två hus ligger på samma fysiska tomt kan det röra sig om två fastigheter. Och då strider det mot åtminstone IP Onlys kundavtal att dela på en anslutning. Tjänsteleverantören behöver därmed inte ha någon sådan uttalad begränsning eftersom förutsättningar för delning saknas. Att det ändå förekommer är en annan sak.
 
Redigerat:
  • Gilla
tompaah7503
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.