mathiash77 skrev:
Det enda jag kan tänka mig gällande detta är frågeformuläret som säljaren borde fyllt i.

Om nu vattnet försvinner i tid och otid och att detta är något som var känt att säljaren (fråga grannen) så kan det vara så att grannen undanhållit information.

det är lite långsökt och det kan eventuellt minska er undersökningsplikt men det är inte lätt...

Nästa fråga är ju priset på huset och hur mycket lägre försäljningspriset skulle blivit med det nu upptäckta problemet
Säljaren kände till problemet med vattnet, men det var kanske inget problem för säljaren.
Frågelistan är inte mycket värd.
Många har alldeles för stor tilltro till Frågelistan. Men den visar egentligen bara det säljaren upplever och vet om.
.
 
  • Gilla
Staffans2000
  • Laddar…
Han har ju inget problem med vattnet.

Det finns ett borrhål, enligt prospekt, samt vatten från grävd brunn.

Jag blir så less på att folk inte har koll och sedan ber om moraliskt stöd att gå på en säljare som har allt på det torra.
 
Om det kommer luft i pumpen så att den behöver startas om låter det som om backventilen på sugledningen är dålig.
Byt sugledning och backventil så funkar det nog igen
 
H Htor skrev:
Det kan vara så att tillflödet är begränsat, i en borrad brunn
Förr när alt var bra: Då sänkte man ned en redig mängd dynamit i botten på borran för att ev öka flödet.
Nackdel: borran kan rasa ihop! Men det var spännande!

Nu förtiden beställer man en spolbil, som trycker borran för att försöka öppna sprickor och få ett bättre flöde.

Ps
Det är roligare att spränga!!!
 
maglub, många som köper hus har inte superkoll. Klart att man kan känna sig både besviken och lurad när man tolkat en sak på ett visst sätt och det visar sig inte stämma.
Det bästa är väl ändå att försöka hjälpa TS att hitta en lösning på problemet som är ekonomiskt hållbar. Att säljaren eller mäklaren inte gjort fel är nog ganska klart nu. Frågan är nog mer hur man gör det bästa åt situationen
 
  • Gilla
Maria T och 3 till
  • Laddar…
Ta och provpumpa borrhålet och mät upp vilket flöde ni har. Tillflöde till den borrade brunnen har ni högst troligt för det existerar nästan inget tätt berg. I nyborrade brunnar brukar det tränga borrkax i bergets sprickor som efter några torrpumpningar av borrhålet brukar sköljas ut. Man kan även "trycka" hålet för att öppna upp sprickorna i berget Spränga är en metod att trycka men den innebär alltid risken att hålet rasar samman, så det avråder jag från.
Vattnet i borrhålet är grundvatten och finns det vatten i en grävd brunn så finns det säkert överallt i hela omgivningen för nästan allt berg innehåller en mängd sprickor som leder grundvattnet.
Ps
det spelar i princip ingen roll vart man borrar för vatten hittar man nästan över allt, däremot kan kvalitet och flöde variera.
 
  • Gilla
LMC400
  • Laddar…
S Stefan270 skrev:
Vi har precis köpt ett gamalt hus. I alla papper så i och med köpet så står detta om vattnet

.... borrat ett hål men det är tomt förutom vattnet i botten.

Min fundering nu är om det är någon mening att ta detta vidare, har vi nog att gå på och är det i så fall mäklaren eller förra ägaren som är ansvariga?
Ett borrat hål är ALLTID "tomt" ner till ett visst djup, därnere ligger vattnet.

SGU har ett arkiv där brunnsborrarna är skyldiga att lägga in data om borrade vattenbrunnar !
se https://www.sgu.se/grundvatten/brunnar-och-dricksvatten/brunnsarkivet/?acceptCookies=true

Där kan du söka upp din brunn och se på borrdjup,vattenflöden m.m. Du kan också se vad grannarna har för borrdjup och vad de har för vattenflöde.

Borrade brunnar har i 99% bättre vatten än en grävd brunn. Ibland när man borrar en brunn kan den vara helt torr, man spräcker då upp berget genom att pumpa ner vatten med högt tryck. Brunnsborraren provpumpar sedan för att kontrollera flödet.

Att sedan placera en vattenpump i borrhålet är ingen stor kostnad (5-15 000 :) beroende på hur det ser ut runtomkring.
 
  • Gilla
misingen
  • Laddar…
Och grundvatten stöter man på vid ett djup som i medel är ca 8 meter i Svenska borrade brunnar.
 
M maglub skrev:
TS: du startade den här tråden, då du ville reda ut något som du trodde var fel.

Det visade sig ganska snabbt att det som är fel, är att du inte var fullt införstådd i helt vanlig fastighetsterminologi.

Mäklaren har inte ljugit.
Du har fått det som beskrivits.

Att situationen inte är optimal är en annan diskussion. Det är ingen idè att retoriskt försöka komma på huruvida du kan få någon ersättning. Bit i det sura, fokusera på viktigare issues du kommer ha med huset, för det kommer du behöva.

Ha en fin dag!
Om du hade läst tråden innan du svarade så hade du sett tt TS tagit till sig informationen andra delgett honom:)
 
  • Gilla
Pytt
  • Laddar…
Vad det hackas på förstagångsköpare som inte haft allt koll som NI har. Annonserna och beskrivningarna är gjorda för att vilseledda köparna och få husen verka bättre än de är. Bara att gilla läget??
 
Claes Sörmland
Nej annonstextens faktauppgifter är inte gjorda för att vara vilseledande eller missledande; de är skrivna av säljaren som kanske aldrig har sålt en fastighet förut. Som säljare gör man nog sitt bästa för att vara så korrekt som möjligt i skrift för att av misstag inte råka göra utfästelser som efter affären kan hållas emot en. Av det skälet vill man inte skriva mångsidiga svamliga uppsatser om fastigheten. Mäklaren skriver enbart den lilla "inspirerande" introtexten i fastighetsannonsen; där förekommer vanligen inga tekniska faktauppgifter om fastigheten.

Hela processen kring fastighetsaffärer bygger på att köparen tar reda på det som är viktigt för köparen. Och mäklaren är inte köparens besiktningsman. Planerar man t ex ett boende i ett hus med enskilt vatten är det rimligt att man tittar på brunnen, pumpen, elförsörjningen, ledningssystemet och varmvattenberedaren. För snart står man där en kall helgmorgon utan vatten med rörtången i hand.

Jag vill inte låta hård men faktum är att TS hade missat betydelsen av begreppen egen/enskild brunn, lyssnat på skvaller om vattenförsörjningen från en granne till fastigheten, missat att undersöka vattenförsörjningen och dessutom köpt ett gammalt slitet hus som ett företag har använt för 15 personer (?!). Detta är således inte ett bra exempel där vi kan klaga på säljares och mäklares beteende.
 
  • Gilla
maglub
  • Laddar…
Annonser är till för att sälja. Då skriver man gärna lite mer säljande. Du skriver det positiva. Tonar ner det negativa.

Att köpa hus är inte lätt. Det är mycket att tänka på. Och det är alltid första gången för någon. Hus är något som många köper en gång. Visst är det lätt att missa saker om man är ny. Men det är samtidigt ingen ursäkt. Det finns så mycket information på nätet att hitta. Jag hade satt mig väldigt ordentligt när vi köpte hus. Att köpa hus är ofta den största affären man gör. Att man läser på innan man läser är viktigt. Trots det är det väldigt många som inte har någon koll allls. Som tror att dolt fel är bara att säga till så får man pengar.

Detta resonemang har absolut inget med ts.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.