MultiMan
tommib tommib skrev:
Nexa är i sin gamla och halvgamla tappning envägskommunikation. Billigt men inte så bra skulle jag säga. Att jag säger gamla (433 MHz) och halvgamla (Pro, 868 MHz eller så) beror på att nexa numera också säljer Z-wavegrejer som klarar dubbelriktad kommunikation.

Jag skulle personligen troligen satsat på ZigBee som är den standard som bl.a. IKEA ställt sig bakom. Det var en del snack i någon tråd nyligen om att detta ska övergå i DotDot och något annat men att det skulle vara möjligt att uppgradera. Det trista med IKEAs grejer är att aktorerna är fula som stryk, en stor ful puck.

Jag skulle undvika Plejd då det är ett helt slutet ekosystem utan möjlighet att styra på något annat sätt än med deras app (och brytare samt deras egen trådlösa brytare). Om de öppnar upp sitt API skulle jag omvärdera det eftersom det är trevliga produkter i övrigt (svenska dessutom).
Kommer ju lite nya grejer hela tiden, som fyrkantig knapp (men dimmar enbart) och genvägsknapp som man kan programmera att t ex släcka hela huset på en gång:
https://www.ikea.com/se/sv/p/tradfri-tradloes-dimmer-vit-70408595/
https://www.ikea.com/se/sv/p/tradfri-genvaegsknapp-vit-40356381/
Vit fyrkantig smart knapp för belysningsdimring och programmerbara handlingar.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Hej! Jag blir lite förvirrad av förutsättningarna, eller så förstår jag inte riktigt vad du är ute efter. Varför vill man "uppgradera/uppdatera" någonting när man inte vill ha fler/nya funktioner? Det du nämner är ju egentligen en trippelbrytare med dimmerfunktion...eller? Du vill inte ha extra möjligheter, du vill inte använda en app, och det skall vara en väggbrytare. Ja, det låter som en helt vanlig superanalog och mekanisk väggbrytare. Eller vad har jag missat eller missförstått?

Sonoff (och säkert fler tillverkare) har trippelbrytare, men jag vet inte om jag sett trippeldimmer/trippelbrytare med dimmers från någon tillverkare.
Du kan ju också sätta tre separata dimmers I tre dosor som styr en spotgrupp var men som alla tre matas från en och samma ledningsgrupp. Då behöver du bara dra tändtråd, nolla och jord från respektive brytare.
 
Jonas Persson
Trådfris nya genvägsknapp var kul, den ligger i linje med hur jag styr lampor i mitt hus. Jag har nästan hela tiden samma inställningar på dem och bara tänder och släcker.

Idag har jag IKEA trådfri i badrummet och i köket ovanför matplatsen. Jag har även det gamla IKEA-systemet som fanns för 10-15 år sedan. Klumpiga don som sitter i eluttagen, men de fungerar. Jag har även NEXA 433MHz med fjärrkontrollen. Systemen använder jag på olika sätt.

Det gamla IKEA-systemet använder jag till blombelysning, nattbelysning och belysning ovanför akvarier och fågelburar. Bortsett från när det blir sommartid så rör jag det inte. Fjärrkontrollen ligger på en hylla och tänder och släcker lamporna eller ändrar ljusstyrkan.

NEXA använder jag på ett snarlikt sätt, men i köket. Bla mer blombelysning. Även denna fjärrkontroll ligger mest på en hylla och gör sitt jobb.

Men nu till det jag tycker många missar. Vardagen, den vanliga lunken där ingen sitter och ändrar på en massa olika belysningsinställningar, utan låter dem vara.

Det sitter IKEA Trådfri plafonder i badrummet och Trådfri E27 lampor i en belysningsramp ovanför handfaten. Dessa styrs av samma lilla runda knapp som sitter på insidan av ett badrumsskåp. Den kan justera ljusstyrka och färgton. Men nu till det viktiga, jag använder den sällan. När vi köpte huset satt det en vanlig strömbrytare i badrummet. Den har jag bytt ut till en trepolig variant. En styr vanliga LED lampor i rampen som lyser upp handfaten (nedåt), en styr IKEA-lamporna i rampen som ger ett bländfritt miljöljus (uppåt) och den tredje plafonderna i taket.

Det kan låta tråkigt för tekniknörden, men vid 99% av fallen tänder och släcker jag med dessa tre knappar. Fungerar utmärkt då IKEA-trådlös minns senaste inställning. Plafonderna står på max med kallt ljus för städning mm, miljöljuset är lagom nerdimmat och med varm färgton. Att vi bara hart en fjärrkontroll gör inget då den styr de lampor som är på, därför kan man enkelt justera om man så vill eller tända båda grupperna, dubbelklicka på knappen för att återställa dem till grundvärdet 2200K och max effekt.

I köket har jag en NEXA-knapp som används till middag, dubbelklick på mittknappen och alla blomlampor mm släcks. Även här har jag kvar den gamla strömbrytaren för belysning ovan bordet. IKEA-knappen finns tillgänglig för att justera hur belysning ska vara ovan köksbordet; max nerdimmat och varmt tillsammans med tända ljus eller starkt och kallt för andra tillfällen.

Bortsett från att jag monterat ett litet NEXA-styrdon i en av kökets takdosor för att styra blomlampor i fönstren, så är allt monterat utan att man måste vara behörig elektriker. Håller med Thomas_Blekinge, att lägga pengar på dessa saker är inte intressant, det behövs inte för att få till en enkel, men väl fungerande lösning.

Att systemen inte är dubbelriktade märker jag inte mycket av. Det har väl hänt att något inte tänds, men det är ovanligt. Antar att trähus på landet är mycket bättre än ett i betong eller liknande inne i staden med mer radiostörningar.
 
  • Gilla
pappel
  • Laddar…
T Thomas_Blekinge skrev:
Varför ska man ha dubbelriktad kommunikation mellan en väggströmbrytare och en taklampa?
Nexa fungerar inte alltid. Hos mej tänder den lampan men släcker inte ibland. om du har tvåvägskommunikation får mottagaren ett svar på att lampan år släckt.
 
Snart ger jag upp! Hjälp!
Dem LED-spottar som jag tänkte använda är konstantströmtyp, Malmberg MD-99 eller MD-315. Nu behöver dom ett passande dimmerdruvdon med Z-wave styrning. Kan denna fungera:
https://www.bauhaus.se/media/pdf/2148166A.pdf
 
tommib
Nej, den är inte Z-wave.

Eftersom du ska ha konstantströms-LED är det avsevärt mycket bättre att köpa ett drivdon som är direkt kompatibelt med Z-wave. Då slipper du allt kludd med inkompabilitet mellan drivdon och dimmer.

Här har du ett exempel på ett sådant.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.