Vi ska riva bort ett trägolv som förre ägaren satt rätt över ett betonggolv i källaren. Besiktningsmannen påpekade att det luktade mögel där så golvet lär bort och vädras/avfuktas eller vad man gör innan det går att göra nånting av det.

Lyckats kila bort nån enstaka planka och sett att golvet ser rätt skrovligt och slitet ut. Vette katten vad de hade rummet till innan för de har haft nån golvfärg under som slitits bort.

Så nu kom en tanke om att göra s.k. flytspackling. Nu är rummet rätt så stort, typ 20-30 kvadrat och har aldrig ens spacklat förr. Är det något man bör ge sig på som nybörjare? Vad bör man tänka på i så fall så det blir riktigt och så man undviker framtida besvär med fukt och mögel?

Antar att det inte bara är att hälla ut och klappa sig på axeln.
 
  • Gilla
Ibanez_patrik
  • Laddar…
Först bör du mögelsanera, annars kommer du inte bli av med lukten. Nästa steg är att säkerställa om du har isolerad platta eller inte (troligen inte eftersom det blivit mögel) och då måste du tänka på att tillskjutande fukt måste kunna vädras ut, antingen avgå ut i rumsluften eller vädras ut.
Vill du vara på säkra sidan att du får bra luft är det ju ett ventilerat golv som gäller så du kan blåsa ut ev. fukt. Annars måste du kontrollera att flytspacklet du väljer tål tillskjutande fukt.

När du flyter golvet så dela in det i delar, att göra allt på en gång kommer inte att gå bra!
Var flera personer (gärna tre), en som blandar, en som bär och en som häller eftersom man inte har många minuter på sig mellan varje hink innan det börjar brinna (=stelna).

Det finns också ett gäng trådar här och videos på Youtube att kolla på! :)
 
Mögelsanera? Ja golvplanket ska ju bort. Vet inte hur det ser ut i sin helhet på golv eller undersidan av planket. Eller kanske är något annat man ska göra också?

Går det att avgöra på något annat sätt om grundplattan är isolerad? Kallt golv? Fuktigt? Nu har ju avfuktaren i källaren mätt upp lägre luftfuktighet, men det är visst vanligt på vintern.

Ventilerat golv? Låter som jag ska installera nån A/C i golvet? :)

I det aktuella rummet finns ingen friskluftsventil, om det var det du tänkte med att vädra ut. Två fönster förvisso men ska till att komma ihåg å öppna dem sen till och från.
 

Bästa svaret

Om det varit mögelskadat så går både mögelsporer och lukt ner i betongen. Det behöver saneras om det är så och "stänga inne" lukt.
Läs på lite om ventilerat golv och om du tycker att det verkar vara något för dig.
Lägger du klinker kommer det inte att behövas men risken för att fukt kommer genom finns då, och risken för lukt förstås...
 
  • Gilla
Barkspade
  • Laddar…
anders07 anders07 skrev:
Om det varit mögelskadat så går både mögelsporer och lukt ner i betongen. Det behöver saneras om det är så och "stänga inne" lukt.
Läs på lite om ventilerat golv och om du tycker att det verkar vara något för dig.
Lägger du klinker kommer det inte att behövas men risken för att fukt kommer genom finns då, och risken för lukt förstås...
Tanken är ju att slippa just riskera lukter och annat. Vid en framtida försäljning lär ju lukter avskräcka folk som letar efter det perfekta huset med spa i källaren. Nej men skämt å sido. Har ju sett folk som ordnat mer varaktiga vistelserum i källarplan åt exempelvis barn eller gäster.

Nu törs jag inte svara på om det låg under marknivå, vilket ju lär påverka fukt och mögel och kräva andra åtgärder för att bygga (typ ventilerat golv som du föreslog), eller inte. Men finns ju en tanke där. Onödigt att ha rum som inte kan användas.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.