Ja, men då var det din väns företag som hade skulden. Konsumentfordran är tre år. Men ett företag kan skicka ut räkningen ändå efter fem år och chansa. Det är ju inte alla som läst juridik och Således snällt betalar. Eller om de påminner om skulden, t.ex. genom att skicka en ny räkning med påminnelseavgift och ränta år efter år så kan du ha skulden i evighet.då är det s.k. Preskriptionsavbrott varje år. Men Är det tyst i tre år efter jobbet eller köpet så kan du som privatperson använda fakturan som toapapper eller att tända den tre år gamla installerade braskaminen. Oavsett belopp. https://www.kronofogden.se/Preskription.html
 
  • Gilla
vanpire och 1 till
  • Laddar…
S
T Tobias Hasskvist skrev:
för du kommer undan med mord på 10 år, så 11 för en vattenräkning låter länge

What? Det finns ingen preskriptionstid för mord
 
  • Gilla
Gavialen och 1 till
  • Laddar…
S SueCia skrev:
What? Det finns ingen preskriptionstid för mord
Till 2010 var det 25 års preskriptionstid på mord men då togs preskriptionstiden bort helt. Polisen ska rensa sina spaningsregister efter 70 år så efter den tiden lär det inte längre vara möjligt att fälla någon för mord.
 
S SueCia skrev:
What? Det finns ingen preskriptionstid för mord
Väldigt OT men vad något är och vad något rubriceras för är två helt skilda saker, förhoppningsvis sällan men som någon tidigare föreslog går det gott att köra över grannen full, hade kanske kört först, druckit sen om man ändå ska ljuga i rätten men att naivt tro att alla som någon gång haft ihjäl någon har planerat det i förtid eller tvärt om är väl lite svartvitt? Har inte provat själv men lägger du ihop olika lagar, regler och prejudikat går det absolut att bli av med grannen och ta en 10 års semester eller t.o.m ge fan i att öppna de 4 ggr de knackar på dörren under ett decennium och leva vidare. Räcker med rätt arbetstitel ibland. Allt handlar om utförande. Som allt i detta forumet, kunskap är guld. Därför jag hängt här länge

Verkar dock om man läser på lite i länkarna som att TS kan sitta i båten och flera andra användare här verkar ha fått räkningar från hantverkare och annat avskrivna efter 3 år så borde gå bra för TS med, hade fortfarande varit kul att se hur de räknat ut det? Svårt att veta om 90% av allt gick åt år 1 eller 10 eller om de slår ut ett snitt?
 
I vissa fall verkar det vara 10 år som gäller för kommuner. Det kanske beror på vad det gäller för nåt, men kommunen vi bodde i tidigare försökte få in pengar för jobb med väg/VA efter 10 år. Sen visade det sig att kommunen missat tidsgränsen, så det blev inga pengar för dem. :rofl:
 
  • Haha
Maria T och 1 till
  • Laddar…
Hej
Kommunen får fakturera en privatperson tre år tillbaka.
De får inte fakturera den förbrukning som överstiger den preliminära förbrukningen längre än tre år tillbaka och den ska delas upp i lika stora delar på de tre åren.
Jobbar med detta dagligen som VA-administratör och din kommun har verkligen gjort fel.
 
  • Gilla
Maria T och 13 till
  • Laddar…
B Byggningen skrev:
Ja, men då var det din väns företag som hade skulden. Konsumentfordran är tre år. Men ett företag kan skicka ut räkningen ändå efter fem år och chansa. Det är ju inte alla som läst juridik och Således snällt betalar. Eller om de påminner om skulden, t.ex. genom att skicka en ny räkning med påminnelseavgift och ränta år efter år så kan du ha skulden i evighet.då är det s.k. Preskriptionsavbrott varje år. Men Är det tyst i tre år efter jobbet eller köpet så kan du som privatperson använda fakturan som toapapper eller att tända den tre år gamla installerade braskaminen. Oavsett belopp. [länk]
Det skulle han vetat för 6år sedan.
 
T
ymmij12 ymmij12 skrev:
Det skulle han vetat för 6år sedan.
Det hade tagit max en minut att googla fram, även för sex år sedan...
 
  • Gilla
Destrier och 2 till
  • Laddar…
ymmij12 ymmij12 skrev:
5år senare fick han en faktura på 25 000kr på det matrial och tid felen hade tagit. Stod även på fakturan att de har 10års rätt att ta betalt i efterhand på ett arbete.
Allt som någon påstår är inte nödvändigtvis sant. ;)
 
  • Gilla
Destrier
  • Laddar…
Tack för svaren, det verkar alltså som dom bara kan kräva betalt för dom sista 3 åren som jag fattat det?
Jag har läst av varje år och rapporterat i det via kommunens sida som dom hänvisar till, och 2015 hade jag en lång diskussion med dom via mail (som finns sparad) där jag undrade varför dom inte ändrar förbrukningen. Då skyllde dom på att avläsningarna inte registrerats i deras system då dom avvek för mycket mot deras förmodade siffror. Men redan då fick dom dom riktiga siffrorna igen via mail på den verkliga förbrukningen.
Men inget har hände förens nu....
 
  • Ledsen
Maria T
  • Laddar…
Vill dom verkligen ha uppdateringen av förbrukningen per mail? I vår kommun loggar vi in på en hemsida och registrerar varje år, detta uppdateras då på fakturan där man ser den beräknade årsförbrukningen...

Förutsatt att du gjort rätt, och att dom verkligen vill ha avläsningen per mail varje år. Så känns det ju som att dom får skylla sig själva! Då har bollen legat hos dem, men tyvärr är det säkert inte så enkelt. Dom vill nog ändå ha betalt för förbrukat vatten! Man borde dock kunna göra en deal med dom där du får ett avdrag, eftersom du gjort vad du kunnat och dom har slarvat! Men som sagt, under förutsättning att DU gjort rätt och att dom vill ha registreringen per mail...

Annars är det ju du som gjort fel!

Surt att få en räkning på 11.000kr såhär i efterhand hursomhelst! :/
 
Om de inte kan visa att TS avsiktligt har felrapporterat har jag mycket svårt att se hur de skulle kunna debitera mer än 3 år.
 
ymmij12 ymmij12 skrev:
10 år har företag. Har en vän som renoverade sitt badrum. Rörmokaren gjorde bra i från sig då han kopplade in elementen på rätsidan för luftvatten pumpen. Samt satte han rören fel inne i badrummet med. Han ringde o klagade på vvs företagetoch chefen körde dit och rättade till allt. De kom överens om han inte skulle betala för felen.

5år senare fick han en faktura på 25 000kr på det matrial och tid felen hade tagit. Stod även på fakturan att de har 10års rätt att ta betalt i efterhand på ett arbete. Han fick ta ett lån och betala de 25 000kr då det hade kostat mer att ta upp det i ett rättsligt väsen.
Det var väldigt dumt att betala den fakturan. VVS firman hade aldrig drivit det till domstol. Jag tolkar att han har betalat för det ursprungliga arbetet? Detta gällde rättningen?

För det första hade han inget betalningsansvar alls. För det andra så kan firman bara driva in en faktura mot privatperson i 3 år (eller om det tom. är ännu kortare tid).
 
C crazytok skrev:
Vill dom verkligen ha uppdateringen av förbrukningen per mail? I vår kommun loggar vi in på en hemsida och registrerar varje år, detta uppdateras då på fakturan där man ser den beräknade årsförbrukningen...
Läs igen!
Han har rapporterat via hemsidan, det är diskussionen som skett i mail!
Vilket är mycket bra, för då finns den dokumenterad.
 
  • Gilla
DYEUffe och 1 till
  • Laddar…
C crazytok skrev:
Vill dom verkligen ha uppdateringen av förbrukningen per mail? I vår kommun loggar vi in på en hemsida och registrerar varje år, detta uppdateras då på fakturan där man ser den beräknade årsförbrukningen...
:/
Här har dom kört hemsida, Mail och post länge, du har tom kunnat ringa in mätarställningen.

Har plikttroget försökt att rapportera via hemsidan men gått bet hela tiden fram till nu, så jag har också mailat.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.