Hos oss där de byggde hösten -18 och hos kompis hösten -19 så var det krav på yttre kopplingsbox. Båda näten är Telia (sandström och Eltel)
 
M Mats skrev:
Hos oss där de byggde hösten -18 och hos kompis hösten -19 så var det krav på yttre kopplingsbox. Båda näten är Telia (sandström och Eltel)
Den yttre kopplingsboxen har bara en uppgift att fylla!
Det behöver inte vara någon hemma når ”blåsare- teamet kommer, en står med en comradio och säger stopp när det kommit ut några meter fiber, den andre sköter fibermataren och tryckluften.
Sedan är det en annan som svetsar fibernskarven till den fibern som går in till mediaomvandlaren.
Det kan skilja många dagar mellan dessa två specialister.
Titta inte in i fiber ändan, den är redan klar från station!
 
Fick Telia Öppen Fiber för några år sedan, har en PEM35 ungefär som dom använde. Vill absolut inte ha onödiga hål när det finns en slang. Sedan står skåpet typ 10 meter från inkommande låda i huset.
 
M
Så, då har jag pratat med installatören. Inga boxar på utsidan, gick alldeles utmärkt att dra in slangen själv. Men han påpekade att håltagning ingick i priset. Han tyckte det var väldigt väl förberett och det tillhörde inte det normala med en sån enkel installation med 2m grävning vid tomtgräns och sedan mata in ducten hela vägen in till där fiberuttaget kommer sitta.
 
  • Gilla
gråsten och 2 till
  • Laddar…
M
Då är fibern inblåst. Nästa vecka kommer teknikern och sätta upp hårdvaran och koppla fibern. Någon som vet om det är up and running efter att han har gjort installationen?
 
J
Grattis till att det går framåt. Det är inte troligt att det hoppar igång direkt tyvärr bara för att prylarna är igång. Teknikern kommer snarare klarrapportera installationen och sedan ska det igång i system och rent logiskt också, men trots allt ett steg på vägen.
 
M
Tack! Någon som vet hur lång tid det brukar ta innan det är igång? Bara mellan tummen och pekfingret, 1 vecka? 2 månader?
Jag har Boxer på tv’n med 3 månaders uppsägningstid, tänkte om det är läge att säga upp det.
 
Tror att du kan säga upp Boxer.
Om tiden går kan du ju alltid teckna nytt hos Boxer. Även vid bindningstid har man väl ångerrätt, tror jag. (Om glappet bara blir en liten tid.)
 
För mig tog det 4 månader innan Telia kopplade på tjänsten, men det tror jag nog mest berodde på en miss mellan installatören och Telia, har kvar Boxer kör bara internet via fibrer, mest för att jag tyckte inte om Telias tv kanaler, jag band upp mig till Telia i samband med avtalet, jag antar att du oxå har valt leverantör, det behöver ju inte vara Telia.
 
M Markarbetaren skrev:
Då är fibern inblåst. Nästa vecka kommer teknikern och sätta upp hårdvaran och koppla fibern. Någon som vet om det är up and running efter att han har gjort installationen?
Här kan det finnas lite olika sätt att göra det, men Telia Öppen fiber byggs ofta till station där fiberswitchar finns placerade, sedan stamnätsfiber ut till avslutande fiberskåp (FOS) där din fastighetsfiber ansluts.
Har byggande entreprenör lite struktur så patchar (kopplar) man tidigt upp på station mellan fiberswitch och de utgående fibrer som ska användas. Och när man blåser fastighetsfiber så gör man det till samtliga fastigheter som ska anslutas i en FOS vid det här installationstillfället och ser till att fastighetsfiber blir svetsad till stamnätsfiber.
Efter det görs installation i fastigheten och testas via Telias system genom att tekniker skickar ett SMS innehållande information om vilken kundanslutning det är och även identitet på installerad medieomvandlare. Systemet gör då en test för att se att inkopplingen fungerar och då blir också fiberanslutningen klarskriven med automatik. Det här gäller Telia Öppen fiber i de flesta fall. Så i normalfallet kan du ha en fungerande anslutning efter installation som det går att aktivera tjänster på.
 
M
Tack Anders för det svaret!
Hos mig så har dom flesta grannarna redan fiber från Telia då dom nappade på erbjudandet för 3 år sedan. Jag anslöt mig inte då och förra året gick Telia åter ut med ett erbjudande till dom fastigheterna som inte anslöt sig första gången. Så hela området (70-tals villaområde) är redan anslutit till ett fungerande nät. Det kanske förkortar inkopplingstiden?
 
Man strävar efter att kunna få en godkänd driftsättning vid installation (klarskrivning).
Vet inte hur det är idag, men tidigare innebar det också att entreprenören i de flesta fall kunde slutfakturera för fastigheten vilket i sig var en morot:D
 
  • Gilla
Markarbetaren
  • Laddar…
M
Då var det inkopplat och klart! Fibern var up and running i samma sekund som teknikern satte in sladden i medieomvandlaren. Samtidigt fick jag ett sms att hårdvaran hade lämnat Telias lager. Dagen efter hade jag router och tv-box. Har bara anslutit routern än så länge, lite missnöjd med hastigheten, vet dock inte hur ovanligt det är, hastigheten brukar ju vara det vanligaste klagomålet. Jag betalar för 500/500 och ligger på 95/95 när jag sätter datorn direkt i routern med sladd. Med wifi och datorn bredvid så ligger det på 50/50 ungefär.
Ska jag klaga eller är det vanligt att man bara får 20% av utlovad hastighet?
 
  • Gilla
AndersS
  • Laddar…
Du ska få nära 500 om du beställt 500. Brukar variera några procent upp eller ner för mig.

Har du ett Gbit-nätverkskort i datorn?
 
  • Gilla
AndersS
  • Laddar…
M
MathiasS MathiasS skrev:
Du ska få nära 500 om du beställt 500. Brukar variera några procent upp eller ner för mig.

Har du ett Gbit-nätverkskort i datorn?
Oj, ingen aning, hur ser jag det?
Jag bara pluggade in patchkabeln och kollade med bredbandskollen.

EDIT:
Hittade en siffra som säger 1500 MTU.
Wifi i datorn stödjer max 57Mbit/s, så där förstår jag att det inte orkar med.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.